Manşet Gazetesi olarak özellikle Kahramanmaraş Mikrofinans Şubesi’nden aldıkları kredilerle büyük bir başarı öyküsü yazan kadınlarımızın hayat hikayelerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez ise Türkoğlu’ndan mikro girişimci Ayşen Kümbet’in başarı hikâyesini sizlerle buluşturuyoruz. 1977 yılında Mersin Silifke İlçesi’de dünyaya gelen Ayşen Kümbet, evlenerek 1999 yılında Kahramanmaraş’a geldi. Burada arkadaşıyla ortak olduğu kuaför dükkânında çalıştığı sırada eşinin iflas etmesiyle 2013 yılın da eşinin ailesinin yaşadığı yer olan Türkoğlu’a yerleşti. Burada kuaförlük mesleğini sürdürmek için iş yeri açmak isteyen iki çocuk annesi Kümbet, eşinin iflası nedeniyle bankaların kredi verememesinden dolayı bu hayali gerçekleştiremeyeceğini düşünürken arkadaşının mikrokrediden destek almasını tavsiye etmesiyle Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’ndan destek alarak, 2013 yılında tekrar bir kuaför dükkânı açtı. 7 yıldan bu yana iş yerini mikrokrediyle ayakta tutan Kümbet, “Ben mikrokredi sayesinde ekmek yiyorum” dedi.

‘BANKALAR BİZE KREDİ KULLANDIRTMIYORDU’

Üretmen isteyen kadınlara örnek olan Ayşen Kümbet, “Mikrokrediyle 2010 yılında tanıştım 2010 yılında vermiş oldukları 600 liralık destekle bir arkadaşımla ortaktık bu parayı iş yerine malzemesi için kullandık. O zaman başlamıştım mesleğime çünkü 2013 yılına kadarda onların desteği ile Kahramanmaraş’ta ikametgâh ettik. Daha sonra eşimin iflas olayları hiçbir bankalar bize kredi kullandırtmıyordu, hiçbir şeyimiz yoktu. Tekrar Ailemin eşinin bulunduğu yere olan Türkoğlu’na geldik. Buraya geldik ne yapabiliriz dedik. Meslek icabı kuaförüm yapacağım başka bir işim yok. Mikrokredi desteği ile ilgilenen arkadaşım sen bankalardan kredi alamıyorsan bu şekilde krediye geri devam edelim dedi. Biz de tekrar mikrokrediden destek alaraktan 2013 yılında 23 Nisan Parkı’nda tekrar bir kuaför dükkânı açtık. Ve o dönemden bu döneme kadar hala mikrokrediden kredi kullanıyorum. İş yerime destek alıyorum, iş yerimin artık kirasını ödeyebiliyorum, malzemesini alabiliyorum, ufak tefek borçlarımı ödüyorum, 2 tane çocuk okutuyorum” şeklinde konuştu.

‘BİZLER GİBİ İNSANLAR ÖRNEK OLUYORUZ’

Kümbet, Mikrokredi olmasaydı bizim gibi bankada sicili bozulmuş, hiçbir yerden kredi alamayan bayanlar ne yapacaktı. Onun yanı sıra da evde oturan bayanlarımıza çok büyük bir öncelik, büyük bir destek. Kimi nakışıyla kimi sebzesiyle, kimi tavuğuyla, kimi yumurtasıyla herkes bir şekilde katkıda bulunuyor. Üretmeye çalışan bayanlarımıza en azından bizler gibi insanlar örnek oluyoruz. Biz mikrokrediyle ayaktayız, ciddi anlamda bunu söylüyorum çünkü ben mikrokredi sayesinde ekmek yiyorum” diye konuştu.

‘BAZI İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMEK LAZIM’

Mikrokredi desteği konusunda insanları bilinçlendirmek gerektiğini ifade eden Ayşen Kümbet, “Benimle birlikte birçok arkadaşım mikrokredinin desteği ile gerçekten nefes alıyor. Bazı insanları bilinçlendirmek lazım, bilmeyen çok insan vardı bizler sayesinde onlarda örenmiş oldu. Hani biz bir dik bin olduk hesabı oluyor ya aynısını yaşadık. Mikrokrediye ben 600 lirayla başlamıştık şu anda benim limitim 7-8 bin liraya yaklaştı. Artı esnaf olarak girişimcilik desteklemesi de aldım. Mikrokredi desteği ile ilgilenen Duygu ve Özlem Hanımın gerçek anlamda çok büyük bir rolü ve payı var. Biz onları artık ailemiz olarak görüyoruz ve yapmış oldukları hizmetten de gurur duyuyoruz. Bizler için ayağımıza geliyorlar, bizlere bir hizmet sunuyorlar. Ödeme konusunda sizleri kırmadan, incitmedin hizmet vermiş olmaları da çok güzel. Bir şey istiyor musunuz, yardımcı olabileceğimiz bir şey var mı? Diyorlar. Bize birçok konuda da bilgi veriyorlar, bizlere yol göstericiler. Hani akıl veren akıl hocalarımız gibi düşünelim. Bayanlar olarak da onlar bizi birbirimize bağlıyorlar. Mahallelerden hiç tanımadığımız insanlarla tanışıyoruz” dedi.

‘GÜZEL PROGRAMLARIN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Ayşen Kümbet, son olarak ise şunları söyledi: “Halk pazarı gibi kadınların ürünlerini sergileyebileceği, bizlere bir yer ayrılmış olsa ciddi anlamda herkes birbirini daha çok katkıda bulunacak. Mikrokredinin ekonomisi biraz daha yükselecek. Pandemiden dolayı biraz sıkıntı yaşanıyor ama inşallah geçtiğinde güzel programların, güzel aktivitelerin olacağını düşünüyorum. Bütün bayanlarımıza tavsiye ediyorum her açıdan kazanıyorsun, maddi açıdan desteği veriyor arkasından sona yüzlerce insanla sana tanışma fırsatı veriyor, işini büyütme imkânı veriyor. Daha güzel imkânlar sağlayacaklarına da eminim çünkü güzel işler yapılıyor. Mikrokredi kadar güzel bir şey yokmuş, çalışalım kazanalım.”

MİKROKREDİ NEDİR?

Mikrokredi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan Teminat ve kefalet istenmeden verilen küçük bir sermayedir.

MİKROFİNANS PROGRAMI'NDA PARA NASIL ALINIR?

Teminatsız ve kefaletsiz kredi almak için aynı mahallede oturan, birinci derecede akraba olmayan, benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan ve bir iş yapma fikri olan beş kadının bir araya gelmesi sonucu oluşturulan grup üyelerinin her birisine ayrı ayrı kredi verilir.

MİKRO KREDİNİN MİKTARI NE KADARDIR?

İlk yıl için öngörülen kredi tutan 100 TL ile  bin TL arasındadır. Ancak, kredi alan kadının girişimcilik ruhu ve potansiyeli dikkate alınarak, Mikrokredi her yıl bin liraya kadar artırılabilir.

MİKROFİNANS PROGRAMI'NA PARA NASIL GERİ VERİLİR?

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan alınan kredi, alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanılmalıdır. Paranın bu şekilde kullanılmasından bir hafta sonra alınan kredi hizmet maliyeti ile birlikte 46  haftada ve haftalık olarak geri ödenir. Taksitlerin tahsil edilmesi için, Mikrofinans çalışanı belirlenen mahalle veya köye gelerek tahsilatı yapar.

MİKROFİNANS PROGRAMI'NDA TAKSİTLER NASIL ÖDENİR?

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan alınan kredi miktarlarına haftalık taksit ödemeleri şöyledir:

100 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 2,5 liradır.

200 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 5 liradır.

300 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 7,5 liradır.

400 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 10 liradır.

500 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 12,5 liradır.

600 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 15 liradır.

700 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte  17,5 liradır.

1000TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 25 liradır.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz