Açılışı geçtiğimiz perşembe günü gerçekleşen 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı’nın 5’inci gününde ziyaretçi sayısı 20 bini geçti. Fuarda stant açan yayınevleri kitap dostlarının ilgisinden oldukça memnun olduklarını belirtti.

Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti Kahramanmaraş ev sahipliği yaptığı, Anadolu’nun en büyük kitap fuarlarından biri olan 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM) ’da ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi görüyor. Yaşlısından gencine birçok kitap dostu fuarda ünlü şair ve yazarlarla birebir sohbet etme imkânı buluyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen kitap fuarı beşinci gününde geçen yıla göre yayınevini ve ziyaretçi sayısını ikiye katlamış durumda. 27 Ekim’de açılan ve 6 Kasım’a da sona erecek olan kitap fuarında farklı kitapları aynı ortamda alma fırsatı bulan gençler, yazarlarla da birebir sohbet ediyor ve söyleşilere katılıyor. Stant görevlileri gazetemiz aracılığıyla sosyal ve kültürel projelerle Kahramanmaraş’ı şiirin ve kültürün başkenti haline getiren Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir kültür hizmetinin her yıl düzenlenmesini istedi. Gençlerin ağırlıklı olduğu fuarda Manşet Gazetesi haber ekibi yazarlarla röportaj yaparak fuarı değerlendirdi. Böyle bir organizasyondan çok mutlu olduklarını dile getiren yazarlar yeni nesile kitap kültürünü aşılamak ve okuyucu kitlesini arttırmak adına bu fuarların tam yerinde olduğunu söyledi. Yazarların okuyucusuyla buluşmasının da çok büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade eden yazarlar, uygulamanın devamlılığını istediğini kaydetti. İşte röportaj yaptığımız yazarların görüşleri:

‘EDEBİYAT YÖNÜNDEN ZENGİNİZ’

Emekli Öğretmen Seher Türker

“Kitap yazmaya 4 yıl önce başladım. Makale olarak yazıyordum. Makalelerimi toplayıp bir kitap haline getirmem istendi. O yüzden Yaşama Bakış kitabını derleyerek çıkarttım. Daha önce Tualdeki Renkler isimli şiir kitabını yayımlamıştım. İkisinin de 2. Baskısını çıkarttım. Kitaplarımı satmıyorum. Sadece okurlarıma hediye ediyorum. Fuar Kahramanmaraş için çok mükemmel bir faaliyet Belediyemize bu konuda teşekkür ediyorum. Türkiye’nin çeşitli yörelerinden, şehirlerinden gelen kitap fuarına katılanlar var. Şehrimiz şiir ve edebiyat yönünden çok zengin bir şehir. O yüzden kitap fuarının hem Maraş’a hem de topluma çok büyük bir getirisi ve güzellikleri var. Okuyucularımdan güzel sözler duyduğum zaman çok mutlu oluyorum. Kitabımda daha çok Yaşama Bakış adından görüleceği gibi kişisel problemlerin veya sosyal yaşamın içindeki çeşitli konuların içeriğini taşıyor. Doğaçlama yazıyorum ve bu yüzden beğeniliyor.”

‘KİTAPLARIMIZ GELECEK NESİLLERİMİZLE FİLİZLENECEK’

Nuri Yıldız

“Kahramanmaraşlıyım 1965 doğumluyum. İlkokulun bir kısmını köyde, bir kısmını ise Kahramanmaraş’ta okudum. Ortaokul ve liseyi Kahramanmaraş’ta bitirdim. Üniversiteyi bitirdik öğretmenim. Bu fuarı düzenleyen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu yıl 3’sü düzenleniyor. 3 yıldan bu yana fuara katılıyorum. Burada işin en güzel yanı idarecilerimizin bize böyle bir imkânı sunmuş olmaları. İkincisi başka illerde okurlarımızda bir araya geldiğimiz gibi kendi ilimizde de kendi okurlarımızla bir araya gelmiş olmamız bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.  7-8 tane kitabım oldu. Her kitabım kendi çocuğum gibi. Hatta 3 tane kızım var. Bir gün eşim kızlarımı karşısına alıp şunu söyledi: “Mutlaka babanızın ismini çocuklarınıza vurmalısınız” çocuklarımda biraz nazlanır gibi davrandılar. Bende eşime döndüm ve şunu dedim: “hiç merak etmeyin, çocuklarım benim ismimi vursa da olur vurmasa da olur, benim kitaplarımda benim adım var. Muhtemelen torunlarımdan daha çok uzun süre yaşayacaklardır kitaplarım.” Tabi kitabınızı birileri okuyor ve tekrar gelip arayıp sizi buluyor. O kendi yitiğini arayıp buluyor. Sizde ortaya saçmış olduğunuz bir tohumun yeşerdiğini sizi arayan kişide buluyorsunuz. Emeğinizin boşa gitmediğini görüyorsunuz. Düşüncelerinizin, hayallerinizin, fikrinizin, inancınızın bir yerlerde yeşerdiğini hissediyorsunuz. Ve mahsul veriyor. Bundan daha büyük bir mutluluk olduğunu düşünmüyorum. Biz daha önce daha önce çok kitap okuduk. O kitaplar bize ne kazandırmışsa bizimde yazdığımız kitap okuyucularımıza belki aynı şeyleri değil ama farklı şeyleri kazandıracaktır. Biz bundan 50 yıl önce amaçları olan ve amaçları doğrultusunda kitap yazan insanların amacı ve gayesiyiz.  Bizimde amacımız ve gayemiz inanıyorum ki 30-40 yıl sonra filizlenecek ve yeşillenecektir. Bundan daha güzel ve hoş bir şey olduğuna ben zannetmiyorum.”

‘ANADOLUNUN EN BÜYÜK VE KALİTELİ FUARI’

Bilal Özbay

“İki kişilik yalnızlık hikâyesi kitabın yazarıyım. Zonguldaklıyım. İstanbul’dan geliyorum. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdim. Sonrasında 5 yıl öğretmenlik yaptım. Ardından da gazetecilik, dergicilik yaptım. Özellikle edebiyat dergilerinin hem yayın yönetmenliğini yaptım. Öğretmenliği bıraktıktan sonra yazarlık ve yayıncılık işlerine devam ediyorum. Şuan hala yazıyorum. Şimdi ise 2’nci kitabım çıkacak. Kahramanmaraş’ta onu tanıtacağız. Romanımız ise “Ölümcül Yetenek”’tir. Onun heyecanı içerisindeyiz. Biz 3 yıldır bu fuara katılıyoruz. Çokta memnunuz buradan. Dolasıyla Kahramanmaraş şairler kenti olduğu için kültür olarak kitaba zaten çok yatkın insanlar var. Dolayısıyla hem kendi standımızda hem de genel olarak ilginin iyi olduğunu düşünüyorum. Diğer Anadolu kentleriyle kıyaslayacak olursak buranın daha çok önde olduğunu görebiliyorum.  Yayıncılar için fuarın amacı kendi yazarlarını tanıtmak, yazarları okuyucularla buluşturmak ve aynı zamanda kitaplarını tanıtmak. Tabi şehirde kültürel bir etkinliği her zaman yapılması gerekiyor. gençlerini ve halkını bunlarla buluşturması gerekiyor.  Düşünün 160-200 civarında yazarın buraya gelip, okuyucularla etkileşim kurduğunu, fikirlerini, düşüncelerini kitaplarını anlattığını bu kültürel etkileşim tabi ki hem kentin hem gençlerin hem de insanların kültürel olarak dönüşümünü sağlayacak yöndedir. Anadolu da çok sayıda ücretli fuarlar yapılıyor ama burada ki kalite ve organizasyon onlardan çok daha iyidir. Her yıl eksiklikleri kapatarak daha iyiye giderek, daha çok yazar davet ederek bu etkileşim süreçlerinin devam etmesini diliyorum. Bizde yayınevi ve yazarlar olarak elimizden geleni Kahramanmaraş için yapmak istiyoruz. İnşallah hep birlikte daha da başarılı olacağız. Yazarın en çok mutlu eden şey ise okuyucusuyla buluşmaktır.”

‘ARZ VE TALEP BULUŞTURULARAK CAZİBE ORTAMI OLUŞTU’

Ömer Akpınar

“Kahramanmaraşlıyım ve şu ana kadar 4 tane kitabım çıktı. 5’inci kitabım ise yayına hazır durumda. Kitap Fuarı Kahramanmaraş için bambaşka bir dünya ve adeta bir bayram havası esiyor. Okurlarımız kitap ve yazarları ile buluşuyor. İnsanların kültür hizmeti alması onlar için büyük önem arz ediyor. Olayın maddi boyutundan öte manevi tatmin boyutu var ki okur-yazar ilişkisi bu konuda çok önemlidir. Bizde yazarlar grubu olarak bu konuya çok duyarlıyız. Fuarı Okuyucularımızın bizlerden beklentileri nedir, soruları nedir onlarla ilgili soruların cevabını sağlayan bir ortam olarak görüyoruz. Fuarında büyüyerek ve artarak devam etmesini istiyorum. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kitap Fuarını açarken kendisine bir hedef koymuş ve dablin kenti gibi bir edebiyat kenti yapmaktı. Fuarın ise bunları gerçekleştirmesi adına büyük bir adım olarak görüyorum.  Arz ile talep aynı yerde buluşturulursa orada güzel bir cazibe merkezi oluşur. Kahramanmaraş’ta cazibe merkezi olacaktır.”

‘KENTİN TANITIMI AÇISINDAN BÜYÜK BİR AYRICALIKTIR’

Ali Haydar Tuğ

Şiir yazıyorum öykü ve denemelerim var. Kitap Fuarı şehrimiz için bir şarttır Eleştirebileceğimiz çok şeyler olabilir ama bu organizasyonların mutlaka eksiklikleri olacaktır. Eksiklikleri de var diye organizasyona karşı çıkmanın bir mantığı da yoktur. En azından bu kente kitapların ve yayınevlerinin gelmesi Kahramanmaraş için büyük bir kazanımdır. Özellikle kentin tanıtımı ile ilgili büyük bir kazanımı da vardır.

‘FUARIN SAYISI ARTIRILARAK KATEGORİLERE AYRILABİLİR’

Mesut Bilal Buğday

“Kahramanmaraşlıyı, kültürümüzde güller ve dikenler adlı kitabının yazarıyım. Kültürümüzle ilgili kitaplar yazıyorum. Dünle bugünün kıyaslamasını yapıyorum. Şu an için ilk kitabımı yazdım.   Kitap Fuarı hem yazarların burada bulunması adına hem de kentin şairler ve yazarlar şehri özelliği taşımasından dolayı şehrin kitapla buluşması çok güzel bir uygulamadır. Kitap Fuarı’nda ise mutlaka devamlılık sağlanmalıdır çünkü okuryazar oranlarımız azalıyor. Fuarla birlikte okuma oranlarımızı yükseltebiliriz.  Kahramanmaraş zaten bir kültür şehridir. Kültür şehrinin de markalaşması adına böyle bir organizasyonun yapılması güzeldir.   Fuarın sayısı arttırılarak kategorilere göre ayrılabilir. Fuarın 3 yıldır yapılması güzel bir uygulamadır. “

Haber: Kübra Dilbirliği

Fotoğraf: EmreAkkış

Editör: Mahmut Beyaz