2017 yılında istediği işi yapamayan ve beklentinin altında kalan kuyumcu esnafı umudunu yaza sakladı. Bir düşüp bir yükselen altın fiyatlarından dolayı neredeyse iş yapamaz hale gelen kuyumcu esnafı, yaz aylarının gelmesi ve düğün sezonunun açılmaya başlamasıyla beraber işlerinden yeniden hareketleneceğinden ümitli. Özellikle yeni evlenecek olan genç çiftlerin yavaş yavaş kuyumcuların yolunu tuttuğu şu günlerde yüzü gülen kuyumcu esnafının en büyük amacı kışın durgunluğunu atabilmek.

BU YAZDAN UMUTLUYUZ”
Kuyumcu esnaflarından Onur Dayıoğlu, şunları söyledi: “Tam manasıyla açılmasa da yavaş yavaş düğün sezonunu açıyoruz. Çiftlerimize özel hazırlıklarımızı yapıyoruz. Artık ufak tefek hareketlilikler başladı. Geçen yıla göre bu yıl beklentilerimiz biraz daha yüksek. İnşallah beklediğimiz gibi bir yaz sezonunu geride bırakırız. Altındaki bu düşüşte vatandaşa artı olarak yansır. Geçen yıl kuyumcu esnafları olarak umduğumuz işleri yapamamıştık. Ama biz iyi niyetleri insanlarız ve her zaman şükretmeyi biliriz. Malum Ramazan ayı geliyor. Tabii yine ramazan ayının verdiği bir durgunlukta olacaktır. Ama sonrasında inşallah işlerimiz açılır. Gurbetçilerinde sezonu Mayıs ayından sonra başlıyor. İzincilerimizde gelecektir. Onlarında sektöre etkisi olacaktır. Kış sezonunu kötü geçirdik. Fiyatlar yükseldi ve bundan dolayı yine durgun bir sezon geçirdik. Ama az öncede dediğim gibi inşallah bu yazdan umutluyuz.”

İNŞALLAH BEKLEDİĞİMİZ GİBİ BİR SEZON GEÇİRİRİZ”
Bir başka kuyumcu esnafı Bünyamin Çevirici, şöyle konuştu: “İşlerimiz son 3-4 yıldan bu yana kötü gidiyor. İşlerimizin iyi olmasını istiyoruz ama vatandaşın asgari ücretlerinde herhangi bir artış emeklilere herhangi bir zam olmazsa kişi çocuk mu okutsun? Ev kirası mı versin. Yoksa altın mı alsın. Durum böyle olunca da bizim işlerimiz istediğim gibi gitmiyor. Ama inşallah düğün sezonunun açılmasıyla birlikte işlerimizde bir hareketlenme olur. En azından bunu umut ediyoruz.”

TEDİRGİN OLUYORUZ”
Diğer bir kuyumcu esnafı Cuma Bekçi ise şunları kaydetti: “Kış sezonu çok durgun geçti. Ülkemizde gelişen olaylar ister istemez sektörümüzü de etkiledi. Sektörümüz etkilendiği için doğal olarak fiyatlarımız da yükseldi. Fiyatlar yükselince de vatandaş altın alma konusunda çok çekingen davrandı. Vatandaş altın almayınca da sektör bir durgunluk yaşadı. Ama yaz geliyor. İnşallah durgun geçen bir kış sezonunun ardından bu yaz işlerimiz, sektörümüz hareketlenir. Fiyatlar biraz daha düşerse inanıyoruz ki işlerimiz daha iyi olacaktır. Düğün sezonu yaklaşıyor ama fiyatların yüksek olması bizi kuyumcu esnafları olarak tedirgin ediyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz