Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Tarım Kredi Kooperatif Marketi alışverişi sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bin tane kooperatif marketin açılacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kooperatif marketlerle ilgili açıklamasının ardından Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, konuyla alakalı değerlendirmelerde bulundu. Kooperatif marketlerin açılması halinde yerel bakkal esnaf veya marketin rekabet gücünün iyiden iyiye zayıflayacağını belirten Özsoy, “Halkın alışveriş yapacağı bir zincir market değil de esnafın alışveriş yapacağı bir toptan market temasında yapılsın” diye konuştu.  

“BİZ DİYORUZ Kİ TARLADAN HALKA DEĞİL, TARLADAN SOFRAYA”
Özsoy, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi : “Sayın cumhurbaşkanımız bu konuda yanlış yönlendiriliyor. Biz 5 zincir markete karşı mücadele etmeye çalışırken şimdi bir de kooperatif marketler çıkacak. Bizim önce üretim yapmamız lazım. Biz diyoruz ki tarladan halka değil, tarladan sofraya. İsrafı önlememiz lazım. Biz kendi elimizle kendimizi perişan ediyoruz. İnsanlar marketlerden yapılan alışverişte ürünleri takip etsinler. Gramaj farkını ölçsünler. Büyük marketler rantçıdır. Büyük marketlerin en büyük rakibi ise bakkallar. Eğer bakkallar olmasın büyük marketlerde bir litrelik suya güç yetmez.

“İLLA Kİ AÇILACAKSA BİR TOPTAN DEPO ŞEKLİNDE AÇILSIN”
Bin metrekarelik dev alışveriş marketleri konuşuluyor. İlla ki açılacaksa bir toptan depo şeklinde açılsın esnafımız gitsin oradan alışveriş yapsın. Orada çalışacak personelin işini biz yapmış oluruz. Yani halkın alışveriş yapacağı bir zincir market değil de esnafın alışveriş yapacağı bir toptan market temasında yapılsın. Aksi takdirde zincir marketlere rakip bir marka temasında açılacaksa 500-600 şubeye değil bir âdetine dahi karşıyız.

“BİZİM MAHALLE KÜLTÜRÜNE DÖNMEMİZ LAZIM”
Cumhurbaşkanımıza sorunu tam olarak anlatamıyorlar. Ona bu sorun doğru bir şekilde aktarılmamış. Bizim mahalle kültürüne dönmemiz lazım. Mahalle esnafına yan bakkalına kasabına manavına sahip çıkmalı. Milliyetçi olmalıyız. Esnafımıza mahallemize sahip çıkmalıyız. Bu marketler hiçbir şehirde şehir ekonomisine kazanç sağlamıyor. Ne belediyeye ne maliyeye getirisi yok. Kayıtlar orada isteyen baksın. Bunların hepsi karteldir. Cumhurbaşkanı çok güzel bir yere temas etmiş fakat tedavi yanlış. Kooperatifler üretim yapsın ama satışı yerel esnafa bırakalım.

“MARKET RAFLARINI DENETLEYEREK HİÇBİR SONUCA ULAŞILAMAZ”
Bakkal dükkânında et satılmaz diyorsak, tuhafiyecide kola satılmaz diyebiliyorsak, zincir marketler de kademe kademe ayrı ayrı ruhsat alsın. Belediyelerden birim ruhsatı alsınlar. Bunlar vergi de ödemiyor. Vatandaşta buralardan alışveriş yaparken gramaja dikkat etsinler. Bunlar kendilerine özel üretim yaptırıyor. Piyasa standartlarına uymuyorlar. Bizim standartlarımızla bunların ki birbirini tutmaz. Bunların hepsi kartelci. Market raflarını denetleyerek hiçbir sonuca ulaşılamaz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz