Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından araç bakım ustası Mithat Ekici, araçların hararet yapmaması için antifriz ve radyatör peteklerinin sürekli temiz ve bakımlı olması, motor yağının da periyodik olaraktan kontrollerinin yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Motorun harareti hiç sevmediğini belirten Ekici, “Motor için çok soğukta iyi değildir, çok sıcakta iyi değildir. O yüzden motorun sürekli orta derecede bir ısıda kalması önemli bir etkendir” dedi. Aracın hararet yaptığında ise sürücülerin araçlarını bir kenara çekip en az 1-2 saat hiç müdahale etmemeleri gerektiğini kaydeden Ekici, “Su kaynama noktasında kesinlikle çok tehlikelidir. Yüzlerini ve kollarını her an yakabilirler, kesinlikle müdahale etmesinler. Radyatör kapağını açmak istekileri anda soğuksuyla ıslatılmış bezle çok dikkatli bir şekilde açıp kontrol edebilirler. Dikkatsiz davranırlarsa Allah göstermesin 2. derece yüz yanığına kadar gidebilir” uyarısında bulundu.

SÜREKLİ DİKKAT ETTİKLERİ TAKDİRDE HERHANGİ BİR SORUN YAŞAMAZLAR”

Ekici, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Araçların hararet yapmaması için araçların genel olaraktan sürekli antifriz kullanımı çok önemli. Antifriz ve radyatör peteklerinin sürekli temiz ve bakımlı olması araçların motor yağının ve antifriz değişimlerinin kontrolleri çok önemli bizim için. Petek temizliği buna dahil olur. Aynı şekilde polen filtresinin, hava filtresinin motor soğutma suyunun temizliği kalitesi, antifrizin kaliteli olması özellikle çok önemli etkenlerdir. Kullanıcılar bunlara sürekli dikkat ettikleri takdirde herhangi bir sorun yaşamazlar.

“MOTOR İÇİN ÇOK SOĞUKTA İYİ DEĞİLDİR, ÇOK SICAKTA”

Araç hararet yaptığında sürücüler aracını bir kenara çekip en az 1-2 saat hiç müdahale etmemeleri gerekiyor. Çünkü su kaynama noktasında kesinlikle çok tehlikeli. Yüzlerini ve kollarını her an yakabilirler. Kesinlikle müdahale etmesinler. Radyatör kapağını açmak istekileri anda ellerine bez ve soğuk suyla çok dikkatli bir şekilde açıp kontrol edebilirler. Dikkatsiz davranırlarsa Allah göstermesin 2. derece yüz yanığına kadar gidebilir.

“ANTİFİRİZ ÇOK ÖNEMLİ”

Motor öncelikle harareti hiç sevmez. Araç hararet yaptıktan sonra motorda yağ eksitmesi olur. Motor için çok soğukta iyi değildir, çok sıcakta iyi değildir. O yüzden motorun sürekli orta derecede bir ısıda kalması önemli bir etkendir. Antifriziz motorun zararı vardır. Antifriz olmazsa çürüme ve korozyon oluşur, pas oluşur. Bu da motorun en sevmediği durum haline gelir. Motorda Antifriz olursa kireç, çürüme, pas, korozyon bunlar oluşmaz. Şimdi ki antifrizler hep organik. Özellikle de tüketicilerin bilinçli olması gerekir ki organik antifrizlerin birbirine karışmaması gerekiyor. Birbirine karıştığı zaman oksit üretiyor ve birbirlerini bozuyor. Kullanıcılar kesinlikle antifrizin markasına dikkat etsinler. Farklı markaların üzerine ucuz antifrizler tercih etmesinler. Şu anda en büyük tehlike bu. Kesinlikle araçlarda 12 ay antifriz olması en doğru karardır. Kesinlikle bırakmayınız. Yaz kış en azından derecesi düşükte olsa antifriz çok önemli.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz