Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, Kahramanmaraş’ta yaygın bir şekilde devam ediyor. Kahramanmaraş'ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazanırken, bugün sektör firmaları Türkiye’nin her yerine ürün ihraç eder hale geldi. Kahramanmaraş deyince akla gelen ilk konulardan bir tanesi bağrında yetiştirdiği ustaların bin bir emekle ortaya çıkardığı eserler gelirken, bu eserlerin başında ise bakır ürünler geliyor. Yaptığı işi aşkla yapan Kahramanmaraşlı ustaların eserlerinin oluşmasındaki emeği ise büyük bir zevkle Manşet Gazetesi olarak siz okuyucularımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Manşet Gazetesi olarak bugün ise bakır ustası Mustafa Tepebaş’ın çalışmalarını anlatacağız. 45 yıldır bakırcılık yaptığını anlatan Mustafa Tepebaş, Kalaycıoğlu Bakır isimli iş yerinde birçok önemli ismi ağırladıklarını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne önemli çalışmalar gönderdiklerini ve dizi-sinema sektörüne de katkı sağladıklarını söyledi. Bakırdan yaptığı tencere, kazan, kahve takımı, paşa mangalı, sürahi ve tepsi gibi ürünleri çeşitli motiflerle bezeyerek adeta sanat eserine dönüştüren Tepabaş, bakırı ve ünlülerin kendisini ziyaret etmesindeki sebebi anlattı.

“BAŞARABİLMEK İÇİN AZİM GEREKİYOR”

Bakırcılık mesleğinin babadan oğula geçtiğini anlatan Kalaycıoğlu Bakır işletme sahibi Mustafa Tepebaş, severek ve isteyerek iş yapmanın önemine değinerek, “1942 yılında babam kurmuştu Kalaycıoğlu Bakır isimli iş yerimizi, babamdan bana intikal etti. Ortalama 45 yıldır bu işi yapıyorum, çıraklıkla başlamıştık, sonrasında kalfalık, kalfalıktan da ustalığa yükseldim ve bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz yaptığımız işi isteyerek ve severek yapıyoruz. Artık canın isterse al dönemi biteli yıllar oldu, artık müşterinin ayaklarına gidiyoruz. Müşterinin istediği doğrultuda çalışıyoruz, istediği estetik ürün varsa onları birebir yapıyoruz. Birçok filme ve devlet kuruluşuna iş yaptık. Şuanda da devam ediyoruz, biz yaptığımız işte çok iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Başarabilmek için azim gerekiyor, illaki başarmamız gerekiyor. Artık yatma dönemi bitti, kapandı” dedi.

“BİRÇOK ÜNLÜ İSMİ İŞ YERİMİZDE MİSAFİR ETTİK”

Kalaycıoğlu Bakır isimli iş yerinde birçok önemli ismi misafir ettiklerini kaydeden Tepebaş, “Kalaycıoğlu Bakır isimli iş yerimizde siyaset olsun sanat olsun birçok ünlü ismi misafir ettik. Bizim parti gibi bir ayrımımız yok, CHP’nin de, AK Parti’nin de, MHP’nin de işlerini yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız saygı duyduğumuz mükemmel bir ağabeyimiz, onun işlerini çok fazla yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Birçok sanatçı ve filmlere de iş yapıyoruz, sağ olsunlar bizi tercih edip geliyorlar. Böyle olmasının sebebi yaptığımız işi gerçekten istikrarlı yapmamız, işin üstünde duruyoruz. Daha verimli, daha başarılı nasıl yapabilirizin hesabını yapıyoruz. Durma olayı bizde kesinlikle yok” ifadelerini kullandı.

“RAHMETLİ İBRAHİM ERKAL’IN ZİYARETİNİ UNUTAMIYORUM”

Yıllar önce vefat eden İbrahim Erkal’ın da iş yerini ziyaret ettiği anısını anlatan Tepebaş, “Örneğin yıllar önce bir sanatçımız gelmişti bize, rahmetli İbrahim Erkal. Saygı duyduğumuz önemli bir sanatçımızdı, Allah nur içinde yatırsın, mekânını cennet etsin. İyi bir sanatçı ve iyi bir insandı. O buraya gelmişti, ben normal bir müşteri sanmıştım kendisini tanımamıştım ilk başta. ‘Ben Mustafa beyi arıyorum’ dedi, ben de çalışıyordum, bir an önce işi yetiştirmeye uğraşıyordum. Kafamı kaldırdım bu ağabeyi nereden tanıyorum derken, ‘Beni tanıyamadın mı’ dedi. O zamanlar İstiklal Caddesi’ne giderdik Beyoğlu’na. Güzel bir anımız geçmişti, orada baya kucaklaşmıştık. Kendisini de burada misafir etmiştik, onunla olan bu anımı hiç unutamam. İbrahim Erkal’ı rahmetle anıyorum, Allah mekanını cennet etsin” şeklinde konuştu.

“İNSANLAR BAKIR ALIRKEN EL İŞİ OLDUĞUNA DİKKAT ETSİN”

Bakır işlemelerindeki püf noktaları ve bakır alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Tepebaş, “Bakırın işlenmesinde dövme tekniği kullanılmaktadır. Dövme tekniği “çukurlama” ve “toplama” denilen iki ayrı yöntemle uygulanmaktadır. Nakış işleme ise “kabartma” ve “zımba nakış” yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir. Keski kalemleriyle çizilen motifler darbe kalemleri ve ağızlarında çeşitli motif kalıpları bulunan zımbalara vurulması suretiyle bakır üzerine işlenmektedir. Vazo, saksılık, tepsi, leğen, teşt, kulplu tas, bakraç, aşurelik, kapaklı sahan, kazan, mangal, şampanya kovaları, büyük boy tarhana ve dondurma kazanları ve çeşitli dekoratif süs eşyaları üretilen ürünler arasındadır. Üretilen ürünlerin büyük çoğunluğunu turistik amaçlı süs eşyaları oluşturmaktadır. %70 oranında bakır ve %30 oranında çinko karıştırılarak elde edilen pirinç de bakırcı esnafı tarafından motiflerle işlenmekte ve çeşitli ürünler elde edilmektedir. Bakır işini isteyerek ve severek yaparsanız başarılı olursunuz. Örneğin bir piramit yapmışız, mükemmel bir el sanatı var. Bunun ortaya çıkmasının altında yatan temel sebep işi severek yapmaktan geçiyor. Ama işi istemezsen, işi ötelersen istikrar olmaz, başaracaksan severek ve isteyerek başaracaksın. Gelen müşteri bizim başımızın tacı, en iyi şekilde onurlandırmaya çalışıyoruz müşterimizi. İnsanlar bakır alırken el işi olduğuna, kalın olmasına, mühürlü olmasına ve istikrarlı firmalardan alışveriş yapmaya dikkat etmesi lazım” dedi.

“TURLARIN ŞEHRİMİZE GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Tur otobüslerinin gelmesiyle işlerinin hareketlilik kazandığına da değinen Mustafa Tepebaş, sözlerine şu şekilde devam etti, “Şuan da turlar başladı, Kahramanmaraş’a turların gelmesi tatlıcıların, dondurmacıların, otelcilerin, lokantanın, bizlerin ve birçok esnafların faydasına bir durum. Bir tur yaklaşık 40-45 kişiden oluşuyor, en asgari düşünürsek bu kişilerin dondurma, biber, salça, sandık ve bakır gibi ürünleri alıyor. Benden almazsa bir başka arkadaşımızdan alıyor. Bu da biz esnaf için can damarı demek. Bizim cebimiz sevindiği zaman kendimiz zaten dünden seviniyoruz.”

“İYİ BİR ESNAF OLMAK SABIR VE KANAATTEN GEÇER”

İyi bir esnaf olmanın inceliklerini dile getiren Tepebaş, “İyi bir esnaf olabilmek için sabır olması lazım. Sabır ve kanaat çok önemli. Sabır ve kanaati birleştirip, aza kanaat edersen, sabredersen Rabbim illaki bir şekilde kazancı veriyor. Yeni nesil gençlerimizin telefonlarını bir köşeye atıp hayatlarını gerçekten görmeleri lazım. Bu hayat o kadar acımasız ki inanın kimse kimseye acımıyor. Cep telefonlarına kafayı sokuyor ama gerçekleri göremiyor. Adam cep telefonuna dalmış gerçek hayatı görmüyor. Bir büyüğü geliyor saygı gösterip ayağa bile kalkmıyor” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’A AÇ GELİN”

Son olarak Kahramanmaraş’a gelmek isteyen vatandaşlara seslenen Tepebaş, “Kahramanmaraş’a gelirseniz mutlaka Kalaycıoğlu Bakır’a uğramalarını istiyoruz insanlarımızın ama aç gelmelerini tavsiye ediyoruz. Aç gelsinler ki Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerini ikram edebilelim. Kahramanmaraş’ın tarhanasını, dondurmasını ikram edebilelim. Özellikle Kahramanmaraş’a aç olarak gelsinler” dedi.

Haber : Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz