Kahramanmaraş’taki 2 günlük programları kapsamında Manşet Gazetesi’ni ziyaret eden LÖSEV Aktif İletişim Sorumlusu Mehmet Merkit, LÖSEV Aktif İletişim Personeli Büşra Sütçü, LÖSEV Sosyal Hizmetler Ankara Sorumlusu Ezgi Barış ve LÖSEV Sosyal Hizmetler Personeli Zülal Mertaslan’ı Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz karşıladı. Hoş sohbet ortamında gerçekleştirilen ziyarette Mehmet Merkit, LÖSEV’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi. LÖSEV’e kayıtlı aile profili yüzde 87 oranında gelir düzeyi düşük ailelerden oluştuğunun altını çizen Merkit, şu ifadelere yer verdi: “Vakfımıza kayıtlı lösemili çocuklara ve yetişkin kanser hastalarına 12 ay boyunca taze kırmızı etleri iletmek için halkamızın kurban bağışlarına talibiz. Vekaleten kurban kesiyoruz, çünkü her kurban lösemili çocuklara can diyoruz. Kahramanmaraş’ta da bir takım çalışmalar ve görüşmeler yapmak için geldik. Buradaki ailelerimize ziyaretler gerçekleştiriyoruz. 2 günlük programımızda dolu dolu Kahramanmaraş il ziyaretimizi tamamlamak istiyoruz. Vekaleten kesilen kurbanlar kesilir kesilmez çocuklarımıza ulaştırıldığı gibi 12 ay boyunca taze et ve et ürünleri şeklinde dağıtılmaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın icazeti ile kalan et, deri vb. kıymetler rayiç bedel üzerinden ekonomik değerlendirilerek gelir elde edilip hastaların ücretsiz tedavileri, bu tedaviler için merkezlerin yapımı, eğitim ve sosyal ihtiyaçları ile hastalarımıza ve ailelerimize maddi destekler için vakıf amaçlarımız doğrultusunda sarf edilecektir.”

           

VEKÂLETEN KURBAN İBADETİNDE MERAK EDİLEN 10 SORU VE 10 CEVAP

1. LÖSEV kurban kesiyor mu?

Evet, LÖSEV olarak 14 yıldır sizin için et kombinalarına gidiyor, vekâleten kurban kesimi yaptırıyor, etini lösemili ve kanserli çocuklarımıza, ailelerine ve yetişkin kanser hastalarına dağıtıyoruz. Sözel ya da yazılı verebileceğiniz vekâlet, kurban ibadeti için yeterlidir. Kesimler kurbanlık vasfına haiz küçükbaş veya büyükbaş olarak en modern kesimhanelerde dini esaslara uygun şekilde Kurban Bayramı’nın bir, iki ve üçüncü günlerinde yerine getirilir. Böylece kurbanın eti derisi ve tüm organlarıda değerlendirilir.

2. Adak kurbanı kesiyor musunuz?

Adak kurbanlarınızı bayramdan bir gün önce olan, Arife günü, dini vecibelere uygun şekilde kestiriyor ve etini aynı yöntemle 12 ay boyunca taze et ve et ürünleri olarak lösemili ve kanserli çocuklarımıza ve ailelerine dağıtıyoruz. Öte yandan tüm yıl içinde de adak bağışlarınızı kabul ediyor, etini dağıtıyoruz.

3. Vekâleten kurban ibadeti olur mu?

Evet, vekâleten kurban ibadeti olur. Diyanet İşleri Başkanlığı Yüce Allah’a yakınlaşmak için gerçekleşen kurban ibadetlerinin mali bir ibadet olduğu için vekâleten yapılabileceğine dair cevaz veriyor ve “Dinimiz gereğince kurbanın rüknü; kurban kesilerek kanın akıtılmasıdır” şeklinde açıklıyor.

4. Dini vecibelere uyuluyor, kan akıtılıyor mu?

Dinimizin emrettiği şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın icazet, cevaz ve esaslarına uygun kesimler yapılıyor. Vasıflarına uygun kurbanlıkları, din görevlisi, veteriner hekim, noter yetkilisi, kalite güvence sorumlusu, kasap ve et sorumlularından oluşan bir ekip huzurunda dini vecibelere uyarak, isimlerinizi tek tek okuyarak ve kan akıtarak kesiyor, ibadetinizi vekâleten gerçekleştiriyoruz.

5. Kurban eti hemen dağıtılıyor mu?

Kesilen kurban etlerinin bir kısmını dinlendirerek bayramdan hemen sonra, diğer kısmını ise kesen kurumlara emanet ederek 12 ay boyunca vakumlanmış ambalajlarda taze et ve et ürünleri şeklinde lösemili ve kanserli çocuklarımızla beraber ailelerine ve ihtiyacı olan yetişkin kanser hastalarına dağıtıyoruz.

6. Dışarıdan kurban eti ve derisi kabul ediyor musunuz?

Evet, kurban eti kabul ediyoruz. Yalnız Ankara, İncek’te bulunan LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanemiz ile Ankara, Tulumtaş, Koparan’da bulunan Lösemili Çocuklar Köyü’müzdeki soğuk hava depolarımızın kapasitesi kadar et kabul ediyoruz. Fakat, canlı hayvan ve kurban derisi bağışlarınızı almıyoruz.

7.Kesilen kurbanımın etinden bir parça alabilir miyim?

Hayır, veremiyoruz. Kurbanlarımız büyük entegre et tesislerinde kesildiği için bu mümkün olmamakta. Kurbanınızın tamamını lösemili ve kanserli çocuklar için bağış olarak kesiyor ve değerlendiriyoruz.

8. Kurban kestirmeden lösemili çocuklara bağış yapabilir miyim?

Kurbanın rüknü kanın akıtılmasıdır. Ancak kurban ibadeti mali bir ibadettir. Yerine geçmemekle birlikte dilerseniz ‘Kurban Bayramı bağışı’ yapabilirsiniz. Çocuklarımızın ücretsiz tedavi alarak iyileşmeleri için maddi bağışlarınıza da ihtiyaçları var. İlaç, kan, ilik bulamayan; hastanede yatacak ve tedavi olacak maddi gücü olmayan; eğitimlerine devam edemeyen hastalarımızın hayatını kurtarmak sizin elinizdedir.

9. Bağışım sonrası bilgilendirme yapacak mısınız?

Bağışınıza dair sizinle bağışı aldıktan ve eğer bağışınız vekâleten kurban kesimi ise kesimi gerçekleştirdikten sonra en az iki kere iletişime geçiyoruz. Bu sebeple bağış yaparken posta adreslerinizi, telefon numaralarınızı, e-posta ve sosyal medya bilgilerinizi doldurmanızı ya da güncellemenizi mutlaka rica ediyoruz.

10. Hem kurbanımı kestirip hem de her ay düzenli maddi bağış yapabilir miyim?

Elbette, inançlarımızı ve iyilik duygularımızı sınırlayan hiçbir şey olamaz. Kurbanınızdan ayrı olarak dilediğiniz miktarda bir sefer ya da kredi kartınızla her ay düzenli istediğiniz kadar maddi bağış yapabilirsiniz. Öte yandan hastanemizin, okulumuzun, köyümüzün bir odasına kendi ya da sevdiklerinizin adını verebilir; şirketinizin ismini duvardaki büyük tuğlalara yazdırarak yaşatabilirsiniz. Ayrıca gayrimenkul bağışı da yapabilirsiniz.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz