Türk Kızılay Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve pandemi dolayısıyla azalan kan ve immün plazma bağışlarına dikkat çekerek vatandaşlara 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan tam kapanma sürecinde bağışta bulunmaları çağrısı yaptı. Kan ve immün plazma bağışında bulunacak kişilerin kısıtlamadan muaf olacaklarına vurgu yapan Şerefoğlu, “Türk Kızılay’ı olarak pandemi döneminde en büyük ihtiyacımız kan ve plazma. İnsanlar hem Ramazan olduğu için artı pandemi dönemi olduğu için kan vermekten biraz imtina ediyorlar ama kan merkezlerimiz şu anda sürekli aktif faaliyette. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını rica ediyorum. Bunu kendi milli görevimiz olarak algılamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KAN ACİL BİR İHTİYAÇ DEĞİL SÜREKLİ BİR İHTİYAÇTIR”

Ökkeş Arslan Şerefoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi: Türk Kızılay olarak pandemi döneminde en büyük ihtiyacımız kan ve plazma. Her zaman söylediğimiz gibi kan acil bir ihtiyaç değil sürekli bir ihtiyaçtır. İnsanlar hem Ramazan ayı olduğu için artı pandemi dönemi olduğu için kan vermekten biraz imtina ediyorlar ama kan merkezlerimiz şu anda sürekli aktif faaliyette. Özellikle akşam iftardan sonra saat: 20.30 ile gece 00.30’a kadar kan alınabiliyor. Hafta sonları pazar günleri hariç saat: 16.00’dan gece saat: 00.30’a kadar kan alabiliyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını rica ediyorum. Bir kan yeri geliyor 3 kişinin hayatını kurtarabiliyor. Bu pandemi döneminde koronavirüsten dolayı yoğun bakım hastalarımız, entübe hastalarımız ve ölümlerimiz çok fazla arttı. Bu rahatsızlığı geçirmiş olan insanlarımıza da rica ediyorum, kan merkezlerine müracaat edip plazma bağışında bulunursa çok çok ikram olur. Bunu kendi milli görevimiz olarak algılamamız gerekiyor.

“VATANDAŞLARIMIZDAN BU KONUDA HASSAS DAVRANMALARINI RİCA EDİYORUM”

Kısıtlama sürecinde bağışta bulunacak vatandaşlarımız denetim noktalarında kan merkezine randevum var kan vereceğim demeleri yeterli. Kan vermeye geliyorsunuz kısmet olmuyor kan veremiyorsunuz dönüşte de kan merkezinden evrak talep edebilirler. Kan verenler bağışta bulunduğu parmağından belli olduğu için dönüşte sorun oluşmayacaktır. Plazma ve Kan stoklarımızda yeterli düzeyde değiliz. İnşallah bu 17 günlük kapanma sürecinde vatandaşlarımızın bağışlarıyla stoklarımızda artış olur. Bunlar kendi milli görevimiz, kimseye yapmış olduğumuz bir iyilik değil. Vatandaşlarımızdan bu konuda hassas davranmalarını rica ediyorum, kan vermeye herkesi davet ediyorum. Kan başka hiçbir şeyden üretilmeyen tamamen menşeli insan olan bir ürün yerine başka bir şey koyamıyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz