Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın desteğiyle Irak, Ürdün, Filistin ve Lübnan’dan Kahramanmaraş’a gelen öğrenciler, Yedikıta Uluslararası Öğrenci Derneğince yürütülen “Medeniyetin Gençleri Türkiye’de Buluşuyor” projesi kapsamında kenti gezmeye devam ediyor. 48 öğrenci, 48 günlük program kapsamında hem Türkçe öğrenirken, hem de kent hakkında yerinde bilgiler alıyor. Kentteki gezilerine aralıksız devam eden öğrenciler, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in davetiyle Onikişubat Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’na geldi. 4 farklı ülkeden gelen 48 öğrenci Başkan Hanefi Mahçiçek ile birlikte kahvaltı yaptıktan sonra, bisiklet ve yürüyüş parkuruna inerek gönüllerince bisiklete bindi. Kahvaltı sonrası gençlere seslenen Başkan Mahçiçek, İslam aleminin birlik ve beraberliğinin önemine değinerek, “Öyleyse sizlere ve bizlere düşen görev çok çalışarak, kendi ülkelerimizde ülkelerimizi yönetecek duruma gelmek. Hem kendi ülkelerimizin hem de İslam camiasının birliğine, bütünlüğüne, gelişmesine, büyümesine, uluslararası ölçekte söz sahibi olmasına gayret etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

MAALESEF MÜSLÜMANLARIN KANI AKIYOR”

Gençleri Kahramanmaraş’ta görmekten mutluluk duyduğunu belirten Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, İslam dünyasında küresel güçlerin sorun çıkardığını belirterek, “Sizlerle beraber olmak bizler için de büyük güzellik. Dört ülkeden ülkemize gelen, bizlerin misafiri olan genç bir ekibi görmekten son derece mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Müslüman dünyamızın, mazlum milletlerin içinde bulunduğu durumu hep beraber görüyoruz. Çok sıkıntılı bir tablo var, bütün Müslüman ülkelerinde ve mazlum milletlerde. Küresel güçler maalesef Müslüman ülkelerde ve o mazlum milletler içerisinde sıkıntılar çıkartarak birbirlerini öldürmeye, katletmeye yöneliyorlar. Gerçekten de geçmiş yıllarda Amerika’nın bir Dış İşleri Bakanı vardı Henry Kissenger isimli. O, ‘bundan böyle dünyanın her tarafında Müslümanların kanı akacak’ demişti. Gördüğünüz gibi dünyanın her tarafında Müslümanların kanı akıyor maalesef” şeklinde konuştu.

ÜLKELERİNİZİ YÖNETECEK KONUMA GELİN”

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başkan Mahçiçek, öğrencilere çok çalışmaları ve ülkelerini yönetecek duruma gelmeleri gerektiğini söyledi. Mahçiçek, “Öyleyse sizlere ve bizlere düşen görev çok çalışarak, kendi ülkelerimizde ülkelerimizi yönetecek duruma gelmek. Bir başka ifadeyle o ülkenin yöneticileri konumuna gelmek. Hem kendi ülkelerimizin hem de İslam camiasının birliğine, bütünlüğüne, gelişmesine, büyümesine, uluslararası ölçekte söz sahibi olmasına gayret etmemiz lazım. Ülkelerimizin öyle bir seviyeye gelmeleri için gayret etmeliyiz” dedi.

MÜSLÜMANLARIN KENDİ YÖNETİMLERİNİ KURMASI LAZIM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Dünya beşten büyüktür” sözünü hatırlatan Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Cumhurbaşkanımızın da ‘Dünya beşten büyüktür’ diye veciz bir şekilde ifade ettiği gibi, bundan sonra her Müslüman ülkelerce, diğer ülkelere dünyanın beşten büyük olduğunu kanıtlamamız lazım Artık, Müslüman ülkeler birlik ve beraberlik içinde kendi yönetimlerini kendilerinin kurması lazımdır. Küresel güçlerin ülkelerimizi yönetmesine fırsat vermememiz lazım. Bu ideal için ve bu amaç için çalıştığımız taktirde gelecekte ülkelerimiz konumu, durumu, hem içerde hem de uluslararası alanda çok daha iyi duruma gelecektir. Bir defa daha şehrimize hoş geldiniz diyorum, sizleri ve bizleri bir araya getiren derneğimizin başkanına, yönetimine gönülden teşekkür ediyorum. Bizlerden, ülkelerinizdeki büyüklerinize saygılarımızı iletmenizi diliyorum.”

HEM GEZECEKLER HEM DE TÜRKÇE ÖĞRENECEKLER”

“Medeniyetin Gençleri Türkiye’de Buluşuyor” projesi kapsamında kente getirdikleri 48 öğrencinin hem kültürel yerleri gezeceğini hem de Türkçe öğreneceğini ifade eden Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hacı Muharrem Dilipak, “Öncelikle bu nazik daveti ve misafirliği için Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyoruz. Burada ümmet coğrafyasının kardeşleri bir arada. Kahvaltıda ekmeğimizi, gönül soframızı açtık ve ekmeğimizi bölüşürken sevgimizi, kardeşliğimizi artırarak devam etmek istiyoruz. Bu projemizi Yurt Dışı Türkler Akraba Toplulukları Başkanlığı, Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği ve kentimizdeki belediyelerimizle birlikte yapıyoruz. Bu çalışma Türkiye’de bir ilk, inşallah sonu olmayacak, devamı gelecek. Burada dört farklı ülkeden 48 tane öğrencimiz var, bu çalışmamız 48 gün sürecek. Ürdün, Lübnan, Filistin ve Irak’ın farklı bölgelerinde Kerkük ve Bağdat’ta olmak üzere 48 öğrencimiz, 48 gün boyunca hem coğrafi hem de kültürel yerleri yaşayarak, görerek Türkçe öğrenecek. İnşallah sizler buraya geldiğiniz gibi bizler de sizin ülkelerinize gideceğiz. Sizlerin misafiri olacağız, İnşallah aradaki suni sınırlar kalkarak birlik, kardeşlik, hoşgörü ve beraberlik hakim olacak. Bisiklet Yolu’nda bisikletlere binecek öğrencilerimiz, bu güzel çalışmayı yaptığı için bir kez daha Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyoruz. Tekrar söylüyorum bu çalışmamızın birlik, beraberlik ve kardeşliğe, dünya barışına ve dünya huzuruna ve bölge ülkelerin refahına vesile olması dileğiyle. İnşallah buradaki kazanımlarınızı ülkelerinize götüreceksiniz, ülkenizde bu güzellikleri anlatacaksınız. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde İnşallah bu şekilde dünya barışına hizmet edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜNCELERİMİN AYNISINI GÖRDÜM”

Lübnan’dan gelen Ahmet ise Kahramanmaraş’ı nasıl bulduğunu anlattı. Ahmet, “Türkiye’ye gelmeden önce ‘Türkiye bir İslam devletidir, dine önem gösteren, zulme karşı duran bir devlettir’ diye bir düşünce vardı kafamda. Türkiye’ye geldikten sonra da düşündüklerimin aynısı ile karşılaştım ve gördüm. Bu konuya basit bir örnek olaraktan, sizlerin gerçekleştirdiği bu programda birçok İslam devletlerinden öğrencilerin bulunması ve onları güzel ahlakla, güzel eğitimlerle yaşatıp devletlerine, ülkelerine geri göndermenizdir. Kahramanmaraş şehrinde kaldığımız süre boyunca onların bize olan ilgisinden ve misafirperverliğinden dolayı ve belediye başkanlarının bizlere sunduğu hizmetlerden dolayı onlara sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ”

Kerkük’ten gelen Abdullah ise, “Öncelikle bizleri Irak’tan Kahramanmaraş’a getirdikleri için ve bu güzel şehri görme fırsatını bizlere sundukları için belediye başkanımıza teşekkür ederiz. Benim adım Abdullah, Kerkük’ten geliyorum. Bize böyle bir program olduğunu haber verdiler ve buraya getirdiler. Burada bizi karşıladılar misafirperverlik gösterdiler bundan dolayı herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Mahçiçek ardından öğrencilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ve isminin bulunduğu fular hediye etti. Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından program sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz