Hükümet bir yandan virüsün yayılımının önüne geçmeye çalışırken, bir yandan da uygulanan kısıtlamalar nedeniyle ekonomik olarak olumsuz etkilenen esnaf ve vatandaşlara destek olma yönünde çalışmalara sürdürüyor. Bu kapsamda, geçtiğimiz gün Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve çiftçilere yönelik yeni destek paketini kamuoyuna duyurmuştu. Esnaf ve çiftçiye can suyu olması beklenen bu destek paketi hakkında Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu ve Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

BURADA FEDAKÂRLIK HERKESE DÜŞÜYOR

Koronavirüsün dünyada eşi benzeri olmayan bir olay olduğunu söyleyen KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, yaptığı konuşmada şu ifadeler yer verdi: “Malum bu virüs dünyada eşi benzeri olmamış bir olay. Ama biz bu duruma devlet ve millet olarak çok kötü yakalandık. Çünkü devletin büyük yatırımları vardı, iş dünyasının büyük yatırımları vardı. Millet rahat yaşam uğruna olmayan parayı harcadı. İşin özü devlette, millette maalesef olmayan parayı harcıyordu. Bu krizle beraber bu durumun böyle gitmeyeceğini gördük. Devletimiz imkânları dâhilinde esnafımız ve vatandaşımıza yardımcı oluyor. Hiçbir devlet esnafın ve vatandaşın tüm maddi yükümlülüğünü karşılayamaz. Burada fedakârlık herkese düşüyor. Bu süreci inşallah el ele, omuz omuza atlatırız diye düşünüyorum.

ESNAFIN MAĞDURİYETİNE ÖZAL ÖRNEĞİ
Geçmişimizi unutmamız lazım. Geçmiş bizim yol haritamızdır. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum; geçmişte birçok köyde özellikle elektrik yoktu. Rahmetli Turgut Özal, köylere elektrik gitmesi için projeyi hazırlamış. O zamanki şartlarda iyi bir yatırım. Özal, o zamanlar Vehbi Koç’u yanına çağırmış. Tabii Vehbi Koç o zamanlar beyaz eşya üretiyor. Özal, Koç’a, “Ben bütün köylere elektrik götüreceğim. Sizde dolap, makine satacaksınız ve bu işe katkı sağlayacaksınız” demiş. Koç ise bunun üzerine memnuniyetle devletine maddi destek sağlamış. Şahsen günümüzde de benim beklentim bu. Bir konuya dikkat çekmek istiyorum; esnafımızı pandemiden çok alışveriş merkezleri ve ulusal marketler zora soktu. Bir nevi ekmeğini böldü. Bu mağduriyetin bence yüzde 60’ı AVM’ler ve ulusal marketlerden dolayı yaşandı. Cumhurbaşkanımız rahmetli Özal gibi AVM ve ulusal market sahiplerinden elini taşın altına koymasını isteyecek. İnşallah iyi olur diye ümit ediyorum.

DESTEK BEKLENTİSİ YÜKSEKTİ
Tabii destek beklentisi çoktu. Esnaf 50 bin TL faizsiz 6 ay yâda 1 yıl ödemesiz kredi bekliyordu. Artı esnafların Esnaf Kredi Kooperatiflerine olan 6 aydır ertelenen taksitlerinin 3 ay daha ertelenmesini bekliyordu. Ama maalesef bunlar olmadı. Tabii olmadı diye de pes edecek halimiz yok. Devletimizin vermiş olduğu bu destekle inşallah ayakta durmaya çalışacağız. İnanıyoruz ki bu süreç daha da uzarsa devletimiz yine destek programları açıklayacaktır.”

DESTEK PAKETİ BEKLENTİNİN BİRAZ ALTINDA

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketine ilişkin şunları söyledi: “Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu destek paketinde tüm üreticilerimizin ve çiftçilerimizin bekledikleri buğday fiyatının açıklanması son derece starejik bir önem taşıyordu. Tabi açıklanan fiyatlar buğdayda açıklanan taban fiyatları girdi maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda açıklanan fiyatlar çiftçimiz açısından biraz beklediğimizin altında seyretti. Biz 2,50 civarında buğday fiyatlarını beklerken 2,25 kuruş olarak açıklanan fiyat biraz beklentilerimizin altında kaldı. Beklentilerimizin yüksek olmasının sebebi aslında girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı. Gübrede yüzde 100’e yakın artış yaşanması, mazot fiyatının ve elektriğin artması zararlılarla mücadelede kullanılan ilaçların girdi maliyetleri yüzde 100’lerin üzerinde artması, buğday üreticimizin yüksek maliyetli üretim yaptığının göz önünde bulundurulması hususundaydı.

DESTEK KALEMLERİNDE DE ARTIŞ OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamalarda sevindirici bazı şeyler de var. Türkiye genelinde bölgesel olarak yaşanan kuraklık nedeniyle verim azaldığı bölgelerimizde  rekoltenin çok düşük olması çiftçilerimizin ziraat bankasına olan borçlarının yapılandırılması ve bunun yanı sıra açıklanan fiyatlarda arpanın alım fiyatı ton başına 1,25 liradan 1,75 liraya çıkarılması her ne kadar çiftçimizi ve üreticimizi memnun etmese de desteklerin bir nebze de artırılmış olması çiftçimiz ve üreticimiz adına son derece sevindirici bir olay. Önümüzdeki günlerde farklı destek kalemlerinde de artış olmasını ümit ediyoruz.”

İŞTE ESNAF VE ÇİFTÇİYE DESTEK PAKETLERİNİN DETAYLARI!

ESNAFA DESTEK PAKETİ

"Bu hibe programıyla salgın tedbirleri nedeniyle işlerine ara veren esnaflarımıza iki grup halinde destek olmayı amaçlıyoruz.

Birinci gurupta kahvehane, kafe çay bahçesi gibi yerlerle okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinleri kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer almaktadır. Toplamda 235 bine ulaşan aşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız.

Destek vereceğimiz ikinci gurupta ise, bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncakçılar, kozmetik hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır.

Bu gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terciler, berberler, taksici minibüsçü ve otobüsçüler ile pazarcılar dahil. toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan bu guruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz.

1 milyon 384 binden fazla esnaf sanatkarımıza 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz. Salgından etkilenen tüccar sanayici büyük şirketler için nefes kredisi adı altında yeni bir adım atıyoruz. Detayları Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından açıklanacak."

ÇİFTÇİLERE MÜJDE!

Ramazan ayı boyunca 180 bin ton patates ve kuru soğanı üreticilerden alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttıklarını, üreticilerin elinde bulunan çeltiğin tonunu da fiyatını yeniden belirleyerek TMO stoklarına dahil ettiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bu yıl dünyada ve ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde nispeten azalma olacağı anlaşılmaktadır.

Mevcut stoklarımız ve yeni mahsul ile birlikte hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi ihtiyacını karşılama noktasında herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da ertelenecektir.

Üretim maliyetleri ile iç ve dış piyasalardaki gelişmeleri de dikkate alarak belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları şu şekildedir:

TMO'nun geçen yıl ton başına bin 650 lira olan sert ekmeklik alım fiyatını 2 bin 250 liraya, geçen yıl ton başına bin 275 lira olan arpa alım fiyatını da bin 750 liraya yükseltiyoruz. Bakliyat alım fiyatlarımız ise ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca ortalama verimler dikkate alınarak ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacaktır. Açıkladığımız alım fiyatları diğer kamu kurumları için de referans fiyat olarak, farklı fiyatlandırma yapılmayacak, aynı şekilde kabul edilecektir” diye konuştu.

ÇAY ALIM FİYATLARI!

Çay üreticileri için de alım fiyatlarını açıklayan Erdoğan, “Geçen yıl 752 milyon tonun üzerinde çay alımı yaparak destekleme ile birlikte toplamda 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleştirildi. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir. Çiftçilerimizden tek isteğimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmadan ekmeleri, biçmeleri, üretmeleridir” şeklinde konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir / Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz