Kahramanmaraş petshop esnaflarından Ahmet Balakan, kuşların insanların üzerinde pozitif bir etkisinin olduğunu dile getirdi. Balakan, “Özellikle muhabbet kuşlarının insalarla arasında özel bir bağ var” dedi.

Kuşlara karşı olan ilgisinin büyük ilgi olduğunu dile getiren Balakan, kuş beslemenin insanları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdığını söyledi. Balakan, “Kahramanmaraş'ta özellikle muhabbet kuşuna büyük bir ilgi var. Üretimini yapan da çok bunu hobi olarak yapan da çok. Kuşlara karşı büyük bir sevgi ve ilgi var. Buna hastalık derecesinde bakanda var. Bu güzel bir hastalık, yani insanlar kahvehaneye gideceğine, internet kafelere takılacağına bu tarz hobilere yönelirlerse hem kötü arkadaş çevresinden uzak kalmış olur, hem de stres atar. İnsanlar bunlara baktıkları zaman keyif alıyor rahatlıyor. Acayip güzel bir ilgi var müşterilerimizden. Bu konuyla ilgili bize birçok hikaye anlatıyor” dedi.

'GÖRÜNÜŞÜ FARKLI OLANLAR DAHA ÇOK DİKKAT ÇEKİYOR'
Kuşların görünümlerine ve türlerine ayrdılığını söyleyen Balakan, şöyle devam etti: “Özellikle bu konuyla ilgili farklı türlerimiz var mesela Tepeli muhabbet kuşları var, Japon es var, sol Jumbo var. Bunların özellikleri ise Japon es'in sırtında kanatları var. Sol Jumbolar muhabbet kuşunun en büyük ve en irisidir. Tepeli muhabbet kuşları ise tepesi vardır ve kafasında şapka gibi tüyler vardı. O yüzden bunların görseli farklı olduğu için daha çok dikkat çekiyor ve müşteriye cazip geliyor. Kuşların konuşması içinse, yavruyken yani iki aylıkken alırlarsa hem ele alışması kolay olur, hem de konuşturmaları kolay olur.” 

'MUHABBET KUŞU İNSANA YAKINDIR'
Kuş türlerinin insanlar arasında da genç ve yaşlı kesimlere göre ayrıldığını anlatan Balakan, şunları kaydetti: “Bu işin alışveriş çok, aynı zamanda verimli de bir iştir. Mesela bir çift aldığı zaman bir müşteri onlar çiftleşip yavru yapıyor. Buda müşterileri çok heyecanlandırıyor ve sevindiriyor. Yani artık ailenin yeni bir birey, gibi oluyor, mesela ben çok şahit oldum kuşunun ölüpte üzülüp de ağlayanlar, işte evimizden bir birey gibiydi bir tane daha onun gibi ona benzeyen var mı diye gelen çok oluyor. Acayip bir duygusal bağ oluşuyor. Muhabbet kuşu insana yakındır ve daha yatkındır. Kanaryalar öyle değildir. Kanaryalar temizdir mesela ölçümleri güzeldir belli bi yaştan sonra ki insanlar kanaryalar alırlar. Muhabbet kuşunun sesleri pek hoş gelmez o yaştaki insanlara çünkü, kafaları kaldırmıyor. Onlarda çok kanarya besliyorlar. Ama küçük çocuklar olsun gençler olsun hep muhabbet kuşu besliyorlar. Çünkü insanı daha cana yakın olduğundan onlar tercih ediliyor. Mutlaka stresten uzak olmak isteyen insanlar kuş beslesinler onlara temiz baksınlar, onların da bir can olduğunu unutmasınlar ve onlara bir oyuncak gibi davranmasınlar.”
Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz