Her fırsatta ülke ve memleket sorunlarını meclis gündemine taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi MHP Kahramanmaraş Milletvekili, Sefer Aycan’ın, Kömür külleri ile doğal tabiata zarar veren Afşin Elbistan Linyit Kömür Sahası’nın temizlenmesi için attığı adım sonuçlandı. Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanı  Fatih Dönmez’e  bölge ile alakalı soru soran Sefer Aycan’a yanıt gecikmedi.
İşte sorulan soru ve bakanlık tarafından yanıtlanan cevap:

Aşağıdaki soruların aracılığınızla tarafından yazılı olarak cevaplanmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Kahramanmaraş Afsin Elbistan Linyit Kömür Sahası çok geniş bir alanı oluşturmaktadır. Bu sahadan kömür çıkarma 1984 yılından beri devam etmektedir. Diğer taraftan ise kullanılan kömürün  külleri kömür çıkarılan sahaya dökülüp, doldurulmaktadır.  Bugün itibariyle doldurulan alanların büyüklüğü 25 bin dönüme ulaşmıştır. Bu kapsamda;

  1. Kömür külleri ile doldurulan alanların tarıma çok elverişli olduğu ve birçok ülkede benzer alanların tarıma açıldığı belirtilmektedir. Bu konuda bir planınız var mıdır?
  2. Bu 25 bin dönümlük alanı tarıma açmak gibi bir planınız var mıdır? Tarıma açılması planlanıyorsa, nasıl değerlendirilecek ve projelendirilecektir?

CEVAPLAR

Afşin Elbistan A B  Termik Santrallerinden atık olarak çıkan kül, cüruf ve alçıtaşı malzemeleri mevcut atık depolama sahalarında 02.04.2015 tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren ‘Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik’ ve diğer ilgili yönetmelik ve genelge hükümlerine göre depolanmaktadır. İlgili yönetmelik ile genelgeler kapsamında atık depolama sahalarındaki depolamanın tamamlanmasına müteakip sahlar mevcut topoğrafyaya uygun hale getirilerek üzeri tarıma elverişli toprak ile örtülüp arazi ıslah ve rehabilitasyon çalışmalarının yapılması öngörülmektedir.

‘TARIMSAL FAALİYET BAŞLATILACAK’

Ayrıca kömür üretimi için yapılan dekapaj kazısı  sonrası kömür sahasından çıkartılan toprak malzeme dış  döküm sahası ve kömürü alınan yere iç döküm olarak depolanmaktadır. Dış döküm sahalarına depolanan dekapaj malzemesi basamaklar şeklinde dökülmekte olup bu şekilde toprak depolanan sahalar ağaçlandırılarak rehabilite edilmektedir. Kömürü alınan sahaya iç döküm yapılan sahalarda ise arazi doğal yapısına uygun hale getirilip tarımsal amaçla kullanımı sağlanacaktır. Madencilik faaliyetleri biten sektörlerde ya da bölümlerde madencilik faaliyetleri tamamlandıktan sonra tarıma elverişli hale getirilecek alanlarda tarımsal faaliyetler başlatılabilecektir.

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz