NASA, eski mikrobik yaşam formlarını araştırmak için 2020 yılında kızıl gezene göndereceği Rover uzay aracıyla ismini Mars’a göndermek isteyenlere internet sitesi üzerinden kayıt olma çağrısı yapmıştı. İnsanlar, NASA’nın ‘İsminizi Mars’a Gönderelim’ isimli projesinde, geliştirdiği insansız izci aracında bulunan çiplere adını yazdırmak amacıyla başvuru yapıyor. Mars’a ismini göndermek isteyenler, NASA'nın internet sitesinden isim, soy isim, ülke ve posta kodu bilgilerini girerek bu şansı elde edebiliyor. Formu dolduranlara temsili bir uzay yolculuğu biletinin de verildiği kampanyaya şu ana kadar 3,5 milyon insan katıldı. NASA'nın Mars 2020 projesinin tanıtımı için başlattığı isim gönderme işlemi, Türkiye'den rağbet görmeye devam ediyor. Kampanyaya en çok katılım 1 milyon 291 bin 772 milyon başvuruyla Türkiye'den yapıldı. Türkiye'yi 430 bin 248 bin kişiyle ABD, 407 bin 889 bin kişiyle Hindistan takip etti. Gönderilen tüm isimler gözden geçirilip, onaylandıktan sonra Mars'a gönderilecek uzay aracında yer alacak bir mikroçipe kazınacak. Mikroçip, Mars'a inecek olan Mars 2020 rover uzay aracına yerleştirilecek. Haziran 2020’de fırlatılacak olan Rover uzay aracının Şubat 2021’de Jezero kraterine inmesi planlanıyor. Ayrıca ismini kaydedenlere NASA tarafından bir hatıra biniş kartı veriliyor. İsim kayıtları 30 Eylül 2019 tarihine kadar devam edecek. NASA’nın uzay aracıyla 2020’de Mars’a yapacağı yolculuğa Kahramanmaraş’tan başvuru yapan çok sayıda vatandaş, elektronik yolcu biletini sosyal medya hesabından paylaştı.

İşte Kahramanmaraş halkının NASA’nın ‘İsminizi Mars’a Gönderelim’ isimli projesine bakışı;

“MARS’I MARAS YAPACAĞIZ’ DİYORLAR”

Murat Kardiş

Sosyal medyada birçok arkadaşım biletler paylaşıyordu ben de çok merak etmiştim acaba nedir diye biraz araştırdığımdan NASA’nın bir projesinin olduğunu öğrendim. Haberlerde de izlemiştim en fazla başvuru Türkiye’den yapılmış. Bana kalırsa proje güzel düşünülmüş ve iyi de bir reklam yapıldı NASA’nın. Ben tabi uzayla ilgili araştırmalar yapan da birisiyim, filmlerde çok fazla izliyorum, belgesellerini de keyifle takip ediyorum. Keşke ismimden ziyade kendim gidip görebilmiş olsam ama o kadar maceraya da bence gerek yok. Sonuçta canımızı sokakta bulmadık, ben de başvuru yaptım ve ismimin bir çip vasıtasıyla Mars’ta olmasını istedim. Mars ismi aslında bizim Maraş’a da çok benziyor, Maraş’tan da birçok arkadaşımın başvuru yaptığını gördüm hatta birisi Mars’ı Maras yapacağız diye yazarak biletini paylaşmıştı, gerçekten çok gülmüştüm.

“DÜNYA ÇOK SIKICI OLDU, KEŞKE BENİ GÖNDERSELER”

Zekeriya Topal

Bence çok mantıklı bir proje, dünya çok sıkıcı oldu o yüzden beni gönderseler ben hemen giderim ama bu proje sadece isimlerin Mars’a bir çip vasıtasıyla gönderilmesini kapsıyor. İnsanlar arasında çok fazla konuşulduğu için biraz araştırmıştım. Şahsen ben ismimin Mars’ta yer almasını istemem, çok bir önemi yok ben daha çok kendim gitmeyi isterim. Bizim projemiz olsa çılgınlık derdim ama yapmışlar helal olsun. Güzel bir proje, çok iyi tanıtımı yapıldı uzayın.

“BENCE SAÇMA VE GEREKSİZ BİR PROJE”

Batuhan Demiroluk

Bence saçma ve gereksiz bir proje. Mars’a ismimi niye göndereyim ki, bir de belki bunun için para da talep edebilirler. Ücretsizse kişiden kişiye değişir başvuru yapmak. Uzaya ilgisi olanlar gönderebilir aslında. Benim daha çok uzay fotoğrafçılığına ilgim var ama ben ismimi göndermek istemem. Göndersem ne değişecek ki.

“O ZAMAN FATİH SULTAN MEHMET’İN İSMİNİ GÖNDERELİM”

Ali Ertürk

NASA’nın milyonlarca kişinin ismini Mars’a götürmesinin bir anlamı yok bence. İsimlerden ziyade ne amaçla gidildiği benim için daha önemli. Eğer bir isim göndereceksek, orada yer alacaksa ecdadımızın ismini gönderelim. Fatih Sultan Mehmet olarak başvuru yapalım. Ben kendi ismimi göndermek istemem ama farklı bir kelime olarak ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu adalet kelimesini yazıp göndermek isterdim.

“MARS’TA İSMİMİM OLMASI PEK DE BİR ŞEY İFADE ETMİYOR”

Ayşegül Arıkmert

Ben bu projeyi tamamen gereksiz olarak değerlendiriyorum. Benim ismimin Mars’ta yer alması bence çok da bir şey ifade etmiyor, ben bilim adamı ya da astronot değilim ismim neden Mars’ta yer alsın ki. Bununla ilgili bir çalışmam yok, emeğim yok. Orada ismimim olması beni pek de bağlamaz. Gerçekten bir emeğim olsa, orada astronot olarak bulunuyor olsa çok gurur duyarım. Zaten kimse benim adımı söylemese bile ben önemli bir başarıya imza attığımın farkında olurum. Türkiye’den milyonlarca kişinin başvuru yaptığını da duydum, gerçekten ülke olarak çok fazla işsiziz.

“İNSANLAR SOSYAL MEDYADA ‘MARS’A BİLET ALDIM’ DİYORLAR”

Safa Gayret

Güzel bir çalışma, bence bu çalışma projenin duyulması için yapıldı. Aslına bakarsanız işe de yaradı, insanlar sosyal medyada paylaşıyorlar, ‘Mars’a bilet aldım’ diyorlar. Ben komik buldum, önce birkaçına inandım hatta ama tabi ki bir tür feykmiş o. Aslında NASA’nın projeyi duyurma ve yardım toplama yöntemiymiş, ben başarılı olduğunu düşünüyorum. Projeye olan talebin daha da artacağını düşünüyorum. Ama ben şahsen ismini göndermedim, milyonlarca kişi gönderecek kimsenin umurunda olmaz diye düşünüyorum. Çok ciddi bir PR çalışması NASA için.

SOSYAL MEDYA YORUMLARI GÜLDÜRÜYOR

*Az önce çoluk, çocuk, eş, dost, hısım, akraba herkesin ismini yazdırdım.

*Biz anca isim göndeririz böyle.

*Şuradan şuraya tatile bile gidemiyoruz... Ne Marsı ya!

*İsmimizden başka gönderecek neyimiz var ki.

*O uzaylılar gelip tek tek bulacak sizi!

*Yol parası yok, yeme içme NASA'ya ait, karı koca gitsen iki maaş aldığını düşün, meşhur olmakta cabası... Oh gül gibi geçinir gidersin Mars'ta...

*Türkler hareketli bir kavimdir. Tarihe bakın hiç yerinde duramamıştır. Şimdi de Mars'a gidiyoruz!

*Daha Dünya'yı gezemedim. Ne işim var Mars'ta? Dünya dar geliyor dar!

*Teknoloji nerede, biz orada!

*Ciddi ciddi uzay bizim hasretimizmiş.

*5 aylık bebeğinin biletini paylaşan var nereye gidiyoruz ey ahali?

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz