Genellikle şiir ve öykü dalında eserler veren, mevcut beş kitabından dört tanesi öykü bir tanesi şiir dalında olan Vedat Ali Kızıltepe, altıncı ve son kitabı ile okurlarını ve edebiyat çevresini şaşırtıyor. Kızıltepe’nin deneme türünde okuyucularıyla buluşturduğu “Deizm Aklı” isimli yeni kitabı, bir sosyolog gözü ile ülkemizde ve dünyada gittikçe artan din karşıtlığının sebep ve sonuç ilişkilerini irdelediği, Deizm, Ateizm, Panteizm, Materyalizm, Agnoztizm gibi din alternatifi düşünce ve inanç akımlarının tanım ve tespitlerini yaptığı, sorguladığı ve sorular sorduğu bir akıl yürütme kitabı olarak karşımıza çıkıyor.

KİMSEYE SORAMADIĞI SORULARI İLE YÜZLEŞTİRİYOR

Yüzde yüz iman var mıdır? İnsanlardaki ölüm korkusu mu, yok olma korkusu mu? Tanrı’nın varlığına akıl ile ulaşmak mümkün müdür? İslam dini akıl dini midir? Peygamberimiz neden Hz Aişe ile evlendi? Gibi sorular soran yazar, tümevarım mantığı ile okuru bir akıl yolculuğuna çıkarıyor. Kimseye soramadığı soruları ile yüzleştiriyor. Yine bir damla suda milyarlarca bakteri yaşayabiliyorsa, bu dünyanın, bu uçsuz bucaksız evrenin de bir damla su içinde var olabileceği tezi ile mekan büyüklüğünü, zaman kavramını bizlere yeniden sorgulatıyor.

Günümüz dünyasında “iman ve din” anlamında benzeri çok az ve cesurca kaleme alınmış bir kitap olan Deizm Aklı kitabının ilk sayfasında eserin özgünlüğü hakkında yeterli bilgiyi veriyor. İşte kitabın ilk sayfasındaki açıklama: “Bir kitabı elimize aldığımızda pek azımız önsöz, giriş yada yazarın hayatını içeren ilk birkaç sayfayı okuma gereği duyarız. Okumaya karar verdiğimiz kitap roman ise olay örgüsüne, deneme ise fikirlere, kişisel gelişim ise yön gösterecek bilgilere bir an önce ulaşmak isteriz. Eğer bu kitapta yazarın hayatı konusunu okumuş iseniz, yazarın gerçek anlamda bir dini yada fıkıh eğitimi almadığını, dolayısı ile elinizde bulunan kitabın “dini kitap” olarak nitelendirilecek bir kitap olmadığını, bir sosyolog gözü ile tanımlara, kavramlara, olaylara yaklaşım içerisinde bulunduğunu, kitabın felsefi bir akıl yürütme neticesi tespit ve çözümlemelerden oluştuğunu peşinen bilmek, okuduğunuz bu kitabın özgünlüğünü pekiştirecektir.”

Öte yandan, “Deizm Aklı” kitabı, Kahramanmaraş’ta İşler Kitap Kırtasiyede ve Kitapyurdu, D&R, BKM Kitap gibi Türkiye’de önde gelen internet kitap satış sitelerinde satışa sunuluyor.

Editör: Mahmut Beyaz