Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’nde hizmet veren oto bakım ve tamir ustası Mitat Ekici, sürücülere yaklaşan kış mevsiminde karşılaşacakları risklere karşı araç bakımlarını geciktirmeden yaptırmaları uyarısında bulundu. Aracın marka ve modeline göre bakım fiyatlarının değiştiğini ayrıca da bu yıl piyasadaki fiyat artışından dolayı bu yıl işçilikte malzemelerde yüzde 25-30 bandında bir yükselme olduğunu söyleyen Ekici, özellikle triger seti, buji ve ateşleme sitemleriyle radyatöre antifrizin konulması gerektiğini kaydetti. Ayrıca şu anda parça sıkıntı yaşandığını ifade eden Mitat Usta, “Ülkemizde maalesef artık parça bulunmaz hale geldi. Şu anda bu sorun tamamıyla baş göstermiş değil ama sinyalleri geliyor. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu sorun düzelir. Temennimiz o yönde” şeklinde konuştu.

“ANTİFRİZLERİN KALİTESİNE VE MARKASINA ÇOK DİKKAT ETMELERİ GEREKİYOR”

 “Şu anda hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışın etkili olmaması sürücülerin aklına araç kışlık bakımını getirmiyor. O yüzden sanayide bir yoğunluk yok” diyen Mitat Usta araç kışlık bakımıyla ilgili konuşmasında şunları söyledi: İnsanlar araç bakımlarını yaptırırken, antifrizlerin kalitesine ve markasına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ucuz antifiriz kullanmasınlar! Antifriz koyulduktan sonra su kaçaklarını takip etsinler. Ön aşama olaraktan araçlarının su suyla alakalı olan devrimdaimlerini, radyatör peteklerini kontrol etmeleri gerekir. Ondan sonra araca antifiriz koyulur ve kışlık lastikleriyle birlikte araçları kışa hazır hale gelir.” Ayrıca Mitat Usta, “Bu yıl piyasanın yükselmesi kışlık bakım fiyatlarını artırdı. İşçilikte malzemelerde yüzde 25-30 bandında bir yükselme oldu” dedi.

Peki, kışlık bakımın püf noktaları neler? İşte maddeler halinde yapılacaklar listesi…
 

 1- KIŞ LASTİĞİ

Kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan dişleri, yağışlı havalarda daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Aracınızın kış bakımını yaparken 4 lastiği de değiştirmelisiniz. Burada önemli olan lastik dişlerinin aynı derinlikte, yani 4 mm derinliğinde olması. Kış aylarında çıkacağınız yılbaşı tatilinde ya da şehiriçi yolculuklarınızda kış lastiği kullanmanız ailenizin güvenliği için atmanız gereken önemli bir adım. Araçta bulundurmanız gereken kar zincirinin çapı kullanacağınız kış lastiğinin çap ölçülerine uygun olmalı.

2- ANTİFRİZ BAKIMI

Aracınızın radyatörlerindeki suyun donmaması için antifriz sıvısını kullanmalısınız. 0 derece ve altına inen hava sıcaklığında suyun donmaması için radyatör suyuna katılarak donmaları önleyen antifriz, aynı zamanda soğutma sistemini kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı korur. Antifriz pas ve tıkanıkları önlediği için yaz mevsiminde de kullanmanız gereken, otomobiliniz için faydalı bir ürün. Düzenli antifriz kullanımı ile soğutma sıvısı motor içerisinde daha rahat dolaşır ve daha düzgün bir soğutma işlemi gerçekleşir. Aracınızın periyodik bakımları sırasında antifriz değişimi de mutlaka yapılmalı.

3- SİLECEKLER VE CAM SUYUNU

Kış aylarında araçların yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında silecek kullanımı her zamankinden daha çok oluyor. Bu nedenle kış bakımının önceliklerinden biri de cam sileceklerinin ve silecek suyunun kontrolü. Yaz aylarında çok sık kullanılmayan silecekler kuruyarak şekil bozukluğuna uğrayabilir. Yağmurda kullanılan bozuk silecekler işlevini tam olarak yerine getiremediğinden sürüş sırasında görüş alanınız daralabilir. Aşınmış cam sileceklerinizi, aracınızın modeline uygun bir cam sileceği ile değiştirmelisiniz. Aynı zamanda otomobilinizin cam suyu haznesinin dolu olduğundan da emin olun. Silecek suyuna koyacağınız antifriz camlardaki buğulamayı önler.


4- FARLAR

Havanın erken kararması, hava sıcaklığındaki ani değişimlerinden dolayı sis oluşması durumunda kış aylarında farlarınızı daha sık kullanırsınız. Hatta gündüz saatlerinde de görüşün azaldığı durumlarda farlarınızı açmanız gerekebilir. Aracınızın farlarında ve fren lambalarında bir arıza olmadığından emin olmalısınız. Aracınızda sis farı yoksa araç modelinize uygun bir sis farı da taktırabilirsiniz. Kış şartlarında toz, kar, çamur gibi faktörlerin farlarınızı engellemesine izin vermeyin. Aracınızın farlarınızın temizliği, aydınlatmanın sağlıklı olabilmesi için önemli. Farlarınız ile birlikte aracınızın iç aydınlatma ayarları da kış bakımı sırasında yapılmalı.

5- FİLTRELER

Aracınızda bulunan hava, yakıt ve kapı filtrelerinin de kış bakımına ihtiyacı var. Kışlık ve yazlık olmak üzere 2 farklı konumu bulunan hava filtresi kış konumuna alındığında, aracın motoru daha verimli çalışır. Motor etrafında ısınan hava motor içine alınarak aracın daha çabuk çalışması sağlanır. Kış şartlarında geç çalışan bir araba istemiyorsanız, hava filtresini gerekiyorsa değiştirin. Kış şartlarında deponuzdaki yakıtın borularda donma riski var. Bunun nedeni, yakıt filtresine giren suyun donmasıdır. Yakıt deponuzun yarısından fazlasını dolu tutmak ve yakıt deposuna ayda 1 kez buz önleyici koymak donmanın önüne geçecektir. Kışın araç içinde klima ve kalorifer ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle bakım sırasında polen filtresi değiştirilebilir, klima ve kaloriferin sağlıklı çalışması sağlanabilir.

6- GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKEN DİĞER DETAYLAR

Frenlerin eşit tutması gerekir. Bir tarafın daha baskın çekmesi havanın kuru ya da yağışlı olması fark etmeksizin tehlikeli kaymalar yaşanabilir. Aracınıza iyi bir cilalama yapmanız, kışın metal aksamda çürümelerin meydana gelmesini ve kirlerin araca yapışmasını önler. Soğuk motoru çevirmek için akü fazla enerji harcar. Kış bakımında kontrol ettiğiniz akünüzün şarjı zayıfsa şarj ettirin ya da eski ise yeni bir akü alın. Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Yaz aylarında genişleyen V kayışını kış aylarında germeniz mümkünse gererek kullanmalısınız. Aksi bir durumda kayışı değiştirin. Arka camdaki rezistansın buğulanmalara karşı sağlıklı çalışması gerekir. Sorunluysa, rezistans onarılmalı ya da değiştirilmeli.
 

7- ARACIN KIŞ MALZEMELERİNİ HAZIRLAYIN

Aracınızda mutlaka kış hazırlığı yapmalısınız. Reflektör, el feneri bulundurmanız kış şartlarında yolda kalma durumlarında güvenliğinizi sağlar. Kış şartlarına uygun bir kış lastiği, kar zinciri, takoz, buz kazıyıcı, çekme halatı da olumsuz hava şartları baş gösterdiğinde ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler arasında. Kişisel ihtiyaçlarınız, battaniye, şarj aleti, mum, uzun süre dayanabilecek yiyecekler ve temiz su kış şartlarında yolda kaldığınızda yaşamsal anlamda büyük önem taşıyor.
 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz