Bundan tam 100 yıl önce düşman işgali altında olan vatan topraklarını kurtarmak, asil Türk milletinin bağımsızlığını yeniden inşa etmek adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Samsun’da yakılan ve kısa bir zamanda tüm Anadolu’da fitili ateşlenerek kazanılan milli mücadele, 100 yıl sonra da aynı duygularla kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda milli mücadele ruhunun en yoğun yaşandığı illerin başında gelen ve isminin başındaki kahramanlık unvanını sonuna kadar hak eden Kahramanmaraş, kurtuluşun 100’üncü yıl etkinliklerini özel gösterilerle kutladı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri Saat 10.00’da Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başladı. Burada Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı Atatürk Anıtına çelenk sunarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinliklerini başlattı. Atatürk Anıtındaki törenin ardından kutlama gösterilerin yapılacağı Osman Sayın Spor Sayın Salonu’na geçildi. Oldukça güzel ve samimi bir ortamda gerçekleşen etkinlikler renkli görüntülere sahne olurken,  Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı günün anlam ve önemine binaen konuşma yaptı. Kabakcı’nın konuşmasının ardından çeşitli spor dallarında gösterilerin yapıldığı program, protokolün stant gezisiyle son buldu.

“KAHRAMANLARIN MİLLİ MÜCADELEYİ BAŞLATTIĞI GÜNDÜR 19 MAYIS”
“Kahramanların milli mücadeleyi başlattığı gündür 19 Mayıs” diyen Kabakcı, “19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “İlelebet payidar kalacaktır” dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yoluna çıktığı gündür. Tam 100 yıl önce Samsun’da tutuşturulan Kurtuluş meşalesi Anadolu’yu dalga dalga sarmış, bağımsızlık aşkı ile tüm emperyalist güçlere, “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyen Arslan Beylerin, Sütçü İmamların, Şahin Beylerin, daha nice kahramanların yaktığı özgürlük meşalesidir. Devletini, milletini, düşmana asla teslim edilmeyeceğini ay yıldızlık bayrağında başka bayrak dalgalanmasına hiçbir zaman tahammül olmayacağını, tüm imkânsızlıklara rağmen canını, malını feda ederek Atatürk’ün öncülüğünde Milli Mücadeleyi başlattığı gündür 19 Mayıs” dedi.

“TÜRK GENÇLİĞİ ATASINA VERDİĞİ SÖZÜ YERİNE GETİRECEKTİR”
Türk gençliğinin atasına verdiği sözü yerine getireceğinden bahseden Kabakcı, şöyle konuştu: “Yine 100 yıl önce atanın sözlerini kendine düstur edinen Türkiye’nin gelecek nesilleri olarak asla yorulmadan dinlenmeden atasının izinden yürümeye devam edecektir. Asırlar boyu bu meşaleyi taşıyacaktır. Türk gençliği ülkemizi günümüzde de, bölücü ve yıkıcıların tüm çaba ve girişimlerinin önünde çelikleşmiş bir irade ile duracak onların emellerine izin vermeyecek, kendisine bırakılan bu kutsal emaneti canı pahasına koruyacak, atasına verdiği sözü yerine getirecektir.”

“ŞEHRİMİZİN MİLLİ, MANEVİ HASSASİYETİ ÇOK YÜKSEK VE ÇOK GÜZEL”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, şunları kaydetti: “Bugün Milli Mücadelemizin meşalesinin yakılışının 100’üncü yıl dönümünü hep birlikte idrak ediyoruz. Kahramanmaraş gençleriyle, kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla bu coşkuyu en yüksek derecede yaşıyor. Şehrimizin milli, manevi hassasiyeti çok yüksek ve çok güzel. Bu bizim gurur kaynağımız. Gençlerimize bu hususların aktarılması ve gençlerimiz tarafından ortaya konması çok daha kıymetlidir diye düşünüyorum. Bu değerleri istinat noktası yaparak kalkınmamızı sağlamamız ulusal ve stratejik hedefimizdir. Bu milli hedefler doğrultusunda koşar adımlarla gitmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada memleketimizin birliği bütünlüğü uğrunda fedakârlık yapmış, şehit olmuş başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz.”

“GENÇLERİMİZİN ÜLKEMİZİN GELECEĞİNDE DAHA İYİ SÖZ SAHİBİ OLMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, şunları dedi: “Önce 1919’dan beri başlayan süreçte vatanımızın vatan olmasını sağlayan milli mücadele kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anıyorum. Daha sonra ülkemizin geleceği ile ilgili teminatımız olan genç kardeşlerimin bu güzel gününde onların daha başarılı olmasıyla ilgili dua ediyorum. Bugün Kahramanmaraş’ta da Gençlik, Spor İl Müdürlüğümüz 19 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde bir dizi program tertip etti. Bizde bu etkinliğe katıldık. Genç kardeşlerimizin çok güzel sportif etkinliklerine ve başarılarına şahit olduk. İnşallah onların bu başarılarının Kahramanmaraş sınırları dışına çıkmasıyla ilgili bizde milletvekilleri olarak üzerimize düşen görevi yapacağız ve o gençlerimizin ülkemizin geleceğinde daha iyi söz sahibi olmalarını sağlayacağız.”

“BİZ BU VATANI KOLAY KAZANMADIK”
SKahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’de, “Tabii bugün Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin başladığı günün 100’üncü yıl dönümü. 19 Mayıs 1919’da Atatürk Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. Burada da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzün düzenlemiş olduğu programa katıldık. Gençlerimizin her alandaki sportif faaliyetlerini gördük ve bundan mutluluk duyduk. Tabii bu vatanı biz kolay kazanmadık. Geçmişte ciddi mücadelelerimiz var. Eğer bugün refah içerisinde yaşıyorsak bunun bir bedeli var. Geçmişte de ecdadımız bu bedeli ödemiş. Bugünde ödüyoruz, gelecekte de ödemeye hazırız” ifadelerini kullandı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Jandarma Komutanı Albay Numan Öksüz ile STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz