Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 55. Meclis Toplantısı, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş ve Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mahmut Arıkan’ın yanı sıra çok sayıda iş adamının katılımıyla yapıldı. Meclis Başkanı Hanifi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısında, oda faaliyetleri, kentin ekonomisi ve organize sanayi bölgelerinin durumu konuşulurken, Kahramanmaraş’ın geleceğine yön verecek organize sanayi bölgelerinin önemi anlatıldı.

OSB’LERİN DIŞINA YATIRIM YAPMAYIN”

Meclis toplantısının açılış konuşmasını KTMSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz yaptı. İş adamlarına OSB bölgelerinin dışına yatırım yapmamaları noktasında uyarılarda bulunan Öksüz, “Kahramanmaraş’ta OSB bölgelerinin dışına yatırım yapmamalıyız. A’dan Z’ye komple bir yatırım söz konusu olduğunda hem şehrimizin imarı, hem yapılan tesisin daha verimli olması bakımından yatırımların mutlaka OSB’lerde yer alması lazım. Benim yılar içerisinde bir tecrübem var, hep şöyle olmuştur; fabrikalar kurulmuş, yılar geçtikçe makineler eskimiştir ama bunların arsaları değerlenmiştir. Fabrikalar eski teknoloji, belki yeni nesiler iyi yönetememiştir, batmıştır, onlar da arsalarını satarak fabrikalarını kurtarmıştır. Bunu çok gördüm, Kahramanmaraş’ta sanayileşme, OSB oluşumlarından daha hızlı gelişti. İşadamlarımız her türlü alt yapıyı kendisi getirerek sanayileştik” dedi.

YENİ YATIRIMLAR MUTLAKA OSB’LERDE OLMALI”

Öksüz, konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Ama o günler geride kaldı, bundan sonra yeni yatırımlar mutlaka OSB’lerde olmalı. Bunun birçok faydası var. Bunlardan bir tanesi de OSB’ler teşvikte daha üstün sayılıyor. Belediye ile ilgili tüm sorunlarda sadece OSB ile muhatapsınız. Birçok şey kendiliğinden çözülüyor. Ucuz elektrik kullanıyoruz. Bu nedenle OSB’ler çok önemli. İlimizde maalesef OSB’lere çok uygun yerlerimiz yok. Onun için OSB’ye uygun yerler bulmakta çok zorlanıyoruz. Yatırım olmazsa zaten Kahramanmaraş’ta sanayi gelişmez. Onun için biz işadamları olarak ilgimizi OSB’lere artırmamız gerekiyor.”

ÜLKEMİZİN BEKA MESELESİDİR”

Hanefi Öksüz’ün konuşmasının ardından kürsüye KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2018 yılı Şubat ayı çalışmaları ve şehrin ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Türk Silahlı Kuvvetlince sürdürülen Zeytin Dalı Harekatında şehit olan askerler için rahmet ve gaziler için şifa dileyerek konuşmasına başlayan Zabun, dünyanın en önemli ekonomilerinden birisi haline gelen Türkiye’nin küresel ölçekte büyük bir diplomasi ve titiz bir terörle mücadele örneği sergilediğini belirtti. Zabun, şunları kaydetti: “Bölgemizdeki kirli oyunlara karşın çok önemli bir stratejik karşılık vermek suretiyle gerçekleştirilen operasyonlar, hem güvenlimiz açısından hem de küresel dengelerin yeniden dizayn edildiği bir dönemde daha güçlü bir konum elde etmek bakımından ülkemizin beka meselesidir. Allah, Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin, Ordumuzun, Mehmetçiğimizin yardımcısı olsun, onlardan razı olsun.”

EKONOMİDE DE KAHRAMAN UNVANINI KAZANDIK”

Kahramanmaraş’ın 17 milyar liralık ekonomisi ve 150 bin kişilik istihdam ordusu ile ekonomide de kahraman unvanını kazandığını söyleyen KMTSO Başkanı Zabun, bu başarı çizgisini sürdürmek ve rekabet gücü yüksek bir üretim yapısı oluşturmak adına Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası Meclisi ve Yönetimi olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye devam ettiklerinin altını çizdi.

NEFES KREDİSİNDE İKİNCİ FAZ AÇILACAK”

Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayi üretimi ve istihdam artışı ile ekonomide 2018 için pozitif sinyalleri alan reel sektörümüzün motivasyonu daha da güçlenmiştir. Hükümetimizin, KOBİ’lerimiz için oluşturduğu Hazine garantili 55 milyar liralık yeni kaynak, geçen yıl olduğu gibi yine üretime, ticarete farklı bir canlılık getirecektir. Buna ilaveten, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde odalarımızın ve borsalarımızın oluşturduğu Nefes Kredisi projesinin ikinci fazı da önümüzdeki günlerde açılacaktır. Böylece, üyelerimize önemli bir ek kaynak sağlayarak can suyu olmaya devam edeceğiz. Bunların yanında, özel sektörün devlet desteklerinden yararlanmalarını artırmak, ar-ge başta olmak üzere proje çalışmalarını güçlendirmek adına bilgilendirme faaliyetlerimize devam ediyoruz.”

YERİNDE YAPILAN İNCELEMELER ÇOK ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi olarak bir program kapsamında Bursa’da bir dizi çalışma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Zabun, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile bağlı kuruluşları ve büyük sanayi tesislerinde yerinde yapılan incelemelerin, Kahramanmaraş’ın yeni sanayi stratejilerini geliştirmek bakımından çok önemli olduğunun altını çizdi.

MAHİR ÜNAL İLE İŞ DÜNYASINI KONUŞTUK”

64. Hükümet, Kültür ve Turizm Bakanı, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile iş dünyasını buluşturarak bir toplantı yaptıklarını belirten Zabun, reel sektörün sorunlarını, taleplerini hep birlikte konuşarak çözüm yolları aradıklarını söyledi.

ARAP EKONOMİLERİ İLE İLİŞKİLER...”

Türk – Arap Ticaret Odası yönetim kurulu toplantısı için Tobb Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Lübnan’a gittiklerini hatırlatan Zabun, Lübnan’da Başbakan Saad Hariri Ve Ekonomi Ve Ticaret Bakanı Raed Khoury ile biraraya gelerek serbest ticaret anlaşması başta olmak üzere iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkileri ve işbirliği potansiyelini değerlendirdiklerini söyledi. Zabun, 22 ülke, 400 milyon nüfus ve 3 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü temsil eden Arap Odalar Birliği ile yapılan toplantıların önemine değinerek “Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından bizim için çok önemli bir partner olarak değerlendiriliyor. Türk-Arap Ticaret Odası yönetim kurulu toplantımızı yaptıktan sonra Beyrut Ticaret Odası merkezinde Lübnan Odalar Birliği yetkilileri ile bir araya gelerek TOBB ve Lübnan Odalar Birliği arasında hazırlanan işbirliği anlaşması imzalandı. Bu itibarla, ülkemizin ve şehrimizin Arap ekonomileri ile ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından çok verimli bir program gerçekleştirerek ülkemize döndük” dedi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ ÖNEM KAZANDI”

Kahramanmaraş’ta tekstil, metal, kağıt, çimento ve gıda sektörlerinin başı çektiğini ve yılda 5 milyar dolar üretim hacmi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Zabun, üretim altyapısı ve özellikle organize sanayi bölgelerinin önem kazandığını söyledi. Kahramanmaraş’taki organize sanayi bölgeleri hakkında bilgi veren Zabun, 1992 yılında kurulan Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamen dolmuş durumda olduğunu söyledi. Zabun, “Türkoğlu ilçesinde, toplam 128 ha alan üzerinde 2009 yılında başlayan Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nde parsellerin tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş ve yatırımlar devam etmektedir. Diğer yanda, Elbistan organize sanayi bölgesinde de yatırımlar sürdürülmekte ve yine Elbistan’da yapılacak besi ihtisas organize sanayi bölgesi çalışmaları da devam etmektedir. Tekstil sektörünün daha güçlü bir üretim altyapısına kavuşması amacıyla resmi işlemleri 2012 yılında Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından başlatılan 497 ha alana sahip, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalar hızla devam etmekte ve kamu arazilerinin devir işlemleri de tamamlanmış bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren gıda sanayicilerinin bir araya geleceği gıda ihtisas organize sanayi bölgesi ile sektörde endüstrileşme ve kitle üretiminin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Gıda İhtisas OSB konusunda teknik hazırlıklar sürdürülüyor. Türkoğlu Hacıbebek Köyü yakınlarında 1500 dönüm alanda hayata geçecek olan bu OSB projesi ile ilgili olarak başvuru dosyası son aşamasına getirilmiş bulunmaktadır. Yine, Pazarcık ilçemizde yaklaşık 6500 dönüm hazine arazisi ile ilgili olarak da, metal, makine gibi sektörleri kapsayacak şekilde ihtisas OSB için girişimlerimiz devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

ISLAH OSB PROJESİ İLE TEMİZ BİR ÇEVRE DÜZENİNE KAVUŞACAĞIZ”

Islah OSB projesi ile daha temiz bir çevre düzenine kavuşulacağının altını çizen Zabun, “Bunların dışında Erkenez, Aksu, Kılılı gibi sanayi bölgeleri ile ilgili daha önce 2012 yılında yaptığımız ıslah OSB müracaatları, Erkenez’deki havaalanı maniası ve Kılılı’daki yerleşim alanları bulunması gibi sebeplerle hayata geçirilememişti. Bu defa, ıslah OSB şartlarını en iyi şekilde yerine getirebilecek olan aksu bölgemizdeki sanayi alanları için yeni çıkacak yönetmeliğe göre revize bir proje dosyası hazırlanarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak. Bütün bu çalışmalarla birlikte inşallah, daha güçlü bir endüstriyel altyapı, daha temiz bir çevre düzenine kavuşmuş olacağız” şeklinde konuştu.

OSB’MİZ TAMAMEN DOLU”

Serdar Zabun’un konuşmasının ardından Meclis Başkanı Hanifi Öksüz sözü OSB başkanlarına verdi. İlk olarak çalışmalarını anlatan 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, “Organize Sanayi Bölgemiz şuanda tamamen dolu, 73 parselimiz var. Bunun 14 parseli sosyal tesis ve idari birimler, 59 parselde de sanayi parsellerimiz var. Bu 59 sanayi parselimizin sadece bir tanesi şuanda boş ama onun da her an alıcısı çıkabilir bekliyoruz. 59 sanayi parselinin 4 tanesi atıl durumda değişik sebeplerden dolayı. Toplamda şuanda 9 bin çalışanımız var. Diğer parsellerimiz de faaliyete geçerse yaklaşık 10 bin çalışanımız olacak. Bu faaliyet konusu genellikle tekstil, tekstil ihtisas, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit alüminyum levha, mobilya ve endüstriyel klima üretimledir. 2017 yılında toplam bölgemizde elektrik üretimi 585 milyon kilovat saattir. Bugüne kadar toplam 550 bin dolar civarında yatırım yapılmış, projesi devam eden yatırımları da katarsak toplamda bir buçuk trilyon civarında yatırım gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıl doğalgaza kavuştuk, bunun bizlere baya bir tasarrufu oldu. Cami inşaatımız var, camimiz tam anlamıyla tamamlandığında 5 bin kişi namaz kılacak kapasitede, ayrıca caminin içerisinde taziye evi, imam evi mevcut. Bunun da toplam maliyeti 11 trilyon civarında. Sağ olsun buradaki iş adamlarımızın yardımlarıyla yapıldı, dışarıdan herhangi bir yardım alınmadı. Mayıs ve Haziran ayında ibadete açılacak İnşallah. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bir de arıtma tesisi projemiz var, 2018 yılında ihalesi yapılacak, kredisi çıktı kullanıma başlayacağız. Altyapımız tamamlandı, bu günlere gelmemizde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” açıklamalarında bulundu.

TÜRKOĞLU OSB GEÇİCİ KABULE HAZIR DURUMDA”

Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş ise Türkoğlu OSB’nin geçici kabule hazır hale geldiğini söyledi. Başkan Okumuş, “Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılı itibariyle gelinen noktaları sizlere sunacağım. Alt yapıda son durum, atık su, yağmur suyu, içme suyu gibi işlemler tamamlanmış olup, geçici kabule hazır hale gelmiştir. Elektrik alt yapı yapım işi 2016 yılında tamamlanmış olup, geçici kabulü yapılarak 2017 yılından itibaren üretimdeki sanayicilere enerji verilmeye devam etmektedir. 4 adet sanayicimiz, inşaatlarını tamamlamış olup iş yeri açma ve çalışma ruhsatını alarak üretim yapmaktadır. 4 adet yatırımcımız da inşaatlarını tamamlamış olup, yapı kullanma izin belgelerini alarak üretim aşamasına gelmiştir. Yine 4 adet sanayicimiz inşaatı tamamlanmak üzere olup kullanma izin belgeleri alma aşamasındadır. Toplamda 1280 dönüm alan üzerine kurulu Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 28 müteşebbis içerisinde 12 tanesi tamamlanmış veya inşaatı devam etmekte, kalan 15 tane sanayicimiz inşaat ruhsatlarını almış ama herhangi bir çivi çakmamışlardır. Geçen yıl yine burada bir toplantı yapmıştık, Türkiye’deki ekonomik şartlar gereği bir yıl müsaade istemişlerdi, 30 Mart’a kadar bu süre doluyor. Bu süre zarfı içerisinde yine arkadaşlarla bir toplantı yapıp, kısa zamanda inşaata başlamalarını, başlamazlarsa da farklı bir çözüm bulunması noktasında bilgi alışverişinde bulunmak istiyoruz. Haftada birkaç tane yatırım yapmak için Türkoğlu’na sanayicimiz geliyor, OSB dolu olarak gözüktüğü için yatırımcılarımıza yer veremiyoruz ama OSB içerisindeki daha önce tahsisini alan iş adamlarımızın da burada bir an önce inşaata başlaması gerekmekte. 24 derslikli Teknik Meslek Lisesi inşaatına başladık, bunu bir müteşebbise verdik, İnşallah kısa zamanda bitirip öğrencilerimizi alacağız, OSB’de sektörlerin çalışma alanlarına göre. Araba tesisi için yüzde 47 doluluk oranına ulaşmamız nedeniyle fizibilite ve proses çalışmalarına başlamış olup, 2019 yılında bakanlık programına alınacaktır. Doğalgaz ile ilgili bir sıkıntımız var. Yaklaşık 3 milyon lira civarında, bizden para istedi ARMADAŞ. Bu OSB’nin yanında 5 bin kişilik bir cezaevi kompleksimiz bitmek üzere ve yine 2 bin öğrenci kapasiteli üniversite kampüsü de bu bölgede. bu 3 milyonluk doğalgaz ile ilgili masrafları ARMADAŞ’a yatırdığımız takdirde buraya doğalgaz çekileceği de söylendi” söyledi.

TÜRKOĞLU, KAHRAMANMARAŞ’IN PARLAYAN YILDIZI”

Türkoğlu ilçesinin Kahramanmaraş’ın parlayan yıldızı olduğunu dile getiren Okumuş, “Türkoğlu, Kahramanmaraş-Adana karayolu üzerinde Kahramanmaraş’ın ilçeleri arasında nüfusu en hızlı artan ilçelerden bir tanesi. Şuan da 67 bin olan nüfus şuan 72 bin 250 olarak hızlı bir şekilde büyüme göstermekte. Türkoğlu, Kahramanmaraş’ın Adana’ya açılan kapısı ve Akdeniz iklimini yaşayan en güzel ilçelerinden bir tanesi. Türkoğlu Belediyesi olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’la birlikte çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Biz geldiğimizde üç tane müteahhit vardı, şuan da 23 civarında sadece konut yapan müteahhit var. Aynı zamanda bir de TOKİ var. Yol çalışmalarıyla, üniversite inşaatlarıyla beraber yeni belediye binası, yeni hükümet konağı binası ve en büyük projemiz Türkoğlu Kent Meydanı projesiyle Kahramanmaraş’ın parlayan yıldızlarından bir tanesidir. Burada önem verdiğimiz siz değerli iş adamlarımız, çünkü yaklaşık 50 civarında iş adamımız fabrikaları sayesinde Türkoğlu’nda işsiz olan gençleri burada istihdam yapmakta. Onun için de Türkoğlu Belediye başkanı olarak Türkoğlu’na yaptığınız yatırımlardan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İLK ÖNCE SİZ YATARSINIZ İNŞALLAH BAŞKANIM”

Arsa yatırımı yapmak isteyen iş adamlarına önerilende bulunan Başkan Okumuş ilçeye yapılan cezaevi kompleksi ile ilgili bir anısını anlattı. Başkan Okumuş, “Arsa yatırımı yapmak isteyenler, 11 ilçe içerisinde en güzel yatırım yapılacak ilçelerden bir tanesi Türkoğlu. Bundan sonra da hızlı bir şekilde büyümeye devam edecek, böyle bir reklamı da yapayım. Bir hatıramı anlatmak isterim, şuanda iş adamlarımızın, Büyükşehir Belediyemizin ve hükümetimizin toplamda 1 milyarın üzerinde Türkoğlu’na yatırımı var. Bunda pay sahibi olduğumuzdan dolayı gurur duyuyoruz. Biz ilçe adına oraya seçildik, kimseye küsme hakkına sahip değiliz, 73 bin insanı da cezalandırmaya hakkımız yok. İslahiye-Nurdağı tarafına bir cezaevi kompleksi yapılacaktı 5 bin kişilik, Veysi Bey ile o zaman görüşmemiz neticesinde yaklaşık 230 milyonluk yatırımı Türkoğlu’na aldık. Tabi bu önemli bir de 5 bin mahkum, yüzde 50 artışla 7 bin 500 mahkum, bin 500 civarında da istihdam sağlayacak. Yanı başındaki organize sanayi kadar istihdam sağlayacak bir kompleks burası. Tabi Ankara’dayken hemen bunu sosyal medyada paylaştım, büyük bir yatırım ilçemize 5 bin kişilik cezaevi ve bin 500 kişilik istihdam yapılacak diye. Altına ilk yorum, ilk önce siz yatarsanız başkanım İnşallah demiş birisi, o kadar övmüşüm ki cezaevi kompleksini. Tabi biz yatırımı oraya getirdiğimiz için çok mutluyuz, 10 bine yakın mahkum yakını gelecek, manavı, minibüsçüsü, oteli, evler, daireler konusunda önemli bir yatırımdı. Tabi bir gün sonra o yorumu yapan kişiyi çağırdım, dedim işte biz bunun için reklamını yaptık. Türkoğluların hepsi burada yatmayacak suçlular yatacak dedim” ifadelerini kullandı.

PARANIZI BAŞKA YERDE DEĞERLENDİRMEYİN”

“Yatırımınızı Türkoğlu’nda değerlendirin, kat be kat kazanın” diyen Başkan Okumuş, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Türkoğlu Belediye binası ile eski belediye binası arasındaki Mahir Ünal Caddesi üzerinde 2014’te 80-100 bin lira olan arsaların değeri, 1 milyon 250 milyar ile 1,5 milyon arasında, 4 yıllık süreçte değişti. Onun için paralarınızı başka yerde değerlendirmeyin, Türkoğlu’nda değerlendirin. Yatırımınızı Türkoğlu’nda değerlendirin, kat be kat kazanın. Lojistik Merkezi fiziki olarak bitmesine rağmen, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile bir ay önce görüştük, birkaç aya kadar müdürüyle birlikte ekip hazır olacak, şuan tamamen bitti” dedi.

TEKSTİL İHTİSAS OSB’DE KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan da yaptığı konuşmasında, “Kahramanmaraş Tekstil İhtisas OSB için Kahramanmaraş Valiliği tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 15 Şubat 2013 tarihinde başvuru yapıldı. Bu başvuru üzerine 4562 sayılı OSB Kanunu ile ilgili bakanlık temsilcilerinden oluşan yer seçimi komisyonu 8 Haziran 2013 tarihinde ilimizde toplanmıştı. Yer seçim komisyonu tarafından önerilen alan yine 9 Aralık 2014 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas OSB yeri için uygun bulunmuştur. İhtisas OSB halk arasında Tomsuklu olarak bilinen mevkide 4 milyon 970 bin metrekarelik alan OSB’ye tahsis edilmiştir. Bu söz konusu alan 2 milyon 398 bin 516 metrekarelik alan vatandaşa ait olup burada kamulaştırma çalışmaları devam etmekte. Geriye akalan 2 milyon 571 bin metrekarelik alanda mera, hazine, yol ve su kanalından oluşmaktadır. Yapılan ön çalışmalar sonucu imar planı oluşturuldu ve 87 adet imar parseli üretildi. Bu parsellerinin 76’sı sanayi parseli ile 11’i sosyal alan, idari tesisi parselidir. 76 adet sanayi parselinin alan olarak en küçüğü 3 bin 500 metre kare, en büyüğü ise 142 bin 190 metrekare olup toplam tahsis edilebilir sanayi alanı 3 milyon 517 bin metrekaredir” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz