Aksu TV’de Murat Eğridağ’ın sunduğu Aksu Haber’in canlı yayın konuğu olan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 100’üncü yıl kutlamalarını değerlendirdi. Değişen dünya düzeninde Türkiye’nin son 15 yılda geldiği nokta, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de attığı adımlar, Libya meselesinde gelinin son durum ve yeni hizmet binası gibi birçok konu hakkında konuşan Mahçiçek, kurtuluş bayramını herhangi bir olumsuz bir sıkıntı olmadan atlattıklarını söyledi. Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye olta bile atamayacak yer bırakmak istemediklerini belirten Mahçiçek, “Maalesef bunlar kendine Müslüman ülkeler. Şimdi İsrail, Suudi Arabistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Devleti bir araya geldiler kendilerine göre bir alan belirlediler Türkiye’nin Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi neredeyse olta atamayacak kadar bir alan oluşturmaya çalıştılar” şeklinde konuştu.
 

KUTLAMALAR ÇOK DAHA ANLAMLI İÇERİK OLARAK GÜZEL HALE GETİRDİ”

Bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen 100’üncü yıl kutlamalarının çok daha anlamlı ve içerik olarak daha güzel hale getirildiğini belirten Başkan Mahçiçek, “Kahramanmaraş’ımızın kurtuluşunun 100’üncü yılı bir defa işin önemi 100’üncü yıl dönümümüz olması münasebetiyle bütün etkinliklerin Cumhurbaşkanlığımız’ın himayesi altında olması dolayısıyla kutlamalar çok daha anlamlı içerik olarak güzel hale getirdi. Gerçekten bu sene neredeyse 40 günün üzerinde kutlama merasimleri oldu. Arada maalesef 3 tane Şehit cenazemiz oldu. Onlar bir kısım programların iptal edilmesine sebep oldu. Hassasiyet gösterilerek gösterilerek doğrusuda oydu zaten. Bunun dışında kurtuluşumuzun 100’üncü yılında çok daha anlamlı kutlanması için çok ciddi Kahramanmaraş’a yakışır programlar ilave edildi. Bir tır dizayn edildi. Bu tır bütün ilçelerimizi gezdi. Hemen hemen bütün okullarımızda kurtuluşumuzla ilgili özellikle genç nesile, lise çağındaki çocuklarımıza ciddi manada kurtuluş anlatıldı. Kahramanmaraş’ta fikir adamlarımız tarafından düşünce sahibi arkadaşlarımızda, kültür adamlarımızdan gerçekten kurtuluş bayramımımızın okul okul gezilerek kurtuluşun anlatılması genç nesillere aktarılması bakımından çok önemli şeylerdi” dedi.

KEŞKE BÜYÜK KATILIMLA YAPABİLSEYDİK”

Hava muhalefetinden dolayı salonda yapmak zorunda kaldıklarını belirten Hanifi Mahçiçek, “Hava muhalefeti dolayısıyla salonda yapmak zorunda kalındı. Bu da artık tabi dediğim gibi hava şartlarından dolayı. Keşke hava şartları daha da müsait olsa da statda büyük katılımla yapabilseydik. Yine de katılım oldu ama dediğim gibi bir kısım insanlarımız dışarıda kaldı. Gayet güzel oldu gerçekten hem Valimiz hem Büyükşehir Belediye Başkanımız olayı daha anlamlı hale getirebilmek için ciddi manada çalıştılar. Güvenliği sağlayan emniyetimiz ciddi manada çalıştı. Her herhangi bir olumsuz sıkıntı olmadan bayramı Allah’a şükür atlatılmış oldu. Ben başta Valimiz olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen, böyle güzel bir programın icrasında emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE’NİN OLDUĞUNUN FARKINA VARDILAR”

Türkiye her alanda gücünü gösterebilen bir ülke haline dönüştüğünü ve küresel ülkelerin güçlü bir Türkiye’nin olduğunun farkına vardıkları belirten Mahçiçek, “Son 15 senede uluslararası alanda Allah şükür hatırı sayılır, gücü bilinen, her alanda kendisini ifade edebilen bir ülke haline dönüştü. Burada tabi ki ülkeler liderleriyle yönetiliyor. O politikalar, liderler koordinasyonuyla yönetilir. Bu anlamda Cumhurbaşkanımız’ın uluslararası alandaki itibarı, gücü, diplomatik alandaki başarısı ölçülemez boyutlarda. Bu ülke düşünün ki 15 sene önce o küresel güçler tarafından çok fazla dikkate alınmayan, çok fazla sözü dinlenilmeyen bir ülkeden şimdi hemen her ölçekte, her uluslararası düzeyde; hatırı sayılır, sözüne itimat edilen, gücünü hissettirebilen bir ülke haline dönüşmüş bir Türkiye. Küresel güçler yani dünyayı yöneteceğiz diyen güçler artı güçlü bir Türkiye'nin olduğunun farkına vardılar. Bu bağlamda da gerçekten Türkiye bu noktaya gelebilmek için çok ciddi, dünya lideri olan Cumhurbaşkanımız’ın öncülüğünde ciddi mesafeler aldı. Hemen her alanda ekonomiden tutun savunma sanayine kadar yani bundan 3 sene önce bir parçası bile bulamadığımız alamadığımız İHA’ları SİHA’ları bu ülke üretmeye başladı. Çok ciddi füzeler üretmeye başladı ve son Suriye olaylarından, sıkıntılarından dolayı bir kısmı ciddi manada kullanıldı. Türkiye hem Akdeniz Bölgesi’nde hem de uluslararası ölçekte sözü dinlenen, gücünün farkına varılan çok büyük bir ülke oldu. Hemen her alanda Türkiye dediğiniz zaman artık şimdi ben 1985’te ilk adaydım 2 sene Amerika’da kaldım. O kocaman Amerika’da 2 senede 2 defa Türkiye’nin adını duydum. Bir tanesi Kıbrıs'la ilgili bir sıkıntı vardır o zaman Rahmetli Turgut Özal Beyefendi ‘Yanlış yaparsanız karşılığını alırsınız’ böyle bir cümle. Diğeri de Antalya’da deve güreşleriydi. Şimdi uluslararası küresel liderlerin haftada bir, 15 günde bir Cumhurbaşkanımızla görüşmek için neredeyse sıraya girmişler. Bakıyorsunuz bir Putin aramış bir Trump aramış. Geçmişte gerçekten Türkiye’nin adını bilmeyen, o ülkelerin özellikler halkının insanlarının artık Türkiye'nin nasıl bir güç olduğunun farkındalar ve o ülkelerin liderleri Türkiye'yle diyalog kurmak için uluslararası düzeyde Türkiye'yle ilişkilerini geliştirmek için gayret ediyorlar. Bu çok önemli bir olay yani küresel manada baktığınız zaman Türkiye’nin böyle bir konuma gelmesi hepimiz için gerçekten övünülecek iftihar edilecek bir durum” şeklinde konuştu.

OLTA ATAMAYACAK KADAR BİR ALAN OLUŞTURMAYA ÇALIŞTILAR”

Denizden kuşatarak etrafımızı çevrelemeye başladıklarını ama gücümüzü etkili bir şekilde gösterdiğimizi belirten Mahçiçek, “Türkiye’nin böyle gelişmesi büyümesi uluslararası alanda kendini gösterir hale gelmesi, sözünün dinlenir hale gelmesi adamları bir miktar değil çok ciddi manada rahatsız etti. Türkiye’nin etrafını kuşatmaya başladılar bir taraftan biliyorsunuz terörle kuşatmaya başlamışlardı. 910 km alanda Türkiye’yi bir terör devleti ile komşu etmek için ya da oraya bir terör devleti oluşturmak için öyle bir gayretin içindeydi. Türkiye o badireleri Allah’a şükür 2 defe 3 defa Barış Pınarı Harekatıyla, Zeytindalı Harekatıyla ve diğer harekatlarla onları yerle bir etti Allah’a Şükür. Ama vazgeçmediler. Bir defa bizi denizden kuşatarak etrafımızı çevrelemeye başladılar. Maalesef bunlar kendine Müslüman ülkeler. Şimdi İsrail'le Suudi Arabistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Devleti bir araya geldiler kendilerine göre bir alan belirlediler Türkiye’nin Cumhurbaşkanımız’ın da ifade ettiği gibi neredeyse olta atamayacak kadar bir alan oluşturmaya çalıştılar. Gerçekte orada Türkiye dış politikada muazzam bir şey üretti. Bütün bu oyanları çevrelemeyi bu kuşatılmışlığı süratle bugün birleşmiş milletler tarafından tanınan bir ülkenin yani Libya’nın lideriyle münhasır ekonomik alan ilan etti. O kuşatılmışlığı bir anda yok etti. Türkiyenin etki alanını bir anda 198 km kareye çıkarttı. Dolayısıyla uluslararası tanınan bir hükümetin lideriyle yaptı bunu. Bunun artık tanınmama diye bir imkanı ya da göz ardı edilme gibi bir imkanı yok. Çünkü meşru bir hükümetle yaptı Türkiye bunu” dedi.

BURADAKİ PAZARLIK GÜCÜNÜZÜ KIRACAĞIZ DEMEKTİR”

Kıbrıs’daki Kapalı Maraş’ın açılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Başkan Mahçiçek, “Güney Kıbrıs bu oluşumları yaparken bizi bu şekilde bir açılım daha yaptık. Gerçekten bunlar bugüne kadar uygulayabildiğimiz şeyler değildi. Kıbrıs’ta da Maraş’ı yerleşe açacağız dedik. Bu şu demektir: Durmazsanız bu Maraş’ı yerleşime açacağız sizin buradaki pazarlık gücünüzü kıracağız demektir. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcımız da gitti. Maraş’ı da yerleşime açacağız dedi. Rahat duracaksınız öyle kendinize ufak tefek hesaplarla bir yere çıkarsanız sizi burada durduracağımızı biliriz anlamında” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN YÜZÖLÇÜMÜNÜN 4/1 KADAR BÜYÜTÜLMESİ DEMEK”

Türkiye'nin Libya'yla yaptığı anlaşmayla ilgili konuşan Hanifi Mahçiçek, “Diyorsunuz ki Suriye bataklığında ne işimiz var Libya’da ne işimiz vardı Türkiye’nin güvenliğini sağlamak için orada güvenlik kuvvetlerimiz. Bizim askerimiz Türkiye’nin menfaatlerini korumak için var. eğer Türkiye’nin menfaatleri Libya’da bir munhasır ekonomik bölge ilan etmemiz gerekiyorsa orada bizim askerimizin olması lazım ülkemizin menfaatini korumak için. Eğer biz Doğu Akdeniz’de o kuşatmayı kırmak için böyle bir ülkeyle anlaşma yapıp oradaki kuşatmayı kırıyorsak burada bizim güvenliğimiz sağlayacak ordumuza ihtiyacımız var. Ordu ne için var? Bu ülkenin menfaatlerini, bu ülkenin güvenliğini sağlamak için var. Öyle ise Libya’da ne işimiz var Suriye’de ne işimiz var dememizin çok bir anlamı yok. Bir ülkenin güvenlik güçleri özellikle askerimiz, ordumuz bu ülkenin hem ulusal düzeyde hem uluslararası düzeyde güvenliğini korumak menfaatlerini korumak için vardır. Libya’daki anlaşma bize ne kazandırıyor; Türkiye ne kadar büyük alanı var 780 bin km kare biz Libya'yla anlaşma yapmamız ve kazandığımız alan ne kadar 189 km kare bu şu demek Türkiye’nin yüzölçümünün 4/1 kadar büyütülmesi demek. Türkiye’nin bir politikayla, bir hamleyle yüzölçümünü 4/1 büyütmüşüz. Bu muazzam bir şey bu ne kadar Türkiye'nin nasıl güçlü bir politika ürettiğini görüyoruz" dedi.

DEMOKRASİNİN GELMESİ LAZIM”

Suudi Arabistanla yönetimiyle Türkiye ilişkisini değerlendiren Mahçiçek, “Oralarda önce demokrasi yerleştirilmesi lazım. Demokrasi yerleşirse Türkiye’nin oralarla çok ciddi diyalog kuracağına eminim çünkü demokrasi yok oralarda demokrasi olmayınca maalesef Türkiye’nin geldiği noktaya ulaşabilmiş değiller. Ekonomik olgunluğuna, demokrasi olgunluğuna ulaşmış değiller. Dolayısıyla biz bu yönetimlerde nasıl kalabiliriz endişesiyle bir takım anlaşmalara girişiyorlar ama uzun sürmez. Millet iradesinin aksine bir iş yapılmaz. Bir süre bu noktaya kadar mutlaka demokrasi gelecektir. O ülkeleri İnşallah demokrasi geldiğinde Türkiye'yle çok rahat çok daha güzel münasebetler her alanda münasebetler gelişecektir.” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞIMIZ’A GERÇEKTEN YAKIŞIR BİR BİNA YAPTIK”

Son olarak yeni hizmet binasıyla ile ilgili konuşan Başkan Mahçiçek, “Binaya taşındık gerçekten çok olumsuz şartlarda çalıyordu arkadaşlarımız. Çok tıkış tıkış bizim anladığımız manada arkadaşlarımızın çalışma ortamı hoş değildi doğrusu. Gerçekten Kahramanmaraş’a yakışır bir bina yaptık. 50-60 sene bizi ihtiyaçlarımızı karşılayacak. Kahramanmaraş çok hızlı gelişen bir ilçe 2014’deki nüfusumuz 358 bindi şimdi yeni yılda ki nüfusumuz 432 bin 5 senede 70 binin üzerinde artmış. Bu demektir ki yılın sonuna kadar Onikişubat 500 bin’i yakalayacak neredeyse. Dolayısıyla bunu nüfusa hitap edebilecek hizmet edebilecek alan oluşturmamız lazım. Hem estetiği ile Osmanlı ve Selçuklu karışımı motiflerle hem de içinde bu kadar uzun süre gerçekleştireceğimiz bir alanla Onikişubat’ımıza, Kahramanmaraş’ımıza gerçekten yakışır bir bina yaptık. Keşke Cumhurbaşkanımızın vakti olsaydı binayı beraber açabilseydik ama kısmet olmadı. İnşallah Cumhurbaşkanımızı binamızda misafir ederiz diye düşünüyorum. Gerçekten 233 metrekare 40 tane altında banklı parkı olan ve rezerve odalarıyla beraber bütün hizmetlere karşılık verebilecek güzel bir bina. Girişinden itibaren İnşallah hizmet akışında daha verimli güzel gelecek. Girişte mümkün mertebe o beyaz mesa dediğimiz alanda büyük ihtimalle insanlarımızın sıkıntısını gidereceğiz onların isteklerini yerine getireceğiz. Orada çözemediğimizin içerde diğer bir beyaz masa var, orada her müdürlüğümüzden mühendislik konumda yani mühendislik eğitimi alan arkadaşlarımız olacak. Onlarda girişteki beyaz masada, çözemediğimiz konuları orada çözeceğiz hemen ilgili birimlerden mühendis arkadaşlarımız olacak. Süratle yukarılara insanlarımızı taşımadan vaktini boş yere ya da zamansız yere harcatmadan inşallah orada çözmeye gayret edeceğiz. Özel kıyafetli insanlarımız orada inşallah karşılayacak bir hizmetin ne kadar güzel olduğunu inşallah Kahramanmaraşlı kardeşlerimize Onikişubat Belediyesi olarak göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz