Kahramanmaraş’ta 10 yaşındayken matbaacılık yapan dayısının yanında çalışmaya başlayan ve 55 yıldır bu mesleği sürdürmeye devam eden 65 yaşındaki Hacı Ahmet Bilal, Matbaacılıkta mesleğini icra ettiği ilk günden bugüne kadar nelerin değiştiğini anlattı. Bilal, Teknolojinin sürekli geliştiğini ve her şeyin dijitalleşmeye başladığının altını çizerek, “Şimdi işler bilgisayar işlemine dönüşünce iş yüzde 99 kolaylaştı” dedi. O zamanki imkanların kısıtlı olmasından dolayı Cumartesi ve Pazar günleri tatil yapamadan devamlı çalıştıkları söyleyen Bilal, günlerce çalışması gereken işlerin şu anda 2 saatlik ömrü olduğunu kaydetti. Çağın dijitalleşmeye başlamasıyla yapılan işlerin de değiştiğine değinen Hacı Ahmet Bilal, “İşlerin dijitalleşmeye başlaması eskiden yapılan evrak işlerinin azalmasına sebep oldu. Kalfalığımız zamanlarında iş o kadar çoktu ki tabi teknoloji de yoktu, hepsini el emeği ile yapardık” diye konuştu.

ESKİDEN NASIL YAPILIYORDU?

Hacı Ahmet Bilal, eskiden matbaacılıkta işlemlerin nasıl yapıldığıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Şimdiki elimde bulunan makinalar yok iken insan gücüyle çalışan makinalar vardı. Pedal dediğimiz eller basılırdı. Bir taraftan kağıdı veririz bir taraftan alırız. İki el birden çalışır ona biz pedal deriz. O zamanlar dizgi işleri vardı, kasada tek tek harfler vardı her kasada bir harf olurdu biz bunu toplar dizerdik. İnsan gücü gerekliydi. Kalıpları yapılır bin bir zorlukla basımı yapılır tekrar o kalıp tekrar dağılır tekrar kalıp yapılırdı. Eski matbaacılık çok zordu. Şimdi işler bilgisayar işlemine dönüşünce iş yüzde 99 kolaylaştı. Bu teknoloji bu bölgeye geç geldi. Büyükşehirlerde bu teknoloji vardı ama Anadolu’ya geç geldi. Her geçen gün teknoloji gelişiyor.”

ÇOK SIKINTILAR ÇEKTİK”

Koronavirüs konusuna da değinen Bilal, “Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla son 3 ay içerisinde çok sıkıntılar çektik. İş olduğu gibi durdu dükkanımızı açamadık. Evde hapis kaldık. Dolayısıyla yarın ne olacağı belli olmadığından kimse iş yaptırmaz oldu. Şu an işlerimiz yeni yeni başladı” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz