Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, “Kahramanmaraş bağrından çıkarttığı yiğit insanları, söz ustası mütefekkileri ile başta Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere birçok yazar ve şairle bu aziz milletin geleceğine yön vermiştir” dedi.

Kahramanmaraş’ta bu yıl 15 Temmuz Şehitleri ve Ömer Halisdemir anısına düzenlenecek olan 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı 27 Ekim’de başlayacak. Düzenlenecek olan Kitap Fuarı öncesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, basınla bir araya gelerek kitap fuarı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Çınarkasrı Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Erkoç, Şiirin edebiyatın başkentinde açılacak olan 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı’nın 27 Ekim günü açılacağını duyurdu. Fuar ile kitapların okurlarıyla buluşacağına dikkat çeken Başkan Erkoç, Kitap Fuarı’nın Kahramanmaraş’ta yapılmasının bir ayrıcalık olduğunu vurguladı.

‘KAHRAMANMARAŞ’IN ŞİİR DÜNYASI GELECEĞE YÖN VERMİŞTİR’

Kahramanmaraş’ın kurtuluş meşalesini yakmasının yanı sıra edebiyat dünyası ile de tüm dikkatleri üzerine çektiğine işaret eden Başkan Erkoç, kentin edebiyat dünyasını şöyle tanımladı: “Kitap fuarın Kahramanmaraş’ta yapılması çok anlamlıdır. Çünkü burası öncelikle Kahraman şehir bu istiklal mücadelesinde en ön safta duran daha TBMM kurulmadan 12 Şubat 1920’de kahramanca bir duruş sergileyerek ülkemizin istiklal mücadelemizin meşalesini ateşleyen şehir. Bu şehir sadece istiklal mücadelesinin ateşini meşalesini ateşlememiş bağrından çıkarttığı yiğit insanlarla, söz ustası mütefekkiler ile başta Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere birçok yazar ve şairle bu aziz milletin geleceğine yön vermiştir. Bugün ki Hüsnü Yeni Türkiye’nin inşasında en önde rol alan insanlarında ruh dünyasının oluşumunda Kahramanmaraş’ın şair ve yazarların çok büyük etkisi olmuştur. Sadece Kahramanmaraş’ımız bağrından çıkan kendi evlatların ilham kaynağı olmamış birçok şair ve yazara da ilham kaynağı olmuştur. Yolu Kahramanmaraş’tan geçen geçmişte gençliğinde ülkenin kültür, sanat, edebiyat alanında gelişimine, Türk şiirine, edebiyatına en büyük katkıyı veren şehirdir Kahramanmaraş’ımız. Bizde göreve geldiğimizde bunun eksikliğini hissetmiştik. Kahramanmaraş’ımızda birinci kitap fuarını önceki yıl gerçekleştirdik. Gerçekten umduğumuzdan daha yüksek ilgi ve alakayla karşılaştık. Dünya’nın dört bir yanından yayınevleri, okurlar, yazarlar ve şairler Kahramanmaraş’ımızda buluştu.  Onları buluşturmanın, ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşamaktayız. 27 Ekim’de başlayacak 6 Kasım’a kadar sürecek olan 3’üncüsünde de daha profesyonel bir şekilde yüzbinleri misafir edeceğimizin inancındayız. Biz sadece kitap okumayı sevenleri değil, yazar, şair olmak isteyen herkesi de Kahramanmaraş’a davet ediyoruz. Kahramanmaraş’ın havasından bir nefes almaları ve bir bardak suyu içmelerinin bir ilham kaynağı olacağının inancındayız. Türkiye’de ki lise ve üniversitelerimizde şiire, edebiyata ilgi duyan tüm genç kardeşlerimizi de şair ve yazarlar ile buluşmaya davet ediyoruz.”

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ANISINA

Bu yılki fuarın 15 Temmuz Şehitleri ve Ömer Halisdemir’in anısına düzenlendiğine dikkat çeken Başkan Erkoç, Ömer Halisdemir’in dedelerinin Kahramanmaraş’tan Niğde’ye göç ettiğini söyledi. Başkan Erkoç, “Bu fuarımızın özel bir anlamı var. Kahramanlar diyarında dedeleri Kahramanmaraş’tan Niğde’ye göç etmiş ve 15 Temmuz gecesi alçak işgalcilere karşı canını ortaya koyarak istiklal mücadelede canını feda eden Ömer Halisdemir şehidimizin adına düzenlemekteyiz. Ömer Halisdemir kardeşimizin dedeleri Çağlayancerit ilçemizden göçmüş Niğde’ye yerleşmişler. Sütçü İmam ruhunda olan biridir. 15 Temmuz şehitlerini yüreklerimizde yaşatmaya devam edeceğiz. Bizler ülkemizin özgürlüğü için kahraman ecdadın kahraman torunları olarak canımızı, malımızı her türlü fedakârlığı yapan insanların evlatlarıyız” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR ŞÖLENİ YAŞANACAK

Fuarla birlikte Kahramanmaraş’ı kültür şölenine çevireceklerini dile getiren Başkan Erkoç, “Biz bu süreçte sadece kitap fuarı değil, kültür ve sanat edebiyat fuarı getirme gayreti içerisindeyiz. Burada yapılan söyleşiler ile okullarımızdan çocuklarımızı Milli Eğim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak onlarında transferlerini sağlayarak diğer etkinlikler ile beraber Kahramanmaraş’ımızı kültür şölenine dönüştüreceğiz. Ülkemizin geleceği açısından eğitim çok önemli. Yeni nesillerin daha nitelikli, donanımlı, dinamik yetişmesi için eğitime önem veriyoruz. Çünkü biz petrol, altın madenleri olan bir ülke değiliz. Bizim en büyük sermayemiz insan kaynağımızdır. İnsanların beyinleri terledikçe, bedenleri terledikçe bu ülke kazanmaktadır.  Yeni nesillerin daha donanımlı olması bakımından Kahramanmaraş Büyükşehir olarak eğitim, kültür, sanat faaliyetlerine de çok önem vermekteyiz. Ortak protokoller ile birçok alanda ilgili kurumlarla iş birliği yapmaktayız. Bununla da yetinmeyip gençlerin daha dinamik olması için alt yapı spor tesisleri, okulları beraber inşa etmekteyiz. Bunların ötesinde okumak eğitimin en önemli parçasıdır. Temelde eğitim okumakla başlamaktadır. Bize gelen ilk ilahi emirde oku diye gelmektedir. Bunun için eğitimsiz başarı tesadüften ibarettir. Aslanlar kendi tarihini yazıncaya kadar tarihi arzular yazar. Üstatların söylediği gibi kitap zekâyı kibarlaştırır. Okumasını bilirsin her insanın kitap olduğunu göreceksin. Fikirler düğümlendiği zaman çözüm okumaktır. Okumaktan maksat kişi hakkı bilmektir. Bütün kitaplar tek bir kitabı anlatmak içindir. İnşallah 27 Ekimde kapılarını açacak olan fuarımız Türkiye’miz açısından çok önemli bir gayeye hizmet edeceği inancındayız. Bu heyecanla fuarımızın hazırlıklarını tamamlamış bulunmaktayız. Şuan itibari ile 260 yayınevi, 200 civarında şair ve yazar katılmaktadır. Bunlar daha da fuar döneminde artmaktadır. Uluslararası katılımcılar var. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haber: Kübra Dilbirliği

 

 

Editör: Mahmut Beyaz