KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin, Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç’un yanı sıra ülke içi ve yurt dışından birçok öğretim görevlisi katıldı. Oldukça verimli geçen sempozyumda orman ve çevrenin önemine vurgu yapıldı.

“ORMAN VE ÇEVRE HERKESİ VE HER ŞEYİ KAPSIYOR”
Sempozyumda konuşan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Orman ve Çevre dediğimiz zaman aslında herkesi her şeyi ve her yeri ilgilendiriyor. Orman başlı başına ülkelerin bir değeridir. Çevre dediğimiz zamanda zaten ikametimizle, çalışma yerimizle mekânlarımızla hayatımızı sürdürmemizle zaten onun içerisinde bulunuyoruz. Bu yönüyle bu sempozyumun konusu yaşayan her insanı ilgilendiriyor. Böylesine önemli bir konunun üniversitemizde uluslararası bir sempozyum olarak düzenlenmesini çok önemsiyorum. Biz bu işin teorisinde çalışan laboratuvarında çalışan bilim insanlarımızla bu işin sahasında çalışan insanları bir araya getirerek bu sempozyumlarda birbirini daha iyi anlaması ve birlikte orman çevre alanlarında hareket etmesi çok önemli. Bu sektörün hem bürokrasisinde hem piyasasında hem de üretiminde çalışan insanların birlikteliği beni mutlu ediyor” dedi.

“SEMPOZYUMDA 220 BİLDİRİ YER ALIYOR”
Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin ise, “Bilindiği gibi tüm canlı varlıklar ve canlı varlıkların evrimini etkileyen fiziksel, kimyasal, biyolojik toplumsal nitelikteki tüm etmenler çevreyi oluşturmaktadır. Sanayi devrimiyle başlayan insan çevre dengesinin bozulması günümüzde endüstriyel nüfus artışıyla daha fazla atık kimyasallar, toz, gürültü, çöp ve benzeri nedenlerle giderek artmaktadır. Günümüzde çevre kirliliği ile beraber doğada bulunan ve başta enerji kaynakları olmak üzere pek çok alanda kullandığımız kaynakların giderek azalması insanlığın geleceği için endişe vericidir. Diğer taraftan çevre bilincinin toplumlarda son yıllarda giderek artması, çevreci ürünlerin tercih edilmesi, sürdürülebilir doğal enerji kaynaklarının kullanılması çevre için önemli gelişmelerdir. Sempozyumda ormancılık ve çevreyle ilgili ülkemiz dahi 15 farklı ülkeden toplam 220 bildiri yer almaktadır. Bu çalışmaların 24’ünde yabancı bilim adamlarının katkısı bulunmaktadır. 2 günlük bir programda 5 farklı salonda değerli bilim adamlarının çalışmalarını dinleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

3’ÜNCÜ ULUSLARARASI AKDENİZ ORMAN VE ÇEVRE SEMPOZYUMU
Orman ekosistemleri, odun ve odun dışı orman ürünleri üretimi, biyolojik çeşitliliği koruma, iklim düzenleme, küresel ısınmayı önleme, su üretimi, toprak ve su koruma, kent yaşamını destekleme, kırsal kalkınma, rekreasyon olanakları sunma, av ve yaban hayatı geliştirme, toplum sağlığını ve kültürel değerleri koruma gibi pek çok işlevi bulunan alanlardır. Bu açıdan Akdeniz, ormanları dağlık alanları ve potansiyel kaynakları ile hem ulusal hem de küresel ölçekte büyük bir öneme sahiptir. Akdeniz orman ve dağ ekosistemlerinin sürdürülebilirliği ve bu kaynakların sunduğu hizmetlerden kesintisiz bir şekilde yararlanılabilmesi için üretim, koruma, kullanma, yönetim ve izleme konularında yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmalarının önemi de ortaya çıkmaktadır. Bu sempozyum;  bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum örgütleri ve uygulayıcıların öncelikli olarak orman ve çevre odaklı sürdürülebilirliğin sağlanması için orman ve çevre, sürdürülebilir arazi yönetimi, ormancılık politikaları ve kurumsal kalkınma, orman yönetimi ve korunması, orman ürünleri ve hizmetleri,  dağlar ve su havzaları, şehir ve şehir çevresindeki ormancılık, tarımsal ormancılık, kuraklığın etkilerinin azaltılması ve arazi degradasyonun değerlendirilmesi vb konularda sorunlar ve çözüm önerilerinin bilimsel bir ortamda tartışılmasına imkan sağlayacaktır. Bu sempozyumda, Akdeniz ormancılığı özelinde ve diğer doğal ekosistemlerin karşı karşıya olduğu ekolojik, ekonomik, teknik, yönetsel ve sosyal sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin tartışılması amaçlanmaktadır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz