Türk Tekstilinin ihtiyaç duyduğu 1 milyon 500 bin ton pamuğun yarısı Türkiye’de üretilirken, yarısı ise ithal yollar ile geliyor. Tekstilciler özellikle ABD ağırlıklı, Meksika, Hindistan, Pakistan ve diğer ülkelerin pamuklarını almak suretiyle tekstil ürünleri üretiyor. Türkiye çiftçisine hükümetin son zamanlarda verdiği teşvik ile pamuk üretimi Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye illerinde artarken, bu alanda yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve çözüm üretmek amacıyla KMTSO ve Uluslararası Pamuk Birliği işbirliğinde sektör temsilcilerinin katılımıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Pamuğun geleceğinin konuşulduğu program KMTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya pamuk çiftçileri, çırçırcılar ve sanayiciler yoğun ilgi gösterirken, Uluslararası Pamuk Birliği (ICA) Başkanı Bill Ballenden önemli bilgilendirmeler yaptı.

DÜNYAYA PAMUK İHRAÇ EDEN BİR ÜLKEYDİK”

Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, dünyaya pamuk ihraç eden Türkiye’den, dünyadan pamuk ithal eden bir Türkiye’ye gelindiğini söyledi. Öksüz, “Bildiğiniz gibi 30-40 sene önceleri dünyaya pamuk ihraç eden bir ülkeydik. Ama şu anda dünyada pamuk alan, pamuk ithal eden önemli ülkelerden birisiyiz. Burada da tekstil sanayimizin gelişmesine bağlıyız. Artık ülke olarak ürettiğimiz pamuk bize yetmiyor. Başta ABD, Brezilya olmak üzere tüm dünyadan pamuk satın alıyoruz. Liverpool borsası, dünyada pamuk ticaretini düzenleyen kuralları koymuş önemli bir borsa pamuk ticaretine yön veren. Bu bakımdan bu toplantıyı çok anlamlı buluyorum. Bu vesileyle burada biz sanayiciler pamuğu satın alanlar, satanlar bir araya gelerek borsa yöneticilerimizle burada sorunlarımız tartışılacak, konuşulacak. Ben de bir pamuk tüketicisiyim, bir sanayiciyim. Tabi daha çok bu kurallar satıcılara göre düzenlenmiş bu ticari ortamda.

ESKİDEN PAMUKTA KALİTE FARKI BU KADAR ÖNEMLİ DEĞİLDİ”

Günümüzün şartları çok farklı. Eskiden pamukta kalite farkı bu kadar önemli değildi. Yaptığımız tekstil ürünleri bu kadar pamuk çeşitlerini gerektirmiyordu. Gittikçe daha ince numaralardan daha özel kumaşlar üretiyoruz. Dolayısıyla sanayicinin sorunlarının tamamını çözmekten aciz kaldı bu kurallar. Özellikle içimizde tek tip pamuk çalışan herhangi bir numarada tek tip pamuk çalışan müesseseler ihtiyacına göre pamuk gelmediği zaman birkaç sent fiyat farkı vermek onun işini asla çözmüyor. Belki her çeşit iplik kullanan tesisler başka tesislerde bu pamuğu kullanabilecek imkanı var birkaç sent indirimle ama birçok arkadaşımız değişik numaralarda uzmanlaşmış, bu pamuk geldiği zaman işler duruyor. Bu defa o pamuğa güvenerek başka pamuk satın almıyoruz ben de bunu çok yaşıyorum. Fiyatların düştüğü bir ortamda bu defa istediğiniz pamuk gelmezse sanayici burada perişan oluyor anında bir şeyler bulmaya çalışıyor ve ürün kalitesini çok etkiliyor. Buna karşı Liverpool'un kurallarını ben yetersiz buluyorum. İkincisi, zamanında pamuğun gelmemesi alıcıyı bir noktada perişan ediyor ve bunu da zaman zaman yaşıyoruz” dedi.

PAMUK KAHRAMANMARAŞ’I DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ise tekstil sektörünün ana hammaddesi pamuğun Kahramanmaraş için önemli olduğunu belirterek, “Uluslararası Pamuk Birliği’nin çok değerli başkanı, kıymetli oda ve borsa başkanlarım, iş dünyamızın çok değerli temsilcileri, kıymetli basın mensuplarımız, Sizleri, Kahramanmaraş ticaret ve sanayi odası ve şahsım adına en kalbi duygularımla selamlıyor; ülkemizin nadide kentlerinden birisi olan; sanayisiyle, köklü geçmişiyle, kültür ve turizm değerleriyle, Anadolu’nun cennet köşelerinden Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan duydumuz memnuniyeti ifade ederek hoş geldiniz diyorum. Tekstil sektörünün ana hammaddesi pamuğun tüketiminde ve iplik üretiminde büyük ölçüde pay sahibi olan kahramanmaraş; artık fason üretimden çıkmış ve moda üreten bir kent haline gelmiş bulunmaktadır. Pamuklu ürünlerde, avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde güçlü bir türk markası olarak anılan kahramanmaraş, kalite ve termin bakımından müşterilerine çok önemli avantajlar sunmaktadır. Bu bakımdan, tekstilin ana girdisi olan pamuğun tedarik yolları ve kalitesi hem şehrimizi hem de bölge illerimizi doğrudan ilgilendirmektedir.

PAMUK TİCARETİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Dünya pamuk tüketiminde ana oyuncular arasında yer alan, aynı zamanda tekstilde çok ciddi bir küresel ticaret payı olan ülkemiz; ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat ile karşılamak durumundadır. Pamuk ticaretinin geliştirilmesi, standartların yükseltilmesi, ürün kalitesinin güçlendirilmesi ve tekstil sektörünün ihtiyacını tam olarak karşılaması bizim için son derece önem taşıyor. Bu anlamda, Liverpool merkezli; 175 yıldır küresel pamuk ticaretini korumak ve desteklemek adına çok başarılı işlere imza atmış olan Uluslararası Pamuk Birliği’nin;

Bu alanda faaliyet gösteren şirketlere çok önemli katkıları var. Bu itibarla, bugün aramızda bulunan Uluslararası Pamuk Birliği’nin değerli başkanı Bıll Ballenden başta olmak üzere tüm yöneticilerini özellikle tebrik etmek istiyorum. Pamuğun en çok tüketildiği, iplikten kumaşa, kumaştan hazır giyime, dünya tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi haline gelen şehrimizde böylesine önemli bir buluşlamaya ev sahipliği yapmaktan onur duyduk. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

SEKTÖRÜMÜZ İÇİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Toplantıyı organize eden kıymetli yönetim kurulu üyemiz ve daha önce Uluslararası Pamuk Birliği’nde yönetim kurulu üyeliği yapmış olan Ertuğrul Tanrıverdi’ye ayrıca teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, bugün gerçekleştirilecek olan toplantı, tekstil sektörümüzün vizyonu bakımından çok önemli fırsatlar sunacaktır. Bu duygularla; sektörümüz, şehrimiz, bölgemiz adına verimli bir toplantı olmasını diliyor, şahsım ve odam adına; emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Zabun’un ardından Uluslararası Pamuk Birliği (ICA) Başkanı Bill Ballenden katılımcılara önemli bilgiler verdi.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz