Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 100 yıl önce 12 Şubat günü dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci ve emperyalist güçlere karşı koyarak ‘Kahraman’ olan Maraş, 100 yıldır 12 Şubat’ta hem şehitlerini anıyor, hem de dünyaya örnek olan kahramanlığını dosta düşmana haykırıyor. Kahramanmaraş için 2020 yılının ise farklı bir önemi var. 2020 yılının Kahramanmaraş’ın düşman işgalinin kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olması sebebiyle etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. 100’üncü yıl etkinliklerinin başlangıcı ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Cuma gününde hatim ve pilav dağıtımı ile yapıldı.  Cumhurbaşkanlığı himayesinde 200’den fazla etkinlik organize edilirken, bütün etkinliklerde ‘İstiklalin 100 Akı Kahramanmaraş’ mottosu dikkat çekiyor. Etkinliklerin ilk gününde akşam saatlerinde ise kentin bütün kesiminin katılımıyla kortej yürüyüşü düzenlendi. Kahramanmaraş Valiliği önünde toplanan kent protokolü ve vatandaşlar, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’ne kadar yürüdü. Bu esnada Kahramanmaraş Kalesi’nden yapılan ışık, pryo ve havai fişek gösterisi, bütün katılımcıları hayran bıraktı. Yürüyüşün ardından 100’üncü yıl etkinliklerinin tanıtımı gerçekleştirildi. Programda AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör birer konuşma yaptı. 

ETKİNLİKLER 12 ŞUBAT’A KADAR DEVAM EDECEK!
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşecek etkinlikler 12 Şubat’a kadar sürecek. 12 Şubat’ta yapılacak etkinliklere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Milli Mücadelenin 100. Yılında KahramanmaraşEtkinlikleri kapsamında; konserler, halk oyunları, top atışı, mehteran gösterileri, konferanslar, fotoğraf sergileri, eğitici seminerler, tiyatro gösterileri, gezici sinema tırı, ışık ve havai fişek gösterileri gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Yıllardır devam eden çete geleneği de yaşatılacak. Çete kıyafeti giyen çeteler davul eşliğinde sokak sokak gezecek. Ülkenin çeşitli şehirlerinden gaziler, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümüne katılmak üzere şehre gelecekler. Milli Mücadele şehitlerinin isimlerinin yer aldığı duvar 12 Şubat’a kadar sergilenecek. Ayrıca Ulu Camii’de, Milli Mücadele şehitlerinin ruhlarına bağışlanmak üzere okunan 2020 adet Hatm-i Şerifin Duası yapılacak.
12 Şubat’ta finali yapılacak etkinliklerin tümü 100 sayfalık almanak halinde basılıp özel koleksiyon haline getirilecek. 12 Şubat’ta yapılacak final programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

KAHRAMANMARAŞ'IN KURTULUŞU HAKKINDA
21 Ocak-11 Şubat 1920 tarihlerinde tek başına verdiği kurtuluş mücadelesiyle şehri Fransız işgalinden kurtaran, ardından da çevre illerin yardımına koşan Maraş halkının bu kahramanlığı, 5 Nisan 1925'te kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.
Kurtuluş mücadelesinden sonra TBMM’den gönderilen "Şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesinin" istendiği yazıya, "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabının verildiği kente, 5 Nisan 1925 tarihinde TBMM tarafından "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası" verildi.
Kahramanmaraş halkı, 1925'ten bu yana "12 Şubat Kurtuluş Günü'nde ve 5 Nisan Madalya gününde şanlı Türk Bayrağına İstiklal Madalyası’nı takarak destansı geçmişini gururla anıyor.
TBMM tarafından verilen "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ve Kahramanlık Beratı" Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamındaki özel hazırlanmış çelik kasada korunuyor.


(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz