Lezzeti, aroması, eşsiz tadı ile sadece Türkiye için değil dünya için sofraların vazgeçilmez bir damak tadı olmayı başaran Maraş biberinin hasadı için geri sayım başlarken Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yaklaşan hasat öncesi gazetemize açıklamalarda bulundu. Şu anda arazide 5 bin dönüm ekili biberin olduğunu ifade eden Çetinkaya, ortalama 2 ila 3 bin ton arasında rekolte beklediklerini dile getirdi. Kahramanmaraş biberinin son yıllarda ciddi mesafeler kat ettiğine dikkat çeken Çetinkaya, ilerleyen yıllarda bu durumun daha da ileri boyutlara taşınacağını vurguladı.

MARAŞ BİBERİ DÜNYAYA AÇILAN BİR PENCEREMİZ”

Maraş biberinin kent için dünyaya açılan bir pencere niteliği taşıdığını anlatan Çetinkaya, “Kahramanmaraş'ta 2019 üretim yılında, il genelimizde 5 bin dönüm civarında biber ekim sahası var. Kahramanmaraş biberi her zaman olduğu gibi çiftçimizin asla vazgeçmediği, dünyaya açılan bir penceredir. Sadece Türkiye'de değil, artık tüm dünyada bilinen bir değerimiz. Kahramanmaraş biberi artık coğrafi işaret almış bir ürünümüz ve bu ilimiz için fazlasıyla önemli. Stratejik bir ürün olduğu için biberden vazgeçmiyoruz. Ümit ediyoruz ki biber, üreticisini ve çiftçimizin yüzünü güldürür. Ürünün verimi ve kalitesinin iyi olmasını çiftçimiz için diliyoruz. Bakalım, önümüzdeki günlerde biberin hasılatı başlayacak ve yeni mahsul ürünler artık sofralarda yer alıp, ihracatına başlanacak” şeklinde konuştu.

BİBER ÇİFTÇİLERİMİZİN VAZGEÇİLMEZİ”

Biberin kent çiftçileri için vazgeçilmez bir ürün olduğunu anlatan Çetinkaya, “Kahramanmaraş biberi dünyada ciddi anlamda söz sahibi ve ciddi anlamda tüketilen bir sebze. Bize getiri ve girdileri bu sebeple oldukça iyi. Çiftçilerimiz memnun ve biber vazgeçilmezleri. Dondurmaya verilen önem veya tanıtım için yapılan çalışmalar biberimiz için geçerli değil. Dondurmamız daha ön planda tutuluyor. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği'nin kümeleme projesi ile biber konusunda ciddi anlamda adımlar atıldı. Kümeleme projesi sayesinde İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük şehirlerde tanıtım için programlar düzenlendi. Bunun yanı sıra yurt dışı programları da yapıldı. Bunlar Kahramanmaraş biberinin sadece iç pazarlama değil, tüm dünyaya tanıtılması için son derece önemli adımlardı” ifadelerini kullandı.

ORTADOĞU’YA CİDDİ ANLAMDA İHRACAT BEKLENİYOR”

Maraş biberinin Ortadoğu’ya yüksek miktarda ihracatının beklendiğini söyleyen Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Önümüzdeki günlerde biber hasadının başlaması ve yeni mahsullerimiz çıkacak olması ile Ortadoğu'da ciddi anlamda ihraç edilmesi ve sosyal medya üzerinden tanıtılması bekleniyor. Dondurmamızdan sonra biberimizin de hak ettiği yerlere gelmesini umuyoruz. Dondurma sezonluk tüketilen, biber ise yılın her günü sofralarımızda eksik olmayan bir ürün. Aromatik bir bitki olduğu için dondurmanın önüne geçecek ve daha ciddi anlamda söz sahibi olacak. Rekolte konusunda elimizde net değerler yok ama ilimizde geçen yıl olan rekolteye kıyasla 5 bin dönüm içinde 2 ton ürün beklediğimizi söyleyebiliriz. Tabii hava şartları ve sıcaklık söz konusu. Hava şartları normal gittiği takdirde 2 ile 3 ton arasında olacağını düşünüyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz