Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Kahramanmaraş’ta mangal, şiş ve kömür satışları başladı. Besicilerin yetiştirdikleri büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar haftalar öncesinden satışa başlarken, pazarda besicilerle vatandaşlar arasında sıkı pazarlıklar yapılırken, çarşıda ise bıçak ve mangallık ürünler tezgahlardaki yerini aldı. Kahramanmaraş’ta kurban bayramının yoğunluğunun en çok hissedildiği yer ise Demirciler Çarşısı olurken, bıçak, mangal, et satırı, şiş, kömür gibi Kurban Bayramı’na özgü ürünleri satan iş yerlerinde yoğunluk yaşanıyor. Demircilik ve bıçak sanatının geçmişi uzun yıllara dayandığı çarşıda, maharetli ustalar mutfak, kurban, çakı ve avcı bıçağı, şiş gibi birçok ürünü ustalıkla şekillendiriyor. Çarşıda yoğunluk gözlense de esnaflar yoğunluğun alış veriş yapmadığından, sadece baktığından yakındı.

SON GÜN YOĞUNLUK BEKLİYORUZ”

Çarşıda mangal, şiş ve kömür satışı yapan esnaflar, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte şiş ve kömür satışları başladığını ifade ederek, “Mangalları 10 ile 100 TL arasında fiyatlarla satıyoruz. Kömürün kilosu kalitesine göre 2 -3 TL, et saplamaya yarayan 12 adet şişi de 6-9 TL’ye satıyoruz. Kurban Bayramı nedeniyle işlerimizde kıptırtama yok. Bayrama bir kaç gün kalmasına rağmen işler bir artış yok. Son gün bir yoğunluk olmasını bekliyoruz” dediler.

VATANDAŞLAR EKONOMİK OLARAK DAR BOĞAZDA”

Esnaflardan Faruk Yasavul ise son günlerde gündemi en çok meşgul eden döviz fiyatlarının düzenli olmamasının insanların alım gücünü azalttığını söyledi. Henüz istedikleri satışı yapamadıklarını belirten Yasavul, “Doların yükselmesi maliyeti artırıyor, insanlarda alım gücü azalmış vaziyette. Vatandaşlar ekonomik olarak dar boğazda. Bu ekonomik durum bize darbe vurdu. Şu ana kadar yüzümüzü güldürecek bir satış yapmadık. Önümüzdeki günlerde artmasını bekliyoruz. Bizim Kahramanmaraş’ın insanları genelde bu tür alış verişlerini bayramdan bir hafta öncesine saklıyor. Yoksa bayram alışverişlerinin başlamasıyla çarşılar hareketlenirdi. Kebap şişlerimiz var, mangal şişlerimiz var, fiyatlarımız gayet uygun. 50 kuruştan başlar, normal şişlerde 1 TL’ye kadar çıkar. Krom şişlerimiz de var, tamamen kendi imalatımız. Yurt dışına da ihraç ediyoruz. Mangallarımız oldukça kalitelidir. 10 TL’den başlar, vatandaşın durumuna göre değişir. 50 TL’ye de mangal var, 100 liraya da var. Özelliklerine bakacak olursak, aile tipi en pahalı mangal 100 lira ama çok fazla özellikleri var, normal olan mangallar da 10 TL. Herkes kendi bütçesine göre alışverişini yapıyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz