Firma ve sektör olarak ekonomiye katkı sağlamak adına özverili bir şekilde çalışırken hammadde tedariki sorunu yaşadıklarını belirten Gölcü, bunun en büyük sebebinin hammaddeye döviz kuru nedeniyle yurtdışından çok fazla talep gelmesi ve üreticilerin inisiyatifini yurt dışından yana kullanması olduğunu söyledi. Gölcü, “Hammaddeyi alıp katma değerli bir hale getirdikten sonra ürün olarak yurtdışına satma imkânımız varken hammadde olarak ihraç edilmesi ülke ekonomisi açısından bir ekonomik kayıptır” dedi.

“FİRMALARIN EN BÜYÜK SIKINTISI PARASINI ÖDEDİĞİ MAMULÜN FİYATININ BELİRSİZ OLMASI”
Gölcü, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi : “Mobilyanın hammaddelerinde yaşanan sıkıntı global ölçekte yaşanmakta ama başlıca kaynağı hammaddenin yani MDF’nin vs. yurtdışına ihraç edilmesidir. Firmaların en büyük sıkıntısı parasını ödediği mamulün fiyatı belli değil. Bugün sipariş alıyorsun, aldığın ödeme ile harcadığın maliyeti karşılaşamıyorsun. Bu sebeple ne nihai malı satan mobilyacı, ne de üretici ne yapacağını bilemiyor. Bakanlık bünyesinde bu işlere kotalar konulması durumları vardı. Bunların sistemli olarak uygulanması en azından iç piyasaya biraz rahatlama verecektir. Ayrıca mobilyacı üreticilerin düşünmesi ve de bakanlık olarak desteklenmesi gereken nokta bana göre şudur:  hammaddeyi işleyip katma değer katarak bu şekilde yurtdışına ihraç etme yönünde teşvikler artırılmalıdır. Bu sayede hem ülke ekonomisine ve de iç piyasa faydası olacaktır.

“MDF DE BİR YIL İÇERİSİNDE YÜZDE 100 ÜZERİNDE FİYAT ARTIŞI YAŞANDI”
Hammadde tedarik sorunu dışında fiyat artışları her sektördeki üreticileri zor durumda bırakmaktadır. Üretimimizin ana maddesi, ham MDF de bir yıl içerisinde %100 üzerinde fiyat artışı yaşandı. Boya fiyatları sürekli bir şekilde artış gösteriyor. Üretimde girdi olarak kullandığımız her bir hammaddede ciddi anlamda fiyat artışı oldu. Bunun yanında elektrik, mazot, işçilik fiyatlarında yaşanan artışlar üreticiyi daha da zor durumda bırakıyor. Hammadde tedarik ettiğimiz firmalar maliyet artışı nedeniyle stoklu çalışmayıp siparişe göre üretim yaptıkları için hammadde tedarik süreleri de uzuyor.

“İHTİYACINIZ OLAN MOBİLYALARI ALIN”
Sektörümüzdeki fiyat artışı yıllık bazda yüzde 30 civarındadır. Hem tedarik sıkıntısı hem de düzenli olarak artış gösteren hammadde fiyatlarının tüketicilere yansıması kaçınılmaz olacaktır. Tüketici açısından ihtiyaçları olan mobilyaları bir an önce almaları avantajlarına olacaktır. Önümüzdeki günlerde artmaya devam edecek maliyetlerle istedikleri ürünleri daha yüksek fiyatla alabilme durumunda kalacaklardır.

“ÜRETİM DESTEKLENMELİDİR”
Dünya genelinde yaşanan tedarik sıkıntıları ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle tüm dünya için Türkiye avantajlı bir pazar durumdadır. Üretimi destekleyerek içinde bulunduğumuz dezavantajlı durumu ülke olarak rahatlıkla avantaja çevirebiliriz. Bunun için hammadde ihracatının kısıtlanıp, katma değerli ürün haline dönüştürüldükten sonra ihraç edilmesi hem firmalar hem de Türkiye ekonomisi açısından çok daha avantajlı olacaktır. Ülke olarak kalkınmanın yolu her sektör için üretmektir. Ekonomik kalkınma ve istikrar için üretmeye mecburuz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz