Kahramanmaraş’ta, altın fiyatlarının bir düşüp bir artması karşısında vatandaşlar ve kuyumcu esnafı şaşkınlık yaşarken, kuyumcular düğünlerin Ramazan ayına denk gelmesi ve bu yüzden ertelenmesi karşısında kara kara düşünüyor.

Arap coğrafyasında İslamiyet’ten önce ortaya çıkan ve birçok kişinin öldüğü veba salgını nedeniyle şevvalde düğün yapılmasının uğursuzluk getireceği inanışı uzun yıllar sürdürüldü. Bu inanıştan en çok etkilenenler arasında altın sektörü yer alıyor. Peki, inanış günümüzde etkinliğini devam ettiriyor mu? Soruyu Kahramanmaraş kuyumcu esnafına sorduk. Belirsizlikle dolu bir yıl geçirdiklerini belirten kuyumcular, Ramazan Ayının düğün sezonuna denk gelmesi ile birlikte kötü bir sezon geçiriyor. Özellikle yaz sezonunda düğünlerden dolayı iyi iş yaptıklarını vurgulayan kuyumcular, şimdi belirsizlik içerisinde olduklarını vurguladı. Yine de kuyumcular yaşanan durgunluğa rağmen işlerinin düzeleceğinden umutlu.

 ‘İŞLERİMİZ ARALIK AYINDAN BU YANA DURGUN’

Düğün sezonunun Ramazan ayına denk gelmesinden dolayı satışlarının kötü durumda olduğunu ifade eden Kapalı Çarşı kuyumcu esnaflarından İsrafil Soğancı, çok ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getirdi. Tüm bu sıkıntıların karşısında istikrarsızlıktan dolayı vatandaşında şaşkınlık yaşadığını anlatan Soğancı, “Aralık ayından bu güne işlerimiz kötü. Nedenini bulamadığımız bir durumdan sektörde durgunluk yaşanıyor. İşlerimizin ilerleyen günlerde hareketleneceğini düşünüyoruz. Düğün sezonu başladı. Düğün yapacak herkes okullar açılmadan yapmayı tercih ediyorlar. İnsanlarımızda 2 bayram arası düğün yapılmaz inancı yok. Düğün yapan yine tarihe bakmadan yapıyor. Bizim için sektörün genel gidişi çok önemlidir.  Özellikle yaz aylarında yurtdışından gelen gurbetçilerimiz sektöre katkıda bulunuyor.  Sektör ‘iyi’ diyen esnaflar öylesine konuşuyorlar. Sektör iyi olsaydı altın fiyatları bu kadar yükselmezdi. Bizim satışlarımızı en çok fiyatlar etkiliyor. Biraz daha uygun olsaydı altın o zaman satışlar daha iyi olurdu” dedi.

‘ALTIN FİYATLARI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR’

Kuyumcular Çarşısında yıllardır esnaflık yaptığını söyleyen Adil Kabakçı, Altın fiyatlarının dalgalanmanın hem kendilerini hem de vatandaşı sıkıntıya sevk ettiğini belirtti. Gödeoğlu, “Belli başlı kuyumcu esnafı şu aralar iş yapıyor. Altının fiyatı düşmesine rağmen işler kötü gidiyor. Altın fiyatları sürekli düşüyor. Fiyatlarda ve satışlarımızda bayram, Ramazan ve sezonun çok etkisi oluyor. Ramazanda 15 gün sonra işler başlıyor. Kuyumcu sektörü şuan iş yapmıyor. Kuyumcu sektörü de, düğün sahipleri de durumdan çok şikâyetçi. Müşterilerimizin alım gücü sektörümüzün geleceğini belirliyor. Kuyumcu sektöründe iş yok ama şükretmek gerekiyor. Çözüm şimdilik yok altın fiyatları sürekli değişiyor. Halk alım yapmıyor” diye konuştu.

‘İKİ BAYRAM ARASI DÜĞÜN OLMAZ ANLAYIŞI YOK’

Kuyumcular Çarşısında yıllardır esnaflık yaptığını söyleyen Olcay Dayıoğlu, vatandaşın ‘2 bayram arası düğün yapılmaz’ anlayışının sektörü etkilemediğine vurgu yapan Dayıoğlu, “2 bayram arası düğün olmaz anlayışı yok artık. Vatandaşlarımız bu tür batıl inançlara aldırış etmiyorlar. Düğünler oluyor. Satışlarımız kötü değil şimdilik. Eskiye oranla satışlarımızda değişiklik yok. Ramazan ayında işler çok kötü değildi. Bizim genel olarak sektörde problemlerimiz var. Piyasa bu tür nedenlerle yükselmesi lazım ama altın düşmeye devam ediyor. Altın bu haldeyken insanların alım gücü yok” ifadelerini kullandı.

‘UMDUĞUMUZU BULAMDIK’

Sektör olarak umduklarını bulamadıklarını ifade eden Onur Dayıoğlu, şunları söyledi: “Fiyatlarda ki istikrarsızlık aslında bizim sektörümüze artı puan olarak yansır. Çok anormal düşüş veya yükseliş olursa bizim piyasa bundan etkilenir. Yaz sezonundayız. Gurbetçilerimiz izinlerini yazın kullanırlar. Düğün mevsimi yine yazın olur. Ramazanlık ayının yine bu sene yaz aylarına denk gelmesinden dolayı bir durgunluk yaşadık. Sektör olarak umduğumuzu bulamadık. Önümüzde ki günlerde neler olacağını göreceğiz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz