Komşuluk kültüründeki dejenerasyonu hisseden ve eski günlere dönmesi noktasında sorumluluk üstlenen Onikişubat Belediyesi, komşuluk ilişkilerini arttırmak amacıyla belirli aralıklarla site kahvaltıları düzenlemeye devam ediyor. Toplumsal kültürü ayakta tutmak adına önemli çalışmalar yapan Onikişubat Belediyesi, başta Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde vatandaşları sık sık bir araya getiriyor. Onikişubat Belediyesi, kalabalığın yoğun olduğu ve insanların birbiri ile kaynaşmakta zorluk yaşadığı büyük ölçekli sitelerde düzenlediği kahvaltı programlarıyla daha önceden 23 bin kişiyi aynı sofrada buluşturmuştu. Geleneksel mahalle kahvaltılarına ara vermeden devam eden Onikişubat Belediyesi, bu kez sofrasını Süleyman Şah Mahallesi’nde bulunan Has Bahçe Konutları’na kurdu. Kahvaltı programları kapsamında özellikle Türk halkının bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğu birlik ve beraberliğini artırmak hedeflendi. Programa, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye Başkan Yardımcısı Havva Ece Saygaz ile Ali Ünsal, AK Parti il ve ilçe teşkilatı mensupları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda mahalle sakini katıldı.

“MAALESEF DEĞERLERİMİZİN BİR KISMINI UNUTTUK”

Komşuluk kültürünün zayıfladığını anlatan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, kahvaltı programlarıyla bu değerleri hatırlatmak istediklerini söyledi. Başkan Mahçiçek, “Bizim çok önemli olan değerlerimizin bir kısmını maalesef unutmaya başladık. O unuttuğumuz değerlerden en azından komşulukla münasebetlerimizi bu kahvaltı programlarıyla hatırlamak, hatırlatmak istiyoruz. Gerçekten aynı apartmanda oturuyoruz, aynı sitede oturuyoruz ama kapı komşumuzu tanımıyoruz. Bizim en önemli geçmişte kalan değerlerimizden biri, komşuluk münasebetleri. Biliyorsunuz, bir sahabe, ‘Hz. Peygamber komşular arasındaki münasebetler üzerinde o kadar çok durdu ki, neredeyse onları mirasçı yapacak zannettim’ diyor. Yani komşuluk münasebetleri çok önemli. Bunu hep anlatıyorum, bizim yaşımızda olan arkadaşlarımız bilir, komşular bir işi olduğu zaman hep beraber yaparlardı, aynı sokakta tarhanalarını beraber pişirirler, sabah ezanında kalkarlar, tarhanalarını beraber sererler, bulgurlarını beraber kaynatırlardı, akşamları da birer tabak yemeklerini paylaşırlardı. Bu değerlerin önemli bir kısmını maalesef unuttuk. Bizi birbirimize bağlayan, bizi birbirimize yakınlaştıran, bütünlüğümüzü sağlayan en önemli değerlerden bir tanesiydi bunlar. Onun için komşuluk münasebetlerini unutmayalım lütfen” ifadelerini kullandı.

“EKMEĞİMİZİ ELİMİZDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR”

ABD’nin başlattığı ekonomik savaşa değinen Başkan Mahçiçek, “Bu bizim birliğimiz, bütünlüğümüz için de çok önemli. Gerçekten ülkemizin içinde bulunduğu şartları görüyorsunuz. Son 15-16 seneden beri adını bilemediğimiz çok sayıda müdahaleler oldu değil mi? Gezi olayları, 17-25 Aralık, MİT tırları, 15 Temmuz gibi. Şimdi de ekonomik bir mücadele var. Bu ülkenin insanlarının yani sizlerin ve bizlerin ekmeğimizi elimizden almaya çalışıyorlar. Bu ekonomik mücadelenin adı bu aslında. Türkiye büyüyordu, güçleniyordu, refah seviyesi artıyordu, buna müsaade etmek istemeyenler vardı maalesef. Gerçekten de Türkiye artık kendi sınırları içinde bir ülke değil, bütün mazlumların, bütün Müslümanların hamisi olan bir konuma gelmiştir. Refah seviyesi artmıştır, her geçen gün daha da büyüyordu. Büyüdükçe de uluslararası alanda gücü artıyor, sözü geçen bir ülke haline geliyordu. Ama gördüğünüz gibi bizim bu durumumuzu çekemeyenler var, istemeyenler var. Onun için birliğimizi, bütünlüğümüzü, kardeşliğimizi güçlendirerek devam etmemiz lazım. Bunun dışında hizmetleri yaparız. Emin olun ki dört senede, doksan senede yapılmayanları yaptık. Sadece Süleyman Şap Mahallesi’ne dört senede harcadığımız para, 3 milyon 410 milyar TL. Geçmişte bu paraların 10’da birini bile hayal bile edemezdik. Hizmet getiririz Allah’ın yardımıyla, yeter ki bu ülkenin insanı kucaklaşsın, kardeşliğini, birliğini, bütünlüğünü daha güçlü hale getirsin” şeklinde konuştu.

“EN BÜYÜK SERMAYEMİZ ÇOCUKLARIMIZ”

Vatandaşlara çocukların eğitimlerine özen göstermeleri uyarısında bulunan Başkan Mahçiçek, en büyük sermayenin çocuklar olduğunu belirterek, “Bizim sermayemiz çocuklarımız, bunu kesinlikle unutmayalım. Bu evler değil, bağlar da değil, bizim sermayemiz çocuklarımız. Eğer o çocukları iyi yetiştirirsek, ülkesine, vatanına, milletine hayırlı insanlar olarak yetiştirirsek, bu ülkenin geleceği çok daha güzel olacak. Çünkü gelecekte o çocuklar bu ülkeyi yönetecek. Biz de belediye olarak bu çocuklarımızın daha iyi yetişmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 400 bin kitap almışız, bütün okullarımızda dağıtmışız çocuklarımız okusun diye. 1 milyon 660 bin öğrencimize ulaşmışız, Sosyal Etkinlik Merkezi adı altında üniversite hazırlık kursları yapmışız. Bu sene de devam edecek, üniversite hazırlık kurslarına katılmak isteyen çocuklarınız varsa tamamen ücretsiz onları kaydettirelim lütfen. Kitaplar da bizden, yeter ki çocuklarımızı okutalım. Okutacağız, okutacağız, okutacağız İnşallah. Başka yolu yok. Onun için bizde Onikişubat Belediyesi olarak İnşallah hep böyle sizlerle beraber olmaya gayret edeceğiz. Bu sabah bizlerle beraber oldunuz, sofranızı, ekmeğinizi paylaştınız. Hepinize gönülden, yürekten teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun. Allah ömür verirse İnşallah tekrar beraber oluruz diye temenni ediyorum” dedi.

“ÇOK MUTLUYUM, ÇOK İYİ HİSSETTİM”

Kahvaltı programına katılan mahalle sakini Hayrunnisa Çam, “Bugün sabah kahvaltısını büyük bir kalabalıkla yaptık, çok mutluyum, çok iyi hissettim. Belediyemizden hep böyle etkinlikler, kahvaltılar yapmasını istiyorum. Görmediğim insanları burada görme fırsatı buldum, arkadaşlarımı gördüm konuştuk. Komşularımızla birlikte sohbet ederek güzel bir kahvaltı yaptık” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Kahvaltı nedeniyle Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür eden Yeşim Orhan ise, şu şekilde konuştu, “Böyle bir kahvaltı programı düzenleyen Onikişubat Belediyesi’ne ve Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun. Komşularımızla bir araya geldik, hep beraber bir kahvaltı yaptık, çok mutluyuz, güzel bir düşünce. Allah başımızdan böyle iyi insanları eksik etmesin. İnsanlarla birlikte açık havada kahvaltı yapmak çok güzel. Belediyemizin genellikle bütün hizmetlerini beğeniyorum zaten.”

“BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLIYOR”

Daha önce de kahvaltı programına katıldığını belirten mahalle sakini Ömer Orhan da, bu tür organizasyonların birlik ve beraberliği artırdığı dile getirerek, “Seyirtepe’de oturuyorum, daha önce de bu kahvaltı orada da olmuştu. Çok memnunuz, çok güzel, bir program. Burada diğer insanlarla beraber olmak, bir araya gelmek çok güzel bir duygu. Toplumsal birlikteliği ve farkındalığı sağlıyor, emeği geçen herkese teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz