Mübarek Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala hem kasaplarda hem üreticilerde hem de vatandaşlarda hareketlilik başladı. Kasaplar ve üreticiler vatandaşlara en kaliteli hizmeti getirmenin telaşında olurken, vatandaşta kurbanlığı erken almanın hesaplarını yaparak bayrama rahat girmek istiyor. Bu noktada Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, vatandaşların kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi konusunda gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Büyükbaş hayvanların kurbanlık olabilmesi için 2, küçükbaşların ise 1 yaşını doldurması gerektiğini söyleyen Uyduran, fiyatların geçen yılla hemen hemen aynı olacağını belirtti. Şu anda Kahramanmaraş’ta herhangi bir et sıkıntısının olmadığını ifade eden Uyduran, “Herkese yetecek kadar hayvanımız var” dedi. Kasap esnaflarının bayram öncesi ve sonrasında vatandaşların hizmetinde olacağını kaydeden Uyduran, Kurban Bayramı’nın hayırlı geçmesi temennisinde bulundu.

KASAPLAR ODASI OLARAK HUMMALI BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”

Kurban Bayramı için Kasaplar Odası olarak hummalı bir çalışmanın içinde olduklarını dile getiren Uyduran, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kurban bayramına 26 gün gibi kısa bir zaman kaldı. Bayram aşamasında şu an, Kasaplar Odası olarak hummalı bir çalışmamız var. Odamıza kayıtlı olan yaklaşık 50 üyemiz adına. Onlarla beraber kurban bayramını nasıl daha güzel geçiririz, nasıl kaliteli sunumlar yaparız adına çalışmalar yapıyoruz. Kurban Bayramı için halkımıza önemli açıklamalarımız olacak. Bununla ilgili kurbanlarını alırken özellikle büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş ve iki ön dişinin çıkmış olması lazım. Kasap tabiriyle kapağı sökmüş olması lazım diyelim. Bu da buzağılık dönemi bittikten sonra, düve konumuna geldiğinde ön iki dişinin normal dişlerinden uzun olması anlamına gelir. Eğer dişleri aynı hizadaysa o yaşını doldurmamıştır. Küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşını doldurmuş olması lazım. Boynuzunun kırık olmaması, gözünün kör olmaması, sürünün arkasında kalmaması lazım. Koyun ve kuzularda ise, kuzular 6 aylık olsa sorun olmaz ama annesinin boyunda olmalı. Vatandaşlarımızın bu hususlara dikkat etmesini istiyoruz.”

MEMLEKETİMİZDE HAYVAN BOLLUĞU VAR”

Hayvan kıtlığının olmadığını aksine hayvan bolluğunun olduğunu anlatan Uyduran, “Kurban Bayramı aşamasında inşallah valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin ve diğer belediyelerimizin şu an yoğun çalışmaları var. Pazar yerleri konusunda yer tayin edecekler. Büyükşehir Belediyemiz, büyük olasılıkla canlı hayvan borsasında satım yapacak. İlerleyen dönemlerde gerekli açıklamaları yapacağız. Kurban Bayramı inşallah halkımız adına hayırlı geçer. Daha önce de açıkladığımız gibi, inşallah çok pahalı olmasını ummuyoruz ama şu an yem, saman fiyatları yüksek olduğu için ortalama küçükbaş hayvanlarda çebişlerin fiyatı 22 TL, toplu 23 TL. Büyükbaş hayvanlarda ise 20-22 TL arasında değişiyor. İnşallah olağanüstü bir darlık olmaz. Memleketimizde hayvan bolluğu da var” şeklinde konuştu.

İNSANLARIN KENDİ EVLERİNDE ET ÇEKMELERİNE KARŞIYIZ”
İnsanların kendi evlerinde et çekmelerine karşı olduklarını ifade eden Uyduran, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İthal hayvan çok ayrı bir mesele. Türkiye'nin şu an ithal hayvanla ilgili bir mevzuatı yok. Aralık ayından beri devletimiz himayesinde durduruldu. Normalde ithal eti, Et ve Süt Kurumu getiriyordu. Şu an diğer büyük şehirlerde var ama Kahramanmaraş'ta ithal et satımı yok. Normal mezbahalarda kesilip satılan etlerimiz var. Şu an çok şükür piyasada bir bolluk var. Şu an sadece tavuk bağlı. Onun sebebi de üreticinin kendi aralarında, firmaların yapmış olduğu bir eylem kabul ediyoruz. Bayram süresi boyunca halkımıza hizmet etmek adına kasaplar açık olacaktır. Et çekimi, et ayarlama işi gibi hususlarda gereken hizmeti verecekler. İnsanlar bildikleri ve güvendikleri yerde et çektirmelerini tavsiye ediyoruz. Usulsüz bir şekilde et çeken yerler ve kişiler var. Vatandaşlarımız buna dikkat etsinler.  
Halkımızın kendi sağlığı ve etlerinin kontrolü açısından bu tür işlerini kasaplarımızda yaptırması lazım. İnşallah Allah'ım hayırlı bir bayram geçirmeyi nasip eder. Vatanımıza, milletimize, devletimize hayırlı bir bayram olmasını dileriz.”
 

Haber: Emre Akkış/Melis Tunçer

Editör: Mahmut Beyaz