Yeni eğitim ve öğretim yılı içerisinde Özel Necip Fazıl Temel Lisesi’nde teşvik başvurusu yaptırmak isteyen öğrenciler için cuma son gün.

2016-2017 eğitim öğretim yılı için 15 Ağustos’ta başlayan özel okullara yönelik eğitim ve öğretim desteği başvuruları 2 Eylül Cuma günü tamamlanacak. Öğrencisini özel okula göndermek isteyen veliler eğitim ve öğretim desteği başvurusunda bulunarak bütçesine katkı sağlayabilecek. Milli Eğitim Bakanlığınca yeni eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere yönelik eğitim öğretim desteği kontenjanını bu yıl özel okullarda öğrenim gören ve görecek 75 bin öğrenciye ilk defa eğitim ve öğretim desteği verileceğini ilan etti. Daha önceki yıllarda destek almaya hak kazanan öğrencilerle birlikte 2016-2017 döneminde toplam 340 bin öğrenci eğitim ve öğretim desteğinden faydalanmış olacak. Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 2 bin 860 lira, ilkokuldaki 15 bin öğrenciye 3 bin 440 lira, ortaokuldaki 15 bin öğrenciye 4 bin lira, lisedeki 15 bin öğrenciye 4 bin lira ve temel lisedeki 24 bin öğrenciye ise 3 bin 440 lira verilmesi planladı. Tercih işlemi yapmaya hak kazanan öğrenciler 5 Eylül´de ilan edilecek. Özel okullar MEBBİS modülü üzerinden, öğrenciler ise kayıtlı bulundukları resmi ya da özel okullardan müracaatlarını yapabilecek. Eğitim öğretim desteğine hak kazanan öğrenciler, özel okul tercihlerini 6-19 Eylül´de yapacak. Yerleştirme sonuçları 20 Eylül´de ilan edilecek. Eğitim ve öğretim desteği hakkı kazanan öğrencilerin, yerleştiği özel okula 21-26 Eylül tarihleri arasında nakil ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Boş kalan kontenjanlar için ise aynı tercihler üzerinden 27 Eylül´de ek yerleştirme işlemi yapılacak. Ek yerleştirme ve kayıtlar 27-30 Eylül´de yapılacak.

 

Teşvik başvurusu ile ilgili sık sorulan sorular hakkında Özel Necip Fazıl Temel Lisesi Kurucusu Zafer Başa ile yaptığımız röportajın ayrıntıları:

 

Teşvik başvurusu nereye yapılır?

Öğrenci velileri kayıtlı oldukları resmi/özel okul müdürlükleri aracılığıyla başvuru işlemlerini yapabilecektir.

 

Öğrenci TEOG ile hiçbir okula yerleşemedi teşvik başvurusunda bulunabilir mi?

Öğrencinizi herhangi göndermek istediğiniz özel okula kaydını yaptırarak özel okuldan teşvik başvurusu yapabilirsiniz.

 

Öğrenci açık liseye kayıt yaptırdı teşvik başvurusunda bulunabilir mi?

Açık öğretimde okuyan öğrenciler teşvik başvurusunda bulunamaz. Ancak teşvik başvurusunda bulunabilmek için öğrencinizi herhangi bir okula nakil yaptırarak nakil yaptığınız okuldan başvuru yapabilirsiniz. Nakil için komisyon kararı aranır.

 

Öğrenci geçen yıl sınıfta kaldı teşvik başvurusunda bulunabilir mi?

Teşvik başvurunda bulunabilir ancak öğrenci sınıfta kalması nedeniyle okuldan alacağı teşvik puanı düşük olacaktır.

 

Öğrenci teşvik çıkması durumunda bir sonraki yıl içinde teşvik alabilir mi?

Öğrenciye teşvik çıkması durumunda öğrenci sınıfta kalmadığı sürece mezun olana kadar teşvikten yararlanmaya devam eder. Her yıl başvuru yapmasına gerek yoktur.

 

Öğrenci burs alıyor öğrencinin bursu kesilir mi?

Burs alan öğrencilerin özel okula kayıt yaptırması durumunda öğrencinin almış olduğu bursu kesilir.

 

Milli eğitim bakanlığı teşvik verme kriterini genel olarak neye göre belirliyor?

Öğrencinin okul başarı ortalaması, Öğrencinin spor/yarışma başarılarına, Öğrencinin aile gelir düzeyi, Öğrencinin anne baba durumu (vefat/ayrı/sakat), Öğrencinin herhangi bir okulda okuyan kardeş sayısı, Öğrencinin varsa disiplin cezası.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

 

Editör: Mahmut Beyaz