Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü, etkinliğini ve rekabet güçlerini artırmak, sanayideki entegrasyonlarını ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde sağlamak amacıyla çalışmalarına ara vermeden devam eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Kahramanmaraş Müdürlüğü ile de kentin küçük ve orta ölçekli işletmelerinin can suyu oluyor. Yürürlükte olan 13 destek programı ile KOBİ ve girişimcilerin çeşitli ihtiyaç ve sorunlarını gidermek amacıyla çalışmalar yürüten KOSGEB’in çalışmalarını, Kahramanmaraş Müdürü Gülden Uslu gazetemize anlattı. KOSGEB’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ‘veren eli’ olarak 88 ilde teşkilatlandığını ve KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü’nün Türkiye’nin en aktifi çalışan müdürlüklerinden birisi olduğunu anlatan Uslu, KOSGEB programlarının bazılarının doğrudan başvuruya açık olmakla beraber bazılarının ise çağrı yöntemiyle başvuru imkanı sağlandığını söyledi. KOSGEB olarak KOBİ’leri güçlendirmeye odaklandıklarına dikkat çeken Uslu, en büyük hedeflerinin KOBİ’leri yurtdışına açmak, uluslararası hale getirebilmek, katma değerini ve teknoloji seviyesini artırarak ölçeğini büyütmek olduğunu söyledi. Uslu ayrıca, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2018 çağrısı hakkında bilgiler verdi.

DEVLETİMİZİN VEREN ELİ OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

KOSGEB’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ‘veren eli’ olarak 88 ilde taşra teşkilat birimi ile teşkilatlandığının bilgisini veren Uslu, yürürlükte olan 13 destek programıyla KOBİ ve girişimcilerin yanında olduklarını söyledi. KOSGEB hakkında genel bilgiler veren Uslu, “KOSGEB, devletimizin “veren eli” olarak 88 ilde taşra teşkilat birimi ile kurulduğu günden bugüne KOBİ ve Girişimcilerin yanında yer almaya devam etmektedir. Yürürlükte olan 13 destek programı ile KOBİ ve girişimcilerin çeşitli ihtiyaç ve sorunlarını gidermek için çeşitli olanaklar sağlanmaktadır. Bu programlardan bazıları doğrudan başvuruya açık olmakla beraber bazılarına ise çağrı yöntemiyle başvuru imkanı sağlanmaktadır. Sadece ulusal bazda değil uluslararası arenada da aktif bir kurumuz. Bugüne kadar 60 ülkenin 73 kuruluşu ve 5 uluslararası örgüt olmak üzere, toplam 78 mutabakat zaptı imzalamış olan KOSGEB aynı zamanda “COSME: İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı”nın ulusal koordinatörü şapkasıyla KOBİ ve girişimcileri daha ileriye taşımak için AB nezdinde de çalışmalar yürütüyor. Öte yandan enerji verimliliği konusunda da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ile işbirliği içinde projeler geliştiriyor” ifadelerini kullandı.

11 MİLYON TL İLE TÜRKİYE’DE 7. SIRADAYIZ”

KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü’nün Türkiye’nin en aktifi çalışan müdürlüklerinden birisi olduğuna dikkat çeken Uslu, 2017 yılı sonunda 16,3 milyon TL’lik destek sağladıklarını dile getirerek, “KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü ülke genelinde en aktif çalışan müdürlüklerimizden. KOBİ ve girişimcilerimizin desteklere gösterdiği ilgiden memnunuz. Bunu destek rakamlarımızdan da görebiliyoruz. 2016 yılında aktardığımız toplam destek tutarı 9,6 milyon TL iken 2017 yılı sonunda 16,3 milyon TL’ye ulaştık. Yeni Girişimci Destek Programı kapsamında ise 11 milyon TL ile ülke çapında 7. Sıradayız. Tabi burada ilimize aktarılan kaynağın niceliğinin yanı sıra niteliği de bir başarı kriteri. Bundan 1 ya da 3 yıl sonra ne kadar mikro ölçekli firmayı, küçük ölçeğine, ne kadar küçük ölçekli firmayı orta, ne kadar ortayı da büyük yaptığımıza bakmak gerek” şeklinde konuştu.

KOBİ’LERİ GÜÇLENDİRMEYE ODAKLANDIK”

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt’un liderliğinde KOBİ’leri güçlendirmeye odaklandıklarını dile getiren Uslu, sözlerine şu şekilde devam etti, “KOSGEB olarak destek verdiğimizde gerçekten KOBİ’leri güçlendirmeye odaklandık. Hedefimiz KOBİ’lerimizi yurtdışına açmak, uluslararası hale getirebilmek, katma değerini, teknoloji seviyesini artırmak ve ölçeğini büyütmek. KOSGEB 2017 yılı sonlarında ithal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de yerli ve milli KOBİ’ler tarafından üretilmesini sağlayacak bir başlık açtı. İthal ürünü yerli üretmek isteyen olursa, 5 milyon TL’ye kadar üretim ve yatırım desteği vereceğiz. İlk aşamada ilimizden de toplam 6 başvuru oldu. Bu başvurulardan 2 tanesi ilk elemelerden geçti. KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı 2017 çağrısında ise toplam 55 işletmemizin projesi başarılı oldu. Yaklaşık 15 milyon TL’lik bir destek programı vermeyi taahhüt ettik. Bu taahhütle toplam 55 işletmemiz katma değeri yüksek ürün üretecek, işletmesini Endüstri 4.0’a entegre edecek, ihracat yapacak, teknolojisini yükseltecek.”

ULUSLARARASILAŞMA VE İNOVASYON KAPASİTELERİNİ GELİŞTİRİYORUZ”

KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü’nün ayrıca Doğu Akdeniz Avrupa İşletmeler Ağı’nın koordinatörlüğünü de yaptığını dile getiren Uslu, KOBİ’lerin uluslararasılaşma ve inovasyon kapasitelerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Uslu, “KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü aynı zamanda Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında kurulmuş 11 konsorsiyumdan biri olan Doğu Akdeniz Avrupa İşletmeler Ağı’nın koordinatörlüğünü yapıyor. Bu program kapsamında KOBİ’lerimizin uluslararasılaşma ve inovasyon kapasitelerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu program ilimiz için önemli bir enstrüman. Saha ziyaretlerimizde işletmelerimizin yurt dışı pazarlara açılmakta özellikle müşteri bulma konusunda sıkıntı yaşadığını, ürünlerini aracılar vasıtasıyla yurt dışına satabildiklerine şahit oluyoruz. Burada iddiamız işletmelerimizin dış ticaret ofisi gibi hareket etmek. Verdiğimiz eğitimler, düzenlediğimiz programlarla da ihracat yapabilme kabiliyetlerini arttırmak” açıklamalarında bulundu.

TÜM DESTEKLERİMİZ ARACISIZ VE ÜCRETSİZ”

KOSGEB’in desteklerinden faydalanmak için yapılması gerekenleri anlatan Uslu, “KOSGEB vermiş olduğu tüm destekleri aracısız ve ücretsiz olarak vermektedir. Desteklerden faydalanmak için web sitemizden temin edilebilecek desteklenen sektör listesinde yer almak yeterlidir. Veri tabanına kaydolan her işletme destek programlarına başvuru yapabilir. Bunlar için detaylı bilgi web sitemizden ya da Müdürlüğümüz ziyaret edilerek alınabilir. Özellikle Girişimcilik Destek Programına ilimizde yoğun bir talep var. Burada işletmenizi kurmadan önce mutlaka Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olmanız gerekli. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, hem Müdürlüğümüz hem de kamu kurum ve kuruluşları, STK’larla yapılan işbirlikleriyle düzenleniyor. Eğitim takvimine www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Bu eğitimler ücretsiz olarak düzenleniyor. Başvurular ise e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor” dedi.

KOBİ’LER SANAYİDEKİ DÖNÜŞÜMÜN DİNAMİĞİ”

KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2018 çağrısına çıktığını ve 5 bin proje başvurusu yapıldığını dile getiren Uslu, “Yürürlükte olan KOBİ Gelişim Destek Programı çağrısı sanayideki yapısal dönüşümün dinamiği olan KOBİ’lerin desteklenmesinde ulusal sanayi stratejileri ve bölge - sektör özelinde farklılaşan KOBİ ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlamıştır” şeklinde konuştu.

İMALAT SANAYİ POTANSİYELİ VE REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK”

İllerin imalat sanayi potansiyelini geliştirmeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen yaklaşımla çalıştaylar yaptıklarının altını çizen Uslu, şu şekilde devam etti ; “İllerin bu şekilde sahip olduğu imalat sanayi potansiyelini geliştirmeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen yaklaşım ile rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri listesi belirlenmiş ve 81 ildeki paydaş kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen KOBİGEL Programı İl Çalıştaylarında yapılmıştır. Desteklenecek sektörler, çalıştaylar sonucunda belirlemiştir.”

300 BİN TL GERİ ÖDEMESİZ, 700 BİN TL GERİ ÖDEMELİ DESTEK”

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2018 çağrısı kapsamında 4 bin 512 projenin değerlendirmeye alındığını dile getiren Uslu, “Bu kapsamda ülke genelinde 4152 başvuru değerlendirmeye alınmış ve Ağustos ayı içerisinde değerlendirme süreçleri tamamlanacaktır. İlimiz için belirlenen sektörler sırasıyla Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, Tekstil ürünlerinin imalatı, Gıda ürünlerinin imalatı, Deri ve ilgili ürünlerin imalatı, Ana metal sanayi ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdir. İlimizde toplam 45 KOBİ’miz program başvurusu gerçekleştirdi. Program kapsamında KOBİ’lere 300.000 TL geri ödemesiz ve 700.000 TL geri ödemeli destek sağlanabilecektir. Desteklenmesine karar verilen proje sahipleri 1.000.000 TL’lik bütçeyi çağrıda belirtilen limitler dahilince personel, makine teçhizat, yazılım ve hizmet alım giderleri için kullanabileceklerdir” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz