Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın ‘81 ilde İhracata İlk Adım' toplantısında açıkladığı ve Kahramanmaraş’ı pilot il seçtikleri ihracat seferberliği programına kent sanayicilerinden destek gelmeye devam ederken bir destekte kent ekonomisine yön veren kuruluşların başında gelen KASİAD’dan geldi. “Kahramanmaraş olarak bu desteği cesaretle en iyi şekilde değerlendirmeliyiz” diyen KASİAD Başkanı Ali Arpasatan, İhracatın ithalattan yüksek olmasının bir gelişmişlik göstergesi olduğunu ve bu bakımdan seferberliği çok anlamlı bulduklarını söyledi.

İHRACAT SEFERBERLİĞİNİN AMACI İHRACATI TABANA YAYMAK”
Başkan Arpasatan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İhracat seferberliğinin amacı ihracatı tabana yaymak. İhracat yapma potansiyeli olan ama ihracat yapamayan firmaları ihracatla tanıştırmak. Mikro işletmelerin ihracattaki payını arttırmak. Çünkü ihracatımızın yüzde 70’ini büyük ölçekli firmalar gerçekleştirmektedir. Kahramanmaraş’ta ihracat şansı en yüksek sektörler tekstil, metal mutfak eşyaları, ziynet eşyaları, işlenmiş tarım ürünleri, konfeksiyon ve ayakkabı sektörüdür. Kâğıt sektöründe ihracatımız zaten yüksek seviyelerde.

“SEFERBERLİĞİN PİLOT İLLERİNDEN BİRİ OLMAMIZ BİZİM İÇİN BİR ŞANS”
Seferberliğin pilot illerinden biri olmamız bizim için bir şans. Ticaret bakanımıza sizin aracılığınız ile Kahramanmaraşlı Sanayiciler adına teşekkür ediyorum. Bakanlığın desteği ile hiç ihracat yapmamış mikro işletmelere mentor atanacak, analiz yapılarak eksiklikler tespit edilecek ve firmanın ihracat ile tanışması sağlanacak. Ayrıca Eximbank’ın tüm ürünlerinde bu firmalara öncelik tanınacak.

BİZDE BAŞARABİLİRİZ…”
Pilot illerde edinilecek tecrübe daha sonra 40 ile ve nihayetinde 81 ile yayılarak program devam edecek. Batıda bu uygulamanın başarılı sonuçlar verdiğini biliyoruz. Bizde başarabiliriz. Yeter ki isteyelim. Unutmayalım ki tüm Türkiye’nin olduğu gibi şehrimizin de en büyük sorunlarından bir tanesi ithalatımızın ihracatımızdan yüksek oluşudur. Bunu tersine çevirmeliyiz. Bu seferberliği bu bakımdan çok anlamlı buluyorum. Kahramanmaraş olarak bu desteği cesaretle en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Unutmayalım ki İhracatın ithalattan yüksek olması aynı zamanda bir gelişmişlik göstergesi.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz