Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in girişimleri ile 18 Eylül 2018 tarihinde İtalya Padova’da toplanan 70. (AIPH) Genel Kurulu’nda 2023 Uluslararası Bahçecilik EXPO’su adaylığı 65 ülkenin oy birliği ile kabul edildi ve 23 Nisan – 31 Ekim 2023 tarihinde 192 gün boyunca gerçekleştirilmesine karar verildi. EXPO toplumları ilgilendiren insan ya da doğa faktörlü sorunlara tartışma platformu oluşturan, halkı eğlendirerek eğiten, yenilikler üreten, değişim, gelişim ve iş birliğinin artırılmasını hedefleyen, iletişimi güçlendiren uluslararası bir etkinliktir.

Mahçiçek “Kahramanmaraş İçin Yeni Bir Çağ Başlıyor”

Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi Başkanı Hanefi EXPO 2023 ile Kahramanmaraş için yeni bir çağ başlayacağını ifade ederek, “21. Yüzyılın temel sorunlarından biri olan ve evrensel çapta giderek hızla yayılan kentleşme olgusu, küresel ısınma, doğal kaynakların artan tüketimi, insanların mevcut yaşama ve tüketim alışkanlıklarının dünyamızı tehdit etmesi gibi önem arz eden konularda farkındalık yaratmak amacıyla, daha yeni ve yaşanılabilir bir Onikişubat için EXPO 2023 Onikişubat Kahramanmaraş projesini ülkemize ve şehrimize kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

EN AZ 2 MİLYON İNSAN KAHRAMANMARAŞ’A GELECEK!

EXPO’lar düzenlendikleri ülkelere ekonomi, politika, kültür, sanat, doğa ve yaşam alanında değer kazandırırken, tanıtım ve medya bazında şehirlerin ve ülkelerin etkin bir şekilde tanınmasına vesile olmaktadır. EXPO 2023 Onikişubat vesilesi ile Kahramanmaraş’a en az 50 ülke ve en az 2 milyon ziyaretçi gelmesi bekleniyor.

EXPO 2023 İle Ekonomiye 1.2 Milyon Katkı

EXPO’lar büyük şehirlerin ulaşımını modernize etmek, yenilikçi kentsel hizmetler sunmak, yeni ekonomik ve kültürel olaylar oluşturmak ve yerel altyapıyı geliştirmek için kullanabilecekleri etkili araçlar haline gelebiliyor. EXPO 2023 Onikişubat ile yeni gelir kaynakları üretilirken, uluslararası bir iş ağı oluşturularak, 1.2 Milyon bütçeyle Kahramanmaraş’ın ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

Kahramanmaraş’ta 5 Bin 500 Kişiye İş İmkânı

Sadece EXPO 2023 Onikişubat / Kahramanmaraş projesi ile doğrudan, EXPO 2023 öncesi dönemde 1.000, EXPO döneminde 4.000, sonraki dönemde ise 500 personel istihdam imkânı yaratılırken, 5 Bin 500 kişiye iş olanakları sunulması hedefleniyor.

Dünya Basını Kahramanmaraş’ı Takip Edecek

Uluslararası düzeyde etkin bir rol üstlenen EXPO 2023 Onikişubat, şehrin bilinirlik seviyesini önemli düzeyde arttıracaktır. Medya aracılığı ile Kahramanmaraş’ı marka haline getirecek EXPO 2023, dünya basınının takibi altında olacak, listede ilk sıralarda yerini alacak.

Ekonomi, politika, tarih, kültür ve sanat alanlarında kente değer katan EXPO’lar bulundukları şehirlerin bilinirlik seviyesini artırırken aynı zamanda kentlerin altyapı ve üstyapı eksikliklerinin de giderilmesinde aktif rol oynayabiliyor. EXPO 2023 Onikişubat ile ulaşım, konaklama, yeme ve içme gibi hizmet alanları da değer kazanarak, kentsel gelişim alanında Kahramanmaraş’ta fark yaratılmasına vesile olacaktır.

Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık ana temasıyla çevre bilincini aşılayan EXPO 2023 Onikişubat, küresel çapta giderek yayılan kentleşme olgusu, doğal kaynakların artan tüketimi ve insan odaklı üretimler baz alınarak, yeşil ve sağlıklı bir yaşam bilincini artıracak ve insanları daha iyi bir yaşam sürmeye teşvik edecektir.

Ayrıca Kahramanmaraş güzelliklerini, tarihini, kültürel değerlerini ve ticari potansiyelini Türkiye’ye ve dünya ’ya etkin bir şekilde tanıtma imkânı sağlayacak EXPO 2023 vesilesi ile şehir merkezine gelen ziyaretçiler aracılığıyla Kahramanmaraş ve ilçelerinde yeni turizm projeleri ortaya çıkacaktır.

EXPO 2023 Onikişubat/ Kahramanmaraş’ın sadece kent merkezinde değil, ülke çapında da fayda sağlayacağını ifade eden Başkan Mahçiçek, “ Dünyanın birbirinden farklı medeniyetleri Kahramanmaraş’ta buluşacak. Biz ve ekibimiz en özel şekilde misafirlerimizi karşılayacak ve onlarla ilgileneceğiz. Misafirperverliğimizi ve nezaketimizi milyonlarca insana anlatacak ve ülkemizin değerlerine de sahip çıkacağız. Gelenek ve göreneklerimizin nasıl insani bir boyutta olduğunu, sevgi ve saygı çerçevesinde her insanın bizler için değerli olduğunu bütün dünyaya göstermiş olacağız.” İfadelerini kullandı.

Rekreasyon Alanıyla Bir İlk Daha!

EXPO 2023 Onikişubat Kahramanmaraş bahçecilik EXPO’ları tarihinde bir ilk olarak Rekreasyon Alanından EXPO alanına dönüştürülecek olan ilk proje olma özelliğini taşıyor. 747.000 m2 alan içerisine inşa edilen Rekreasyon Alan, yılın 365 günü hizmet verecek bir yaşam alanı olarak nitelendiriliyor. Bu alan içerisinde birbirinden farklı ve eğlenceli alanlar bulunuyor.

Kristal Lagün

Türkiye’nin ve yakın bölgenin ilk ve tek ‘’kristal lagünü’’ olan Dev iç göl 69.000 m²  alan büyüklüğüne sahiptir. Avrupa’nın en büyük lagünü olan kristal lagün, turkuaz rengi ve görkemli olma özelliğiyle gözleri kamaştıracak. Özellikleri ile zengin bir görüntüye sahip olan lagün, Mega Proje Rekreasyon Alanda en çok ilgi görecek yapılardan biri olarak gösteriliyor. Kristal Lagün fiziki görüntüsünün yanı sıra ruhsal yapıya da katkı sağlayacak, muhteşem bir eser olacak. Vatandaşı adeta cezbedecek eser sakin, huzur dolu havası ile dinlendiren bir ortam sunacak.

Türkiye’de İlk ve Tek Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi

Kahramanmaraş’ın hedeflenen ileri düzey kentleşmeye ulaşmasında önemli bir adım atılmış olan Rekreasyon Alanda, 6230 m² alan büyüklüğünde 7 noktalı Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi de yerini alacak.

İlkleri inşa eden Onikişubat Belediyesi’nin hayranlık uyandıracak eserinin içinde binlerce canlı için yaşam alanı oluşturulacak. Kahramanmaraşlılar, ilk kez bu kadar yakından uğur böcekleri ve kelebeklerin yaşam alanına şahit olup, onları izleyebilecek. Uğur Böcekleri için yaşam alanı oluşturulan Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında ilk üretim başladı.

Bu üretim kapsamında uğur böcekleri için, Bakla bitkisine, yaprak biti türü olan ‘’Aphis Fabae’’ bulaştırılarak besin kaynağı oluşturuldu. Doğadan toplanan Coccinella Septempunctata adı verilen 7 noktalı uğur böcekleri 3’er çift halinde üreme ve yumurtlama sürecine bırakıldı. Ardından 2 ila 4 gün süreçleri içinde yumurtlama olayı gerçekleşti. 4 günlük yumurtlama sürecinin ardından ilk larvalar alınmaya başlandı. Yaklaşık 10 gün sonra larva döneminden Pupa dönemine geçen uğur böcekleri, beslenmelerine paralel bir şekilde ergin döneme geçiş gerçekleştiriyor. Laboratuvarda şuanda çok sayıda ergin, pupa ve larva bulunuyor.

Arasta Kültür Merkezi

Kültürel varlıkları korumak ve her nesilde yaşatmak için hayata geçirilen Arasta- Kültür Merkezi 2733.53 m2 alanda vatandaşlara hizmet verecek. Eski Türk-İslam çarşılarında yer alan ürünlerin satıldığı dükkân anlamına gelen Arasta; Kahramanmaraş’a özgü ürünlerin tanıtımının yapılacağı teşhir alanı olarak planlanıyor.

Arasta Kültür Merkezi’nde başta yemeni, bakır, oymacılık, sim sırma gibi sanat dalları olmak üzere 23 adet iş yeri bulunacak. 2 bölümden oluşacak Arasta Kültür Merkezinin bir bölümünde sanatsal çalışmaların gerçekleşeceği atölyeler, bir bölümünde ise el sanatı ürünlerinin tanıtımının ve satışının gerçekleşeceği alanlar bulunacak.

Ayrıca Kahramanmaraş yöresine ait lezzetlerinde tanıtımının gerçekleşeceği Arasta Kültür Merkezi vatandaş tarafından yoğun ilgi görecek.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Rekreasyon Alan içerisinde yer alacak Arasta Kültür Merkezi’nin de turizm ve ekonomiye can katacağını belirterek, “ Kahramanmaraş kültürel değerleri ve el sanatı alanlarında oldukça zengin bir yapıya sahip. Ustalarımızın, sanatkârlarımızın el emeği göz nuru eserlerini Arasta Kültür Merkezimizde sergileyeceğiz. Aynı zamanda ziyaretçilerimizin rahatlıkla gezebileceği bu alanda ustalarımız mesleklerini de icra edebilecek. Unutulmaya yüz tutmuş böyle kıymetli mesleklerin hayatta kalmasını sağlamak ve insanlara tanıtmak bizlerin boynunun borcudur. Özellikle turistlerin yoğun ilgi göstereceği bu alanları ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Ve bu vesile ile de turizme ve esnafımızın ekonomisine artı değer kazandıracağımızı düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Bitkisel Heykeller

İnsanların görsel dünyasını zenginleştirecek Bitkisel Heykeller 6230 m2 alanda yerini alacak. Bu alanda oluşturulacak olan bitki heykelleri insanlar, hayvanlar, bitkiler ve böcekler arasındaki binlerce yıldan bu yana devam eden bağı ve insanların yaşamak için bu 3 yaşam formuna duyduğu ihtiyacı anlatmak amacıyla projelendiriliyor.

Bitki heykellerinin gerek oluşumunda gerekse de formunun devamlılığı için en önemli işlem budamadır. Hava şartlarının etkisiyle büyüyen bitkilerin oluşturulan formunun bozulmaması için bir sanatçı ruhuyla zanaatkâr ellerin özverili bir şekilde çalışması esastır. Ana-çocuk, Bahçıvan, Yavru Mamut, Uğur böceği, Sanatsal El figürü, Musluk, Kelebek, Kürek, Sepet, Balıkçı Adam, Ördek, Kuyu, Köprü ve Su Dökülen El gibi figürlerden oluşan tasarımlar seçilerek uygulanacağı belirtiliyor.

Endemik Bitki Cenneti

Kahramanmaraş’ın eşsiz iklimi, deniz seviyesinden yükselti farklılıkları, arazi çeşitliliği, zengin su kaynakları ve Avrupa-Sibirya, Akdeniz, İran-Turan olmak üzere üç bitki coğrafyası bölgesine ait bitkileri barındıran konumu dolayısıyla, çok özel ve zengin bitki örtüsüne sahiptir.

Ülkede yetişen 11.000 bitki türünden yaklaşık 3500’ünün endemik, yani Türkiye’ye özel olduğu, Kahramanmaraş’ta ise tespit edilen 2500 çiçekli bitki türünden yaklaşık 500’ünün endemik olduğu tespit edilmiştir. Bu endemik bitkilerden bir kısmı yalnızca Kahramanmaraş yöresinde doğal ortamda yetişmekte, yaklaşık 25 tanesi adlarını Kahramanmaraş’ın il, ilçe ve dağlarından almakta ve bilim dünyasında bu adlarla tanınmaktadır. Aynı şekilde ülkede tespit edilen 144 önemli bitki alanından 8’i Kahramanmaraş’ta bulunmaktadır.

Hobi Bahçeleri

Hem fiziksel hem de ruhsal alanda zaman geçirebilecek 284 adet hobi bahçesi vatandaşın hizmetine açılacak.

Bu alanda bireyler toprakla uğraşırken, stres atacak, aynı zamanda şehirden uzak doğa ile baş başa kalabilecek.

Ayrıca Rekreasyon Alan içerisinde Aquaparklar, Lunapark, Tenis-Fitness Kulübü, Tenis Kortları, Mini Golf, Okçuluk Oyun Alanı, Çocuk Oyun Alanları, Macera Oyun Alanları, Zipline, Skate Park, Pony Gezinti Alanı, Park Tren Hattı, İskele, Gelin Damat Fotoğraf Adası, Düğün Salonları, Restoran ve Kafeterya gibi alanlarda bulunuyor.

EXPO 2023 Alanı İle Eksiklikleri Tamamlayacak

Rekreasyon Alan içerisinde hayata geçirilecek olan EXPO 2023 Onikişubat / Kahramanmaraş, organizasyonlar alanında hissedilen eksikliği de tamamlayacak. Eğitim programları, ülkelerin ve şehirlerin düzenleyeceği milli gün, il ve ilçe etkinlikleri, uluslararası örgütler, kurum ve kuruluşların özel etkinlikleri, kültürel programlar, sanat etkinlikleri ve sergiler, konserler, fuarlar, ticari faaliyetler, iş heyeti ziyaretleri ve ticari görüşmeler, ülkeler, iller ve ilçeler arası yarışmalarda ihtiyaçları kapasite ve mekân olarak karşılayabilecek EXPO 2023 Onikişubat Kahramanmaraş ile

Editör: Mahmut Beyaz