2015 yılında Onikişubat İlçesi’ndeki mahalle muhtarları arasındaki iş birliğinin artırılması, faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Serintepe Mahallesi Muhtarı Ramazan Gürbak öncülüğünde kurulan Onikişubat İlçesi Muhtarları Yardımlaşma Derneği’nde 3. Olağanüstü Genel Kurul heyecanı yaşandı. Yaptığı birbirinden başarılı çalışmaların yanı sıra kişiliğiyle de vatandaşların sevgisini kazanan  Gürbak, dernek başkanlığı görevinde güven tazeledi. Onikişubat İlçesi’ndeki mahallelerin sorunları başta olmak üzere hem Kahramanmaraş hem de ulusal alanda birçok çalışmaya öncülük yapan Gürbak başkanlığındaki Onikişubat İlçesi Muhtarları Yardımlaşma Derneği’nin üyeleri Büyükşehir Belediyesi Kültürpark Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Dernek üyelerinin büyük çoğunluğunun katıldığı kongreye, Gürbak’ın sevenleri de yoğun ilgi gösterdi. Divan başkanı ve yardımcılarının belirlenmesiyle başlayan kongrenin divan başkanlığını Ahmet Kolutek, üyeliklerini ise Ali Köfte ile Halit Orhan yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından divan başkanı Kolutek, konuşmasını yapmak üzere Gürbak’ı kürsüye davet etti.

“YENİLENME VE TAZELENME SÜRECİNE GİRİYORUZ”

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nin ardından aday olmayarak ya da seçimi kaybederek muhtarlığı düşen isimlerin dernek üyeliklerinin iptal olması sebebiyle 3. Olağanüstü Genel Kurulu’nu yaptıklarını kaydeden Güngör, “2015 yılında ilçemiz ve Kahramanmaraş’ımız adına itici güç olmasını düşünerek kurduğumuz derneğimizin 3. Olağanüstü Genel Kurul toplantısını yapıyoruz. Olağanüstü olmasının sebebi de, malumunuz olduğu gibi 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’ni hep beraberce atlattık. Derneğimizde 31 Mart’ta önceden muhtar seçilen ve bu dönemde seçilen muhtar arkadaşlarımız vardı. Dernek yönetimimizin tüzüğünde, muhtar aday olmayarak ya da kaybederek muhtarlığı düşünce, otomatik olarak dernek üyeliğinden de düşer diyor. Dolayısıyla bu kongrenin oluşması kanunen hasıl olmuştur. Aynı zamanda da bir yenilenme, tazelenme sürecine girmiş bulunuyoruz” dedi.

“MADDİ VE MANEVİ İYİLEŞTİRMELER OLDU”

Muhtarlara yönelik hem maddi hem de manevi iyileştirmelerin olduğunu kaydeden Gürbak, “Devletimizin bir takım iyileştirmeleri elbette oldu, özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde İçişleri Bakanlığı’mızın da destekleriyle. Özellikle maaşlarımızda önemli derecede artışlar gözlendi. Ben eskiden 180 TL maaş aldığımı biliyorum ama son yıllarda  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek teveccühleriyle maddi anlamda bir takım iyileştirmeler yapıldı. Aynı zamanda bağkur primlerinin devlet tarafından yatırılmasına yani sosyal güvencemizin devletimiz tarafından yapılması gerçekleştirildi. Buna mukabil sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da muhtarlarımızı kıymetlendirmek adına Cumhurbaşkanımızın bizzat Beştepe’de muhtarlarımızla görüşmelerinde dünyaya net mesajlar vermiştir. Cumhurbaşkanımıza herkesin huzurunda teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“MUHTARLARIMIZIN SİLAHI VAR AMA MERMİSİ YOK”

Bütün muhtarların Kahramanmaraş’a ve mahallelere hizmet etmek amacıyla mücadele ettiklerini fakat bazı eksikliklerinin olduğunu belirten Gürbak, “Hepimizin bir seçim bölgesi var, elimizden geldiği kadar halkımıza ve bölgemize hizmet getirmek için mücadele ediyoruz. Muhtarlarımızın silahı var ama mermisi yok. Şöyle ki, Anayasa’da muhtarlarımızın seçilme şekli var sadece. Anayasa’da muhtarlarımızın başka bir tabiri yok. Bunun için mücadele ediyoruz, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakan Yardımcımız Kahramanmaraş’a gelmişti, orada bu konuyu dile getirdik. Kendisine, muhtarlarımızın sadece seçilme şeklinin olduğunu, onun haricinde yasal olarak ne bir oy ne de bir söz hakkının olduğunu söyledik. Evet muhtarsınız, ilgili kuruma gitmişsiniz, gitmek almak için müracaat etmişsiniz ama ikili ilişkilerinizi güçlendirerek siz bunları yapıyorsunuz. Halbuki bizim devletimizden beklentimiz, muhtarların özellikle kendi seçim bölgelerinde gerek belediye meclis üyesi olarak belediye meclis toplantılarında en azından resmi olarak bir söz hakkının olması gerektiğini düşünüyorum. Resmi yazışmalarımızı yapacağız İnşallah. Meramımız, muhtarlarımızın seçilmişlik dışında resmi bir statüye kavuşmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH AKEDAŞ KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERİR”

AKEDAŞ ile muhtarların bazı sorunlar yaşadığına dikkat çeken Gürbak, sözlerine şu şekilde devam etti, “Gerek belediyeler olsun gerekse de diğer kurumlar olsun, ikili ilişkilerinizi kullanarak hizmet getirmeye çalışıyorsunuz. Burada bir şikayette bulunmak istiyorum, hepimizin yaşadığı bir sorun var, bu şikayetimizi inşallah ilgililer duyar. Ben bir muhtar dernek başkanıyım, sorumluluk sahibiyim, benim sorumluluğum sizlersiniz. Elbette ki devletimizin bazı organları, kurulları muntazam bir şekilde çalışmalarını yapıyorlardır ancak özel olduğunu söyleyen AKEDAŞ ile ilgili şikayetlerinizin olduğunun farkındayım. AKEDAŞ ile benim de kendi mahallemde şikayetlerim var. Bunu bu kürsüden söylemeyi kendime ahdetmiştim, İnşallah yetkililerimiz sesimizi duyar. Bu konuyu milletvekillerimize de iletmiştik, onlara da bu durumu anlatmıştık. Şikayetlerimiz var, İnşallah AKEDAŞ kendine çeki düzen verir diye düşünüyorum.”

“TOPLUMSAL DUYARLILIK DA GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ”

Muhtarlar olarak bütün toplumsal olaylara duyarlı olduklarını dile getiren Gürbak, “Bizler dernek çatısı altında 90’dan fazla muhtarız. Bizler ilişkilerimizi kesinlikle devlet terbiyesi ön planda olmak kaydıyla ağabey-kardeş gibi seviyede tutmaya çalıştım. Sanıyorum ki, muhtar dernek başkanı olarak siz kıymetli üyelerime bu yüzümü her zaman gösterdiğimi düşünüyorum. Elbette ki kurumsal yapı bizim için çok önemlidir, ancak ilişkilerimizin de bazı noktalarda ağabey kardeş ilişkisinde, samimi duygularla ben sizlere başkanlık yapmaya çalışıyorum. Söylenecek çok şey var ama konuşmamı uzatmak istemiyorum. Muhtarlarımın ilçemiz için, Kahramanmaraş’ımız için, tüm Türkiye’miz için bütün gayret ettiğini biliyorum. Bizler bazı sosyal ve kültürel etkinliklerde çok sıklıkla bir araya geliyoruz, derneğimizin kurulmasının amacı da zaten bilgi paylaşımı ve hızlı zamanda toparlanabilme kabiliyeti göstermesi noktasında önemlidir. Seçim bölgelerinize hizmet götürmek maksadıyla ve sadece seçim bölgemizle de sorumlu değiliz, her yerde sorumluyuz. Dolayısıyla toplumsal duyarlılık da göstermek zorundayız. Muhtarlarımızın bütün toplumsal çalışmalarda ön planda olması gerekiyordu, bizler de yaptığımız organizasyonlarla muhtarlarımızı öne çıkarmaya devam edeceğiz. Ben başta desteklerinden dolayı muhtarlarıma teşekkür ediyorum. Kongremizin başta ilçemize ve tüm şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“YOKSULLARI, YAŞLILARI VE ENGELLİLERİ BİZE BİLDİRİN”

Kongrede söz alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ayşe Taşkıran da muhtarlardan yapacakları çalışmalarda destek isteyerek, “Daire başkanlığımıza bağlı sosyal yardıma muhtaçlarla ilgilenen Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğümüz, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğümüz, Kadın ve Aile Şube Müdürlüğümüz ile Meslek Edindirme Şube Müdürlüğümüz var. Ayrıca son dönemde yapılan değişiklikle cenaze ve taziye hizmetleri bizim daire başkanlığımıza bağlandı. Bu konularla ilgili kendi mahallenizde, çevrenizde yaşadığınız sorunları direk bizim daire başkanlığımızdaki ilgili şube müdürlüklerimize bildirirseniz çok mutlu oluruz. Bunun yanında Büyükşehir Belediye Başkanımızın, yoksulluk haritası ve aynı zamanda engellilerle ilgili engelli gruplarına yönelik mahalle bazın bir çalışması var. Sizlerden ricamız ve talebimiz, mahallenizde bulunan yoksullardan, yaşlılardan, engellilerden haberdar olduğunuzda ilgili şube müdürlüklerimize bildirmeniz. Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz, inanın her zaman telefonun ucundayız, istediğiniz zaman arayabilirsiniz, mesaj bırakabilirsiniz. Biz sizlere ve halkımıza hizmet için buradayız. Bu konuda hiç tereddüdünüz olmasın. Özellikle Şube Müdürümüz İbrahim Altun’u genellikle herkes tanıyordur, yoksullar konusunda tespit ettiğiniz kişileri bildirirseniz memnun oluruz” dedi.

Konuşmaların ardından denetim ve faaliyet raporları okunarak, onaya sunuldu. Raporların katılımcılar tarafından onaylanmasının ardından güven tazeleyen Gürbak, yeni dönemde birlikte çalışacağı Yönetim Kurulu ile toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz