Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve vatandaşı, “Acaba bu yıl kurban alabilir miyim?” sorusuna yönelten kurbanlık fiyatlarında sona gelindi. Bu yıl Canlı Hayvan Pazarlarında ki üreticilerin “Fiyatlar çok pahalı” sözlerinden çekinen vatandaş, fiyatların açıklanmasıyla birlikte adeta rahat bir nefes aldı. Geçen yıl 14-15 TL olan kurbanlık fiyatları bu yıl 19-20 TL’ye çıktı. Fiyatların belirlenmesinin akabinde ise Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu ve Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanı Vakkas Kuzu, Kahramanmaraş’ın kurban piyasasının son durumuna ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

FİYATLAR NORMAL”
Fiyatların gayet normal olduğunu vurgulayan Kasaplar Odası Başkanı Arifoğlu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi fiyatlar açıklandı. Fiyatların açıklanmasından önce halkımızda büyük bir panik vardı. Çünkü insanlar tarafından hayvan sayısının yetersiz olduğu ve fiyatların çok anormal derecede yükseleceği konuşuluyordu. Ama 20-25 gün önce Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın tüketiciyi sevindiren mesajları doğrultusunda halkımız bir nebze de olsa rahat nefes aldı. Bu açıklamalardan dolayı fiyatlar ister istemez oturmuş oldu. Bunun sebebi ise bakanımızın gümrük vergisini kaldırmasıydı. Ben bir tüketici olarak bu durumdan çok memnun oldum. Bugün 15-16-17-18 TL’ye de et var. Bir ay önceye kadar bakıldığında fiyatlar şu an gayet normal. Temennimiz fiyatların biraz daha düşmesidir. Tabii bütün bunların yanında üreticinin hiçbir zaman perişan olmasını istemedik. Çünkü üretici bizim can damarımızdır. Üretici olmazsa tüketici olmaz. Dolayısıyla biz burada her iki tarafı da düşündük. Biz üretici de mutlu olsun, tüketici de mutlu olsun istiyoruz. Bayramı bayram yapacak olan şey isteyen her ailenin kurban kesebilmesidir. Eğer ki bir aile kurban kesemiyorsa ben o bayramı ne yapayım? Şimdiki fiyatlar arz-talep oranında belli oldu. Kurbanlık alacak kişiler çok acele etmesinler. Yani, “Ben kurbanlık almazsam son gün kurbanlık bulamam” endişesine kapılmasınlar. Herkese yetecek kurbanlık var. Ancak hayvan sayısı geçen yıllara oranla çok az. Şu an dünyada bir hayvan kıtlığı var. Hayvanlar günden güne azalıyor.”

YETİŞTİRİCİ ÇİFTÇİDEN TAHIL ALAMIYOR”
Çiftçilerin tahıllarını stoklaması nedeniyle yetiştiricilerin çiftçiden tahıl alamadığını belirten Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanı Vakkas Kuzu, şöyle konuştu:Şu an Kahramanmaraş’ın hayvan sayısı yeterlidir. Geçen yıl kurbanlıkların kilogram fiyatı 14-15 TL’ydi. Bu yıl günün borsasına göre fiyat kriterleri belli. Şu anda 17,100, 200, 300’ TL’ye toptan hayvan veriyoruz. Bu yıl kurbanlık fiyatları ise 19 ila 20 TL arasında olur diye de fiyat açıklaması yapmıştık. Bu çok pahalı bir fiyat değil. Geçen yıl arpa 1.80 TL. Şu an ise 1.10 TL. Arpa stokta bekliyor. Yine geçen yıl bazı bölgelerimizde yağış fazla olmadı. Bundan dolayı da fiyatlar tırmanışa geçti. Durum böyle olunca da çiftçilerin bazıları arpa, yem satmıyor. Satmayınca da saman 80 kuruş, arpa ise 1.10 TL oldu. Burada çiftçi yemin üstüne neredeyse yüzde 42 prim koymuş. Geçen yıla oranla hem kurbanlıkta hem de diğer şeylerde fiyatlar pahalandı. Yetiştirici çiftçiden tahıl alamaz hale geldi. Çiftçi tahılını stokladı ve bekliyor.”

HAYVAN SAYISI AZALIYOR”
Ülkede her geçen yıl hayvan sayısının azaldığına dikkat çeken Kuzu, “Türkiye’de hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanda her yıl eksi rakamlara düşüyoruz. Hayvan sayımız azalıyor. Ben burada birlik başkanı olarak her yıl sistemden takip ediyorum ve her yıl 20-30-40-50 bin hayvanımız eksiliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Şu an Kahramanmaraş genelinde 300 bin civarında hayvanımız var. Ülkemizdeki sıkıntının yüzde 99’u üreticinin belli bir sigortasının olmamasından kaynaklanıyor. Üreticinin geveni yok. Yetiştirici sırf sağlık güvencesi olduğu için yetiştiriciliğini bırakıp, fabrikaya çalışmaya gidiyor. Burada böyle bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz