4,5 yıllık hizmet sürecinde Onikişubat ilçesine adeta 90 yılda yapılamayan hizmetleri bir bir kazandırarak, model ve modern belediyecilik anlayışıyla üstün başarı sağlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, A Haber’in Gün İçi Programı’nın canlı yayın konuğu oldu. Başkan Mahçiçek, A Haber canlı yayınında Onikişubat Belediye Başkanı olarak göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdikleri ve ilerleyen süreçte yapmayı planladıkları çalışmaları dile getirdi. Başkan Mahçiçek özellikle dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO’yu 2023 yılında Kahramanmaraş’a taşıyacakları EXPO 2023 Fuarı’na dikkat çekti. EXPO 2023’ün hem Onikişubat hem de Kahramanmaraş’ın turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik katacağını anlatan Başkan Mahçiçek, eğitimden sağlığa, alt yapıdan üst yapıya hayata geçirdikleri bütün çalışmaları A Haber aracılığıyla tüm Türkiye’ye anlattı.

“ÖNCELİKLERİ SIRALADIK VE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

2014 yılında Onikişubat Belediyesi’ni sıfırdan kurduklarını anlatan Başkan Mahçiçek, “2014 yılında yeni Büyükşehir olmamız münasebetiyle Onikişubat Belediyemiz kurulmuştu ve hiçbir şeyimiz de yoktu. Ne belediye binası ne de makina parkı ne de ciddi bir ekipmanı vardı. Biz süratle belediyemizi oluşturduk ve seçim sürecinde gezdiğimiz noktalarda ne gibi ihtiyaçlar varsa onları tespit ettik. O ihtiyaçları önceliklerine göre sıraladık ve süratle çalışmaya başladık. Gerçekten 80’in üzerinde köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerimiz vardı, oralarda yürümek değil gitmek bile mümkün değildi. Bunların tümünü yaptık. 8 buçuk milyon metrekare kilit parkeli yol yaptık. Bütün okulların içini yaptık, bütün okullara oyun takımları kurduk ve o yerleşim yerlerimizin 65 tanesine Kültür Evi yaptık. Bir taraftan eğitim bir taraftan da daha güzel bir yaşam olsun diye çalıştık. Merkezde de 377 bin ton asfalt ve 312 tane parkla Kahramanmaraş’ın Onikişubat’ın daha yaşanabilir bir kent olması için ciddi çalışmalar yaptık. Bütün bunların yanında 6 tane okul yapmışız örneğin, yani Milli Eğitim’den daha çok okul yapmışız yurtlarıyla beraber. 7 tane havuz yapmışız ki son yıllarda Kahramanmaraş’a maalesef öyle havuzlar yapılmamıştı. Bunlardan birkaç tanesi de yarı olimpik” dedi.

“1 MİLYON 660 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞTIK”

Onikişubat Belediyesi olarak hem sosyal hem de teknik anlamda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Mahçiçek, özellikle eğitime yönelik desteklerine dikkat çekti. Başkan Mahçiçek, “Kahramanmaraş’ta hem sosyal nitelikli hem de ihtiyaçlara yönelik ciddi çalışmalar yaptık. Daha önce biliyorsunuz insanlara paketler halinde yardımlar dağıtılırdı, bunu kaldırdık ve insan onuruna daha yakışır bir durumda olması için kart sistemini getirdik. O kart sistemlerine paraları yükledik, ihtiyaç sahibi insanlarımız istediği ürünü istedikleri marketten aldılar. Nerede bir sosyal aktivite olması gerekiyorsa oradaydık. Örneğin bir hoş geldiniz bebek projemiz vardı, dar gelirli ailelerimizin doğumu olduysa hemen ulaştık, hoş geldin bebek paketlerimizi takdim ettik. Onun dışında dediğim gibi hem sosyal nitelikli projeler üretmek bakımından hem de eğitim bakımından çalışmalar yaptık. Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projemiz vardı, her sene 70 bin kitap alırız, sadece Onikişubat’ta ki okullara değil tüm Kahramanmaraş’ta ki okullara seviyelerine göre dağıtırız. Bu projeyle 1 milyon 660 bin öğrenciye ulaşmışız. O kitaplar okunduktan sonra da Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber ki bu proje Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ödül kazandırdı. Küçük bir sınav yapıyoruz, bu dağıttığımız kitaplar ne kadar okunmuş, ne kadar okunmamış diye. Bu sene 88 bin öğrencimiz katıldı sınavlara. Dolayısıyla bu projede de amacına ulaştık diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ CİDDİ SANAYİSİ OLAN BİR MEMLEKET”

Kahramanmaraş’ın her anlamda Türkiye’nin öncü illerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “Bir başka sosyal nitelikli, özellikle de eğitim alanında yaptığımız çalışmayla Sosyal Etkinlik Merkezleri açtık. Sosyal Etkinlik Merkezlerimizde özellikle dar gelirli ailelerimizin çocukları için üniversite hazırlık kursları düzenledik. Geçen sene 2 bin 400 öğrencimiz vardı, başarı oranımız ise yüzde 71’di. Bu sene 2 bin 750 öğrencimiz var, tekrar o kurslarda eğitim görüyorlar. İnşallah oradaki başarıyı daha da yükseklere çıkarmak için gayret ediyoruz. Ama bütün bunların yanında Kahramanmaraş gerçekten büyük bir memleket, ciddi sanayisi olan bir memleket. Diyelim ki Kahramanmaraş, Türkiye’deki iplik üretiminin üçte birini üretir, enerjinin yüzde 12’sini üretir, çimentonun yüzde 14’ünü, dokumanın yüzde 14’ünü üretir, çelik eşya dediğimiz tencere gibi ürünlerin yüzde 65’ini üretir. Yani Kahramanmaraş özellikle 80’li yıllardan sonra ciddi sanayisi olan bir memleket” açıklamalarında bulundu.

“BAKANIMIZ İZMİR’E ALAMADIKLARINI SÖYLEMİŞTİ”

Sözlerinin devamında EXPO 2023’ü anlatan Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın en büyük eksikliğinin tanıtım olduğunu, EXPO 2023 ile bu eksikliğini çözeceklerini söyledi. Başkan Mahçiçek sözlerine şu şekilde devam etti, “Ama bütün bunların yanında bir eksiğimiz vardı, tanıtım eksiğimiz. Onu telefi edecek bir proje üretmemiz lazımdı ve Kahramanmaraş’ı gerçekten bir dünya kenti yapmalıydık. Onun için yaklaşık bir buçuk sene çalıştık ve Antalya’dan sonra Kahramanmaraş’a bir EXPO aldık. Geçen günlerde Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ziyaretinde belirttiler, 2015 yılında kendileri İzmir için çalışmışlardı ama olmamıştı. Ama bizim projemiz Antalya’dakinden biraz daha farklı. 747 bin metrekarelik bir alanımız var, bu alan içerisinde ise 170 bin metrekaresini EXPO alanı olarak ayırdık. Dediğim gibi EXPO alanı olarak düzenlemek kolay ama senenin 365 günü yaşam alanı haline getirmemiz lazımdı. Yoksa bu EXPO süresi bittikten sonra rantabl bir işletme olmaktan çıkacaktı. İşte onu aşmak için projenin içerisine başka üniteler koyduk. Mesela 70 bin metrekare civarında Avrupa’nın en büyük havuzunu koyduk. Onun yan taraflarına restoranlar, kafeler, aqua parklar koyduk. Bir de belki yine Türkiye’de ilk Kelebek Müzesi ile Uğur Böceği Müzesi’nin ikisini bir arada yaşatabilecek ortamı sağlayarak bir müze kurduk. 30 bin metrekare yeni bir yaşam alanı ürettik orada, 284 tane hobi evleri yaptık. Dolayısıyla burasını tam anlamıyla sadece EXPO alanı olarak değil de senenin 365 günü insanlarımızın gelebileceği, güzel vakit geçirebileceği mekanlar oluşturduk.”

“CİDDİ BİR EKONOMİK GELİR SAĞLAYACAK”

EXPO’yu Kahramanmaraş’a getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Başkan Mahçiçek, “EXPO dediğimiz olay gerçekten olimpiyatlardan ve şampiyonalardan sonra çok önemli organizasyonlardan bir tanesi. O organizasyonu Kahramanmaraş’a getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz doğrusu. Bu organizasyonla Kahramanmaraş, ekonomik, kültürel ve turizm bakımından çok önde olan bir memleket haline gelecek İnşallah. Bizim öngörülerimize göre istihdama olumlu manada yüzde 4 katkı sağlayacak, ekonomik olarak da 700 milyon dolar ile 1 milyar 200 milyon dolar civarında bir ekonomik değer katacak Kahramanmaraş’ımıza. En az 50 ülke katılacak, 192 gün sürecek ve o ülkelerden gelen iş adamlarıyla Kahramanmaraşlı iş adamlarını buluşturacağız, ekonomimizi çok daha üst düzeylere İnşallah çıkartacağız” dedi.

“OLUMSUZ ALGIYI YIKTIK”

EXPO ile kentte oluşan olumsuz algıyı yıktıklarını belirten Başkan Mahçiçek, “Bizde maalesef olumsuz bir algı vardı, komşu memleketlerde şunlar var, şurada şunlar var ama Kahramanmaraş’ta onlar biraz eksik deniliyordu. Ama Kahramanmaraş o olumsuz algıyı yıktı. Yani Türkiye’de Antalya’dan sonra ikinci EXPO’yu alarak tanıtım, ekonomi ve kültürel bakımdan çok öne çıkacak bir pozisyona geldik” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’I ÖRNEK BİR KENT YAPACAĞIZ”

“Kahramanmaraş’ı ve Onikişubat’ı gerçekten yaşanabilir bir kente oluşturma noktasında ön sıralara çekmek için ciddi gayret gösteriyoruz” diyen Başkan Mahçiçek, “Bu bağlamda da en önemli yapılması gereken şeylerden bir tanesi geleceği de öngörerek yani önümüzdeki yüz yılları da öngörerek ciddi bir imar planı yapılmasıydı. O noktada çalışıyoruz. Yani Kahramanmaraş’ın gelişme hinterlandı içerisinde daha iyi yaşam koşullarını oluşturmak için bir imar planı lazımdı. Tabi ki o imar planına göre alt yapıyı yenilersek, yapılabilecek ulaşım düzenlemelerini de İnşallah yaptığımız zaman Kahramanmaraş bir model ve örnek kent olacak İnşallah. Zaten EXPO ile de bir dünya kenti olduk diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“NİSAN AYINDA FUARIN İLK AYAĞINI AÇACAĞIZ”

Nisan ayı itibariyle de EXPO’nun ilk ayağını Kahramanmaraş’ta açacaklarının müjdesini veren Başkan Mahçiçek, “Belki dünyada ilk defa bir ilçe belediye EXPO almış. Bu muazzam ve dehşet bir olay. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’de bunu ifade etti, böyle bir başarıyı yakalamak kolay değildi. Biz İtalya’daki toplantıda 62 ülkenin karşı oyu olmaksızın, bütün ülkelerin imzasıyla aldık EXPO’yu. Dolayısıyla Kahramanmaraş İnşallah bu anlamda bir değer ve marka kente olacak. EXPO’daki yetkili arkadaşlarımızı Kahramanmaraş’a davet ettiğimizde onlara bu alanları gezdirdik, onların bize ifadesi, ‘Siz zaten önemli bir kısmını yapmışsınız projenin’ buydu. Gerçekten biz EXPO’yu almadan çalışmalara başlamıştık. Bizim yaptığımız buradaki ünitelerin de Mart sonu ve Nisan ayının başı gibi havuzumuzu ve bizim yapacağımız donatıları önemli oranda tamamlayacağız İnşallah. Nisan ayı itibariyle de EXPO’nun ilk ayağını Kahramanmaraş’ta açacağız” dedi.

“İKİ MİLYONDAN FAZLA İNSAN ŞEHRİMİZE GELECEK”

Kahramanmaraş’a iki milyondan fazla insanın geleceğini dile getiren Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Öngörülerimize göre Kahramanmaraş’a iki milyondan fazla insan gelecek, bunların 600 bin civarı yabancı ülkelerden gelecek. Belki havaalanımız biraz yetersiz hale gelecek, belki konaklamalarımız yetersiz olacak ama her arz talebi beraberinde getirir. Yada her talep arzı beraberinde getirecektir. Dolayısıyla eksikliklerimizi projenin içerisinde tamamlayacağız. Kahramanmaraş İstiklal Madalyası olan bir memleket yani Türkiye’de İstiklal mücadelesini ilk başlatan bir kent. EXPO alanında da bir ilk olduğumuzu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ın olumsuz yani tanıtımdaki eksikliğini böylelikle gidermiş olacağız.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz