Kış lastiğinin özelliklerinin nasıl olması, ne zaman takılması gerektiği ve sağladığı imkânlar hakkında Manşet Gazetesi’ne anlatan Maşa, kışın lastik kullanımı konusunda lastikleri dişli seçmenin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Aşınmış, silinmiş lastiklerin kış aylarında kullanılmaması gerektiğini aktaran Maşa, “Kış standartlarına uygun kış lastiklerinin takılması dişlerinin iyi olması gerekir” dedi. Dişsiz lastiklerin kaza oranını arttığını ifade eden Maşa, zayıf lastiklerin hem maddi hem de manevi olarak kendine ve karşıdaki sürücüye zarar verdiğinin altını çizdi.

KAR VE YAĞIŞLARI BEKLEMEYİN!
Maşa: “Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 derecenin altındaki havalarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı arttırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır. Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır. Kış lastiği kullanmak için yağışlar beklenmemeli, hava sıcaklıklarının düştüğü zamanlarda kullanılması gerekir” şeklinde konuştu.

ASGARİ DİŞ DERİNLİĞİ NE KADAR OLMALI?
Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel logolar olduğunu kaydeden Maşa, bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığının anlaşılabileceğini vurguladı. Maşa, “Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel bir logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerektiğini de belirtmekte fayda var” ifadelerini kullandı.

 ZİNCİR TAKILMALI
Bazı kötü hava şartlarında buzlanmaya karşın lastiklere zincirin takılması gerektiğini dile getiren Maşa, “Trafik yetkililerinin talebi doğrultusunda ya da kış lastiğinin yetersiz kaldığı durumlarda zincir takılması gerekir. Böyle bir durumda 4 lastiğe birden zincir takılması doğru olacaktır. Yaygın düşüncenin aksine sadece çeker dingil üzerinde bulunan lastiklere zincir takıldığında aracın çekişi kuvvetlendirilir fakat frenleme ve sürüş esnasında aracın stabil bir şekilde yola tutunması güçleşir” diye konuştu.

RAF BEKLEME SÜRESİ 5 YIL
Lastiklerin doğru kullanılması durumunda raf bekleme süresinin 5 yıl olduğunu anlatan Maşa, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Doğru koşullarda saklandığı takdirde lastiklerin raf bekleme süresi 5 yıl olmakla birlikte bunu üzerinde yazan üretim tarihinden anlayabilirsiniz. Üretim tarihi lastiklerin üzerinde hafta ve yıl olarak yazar. Örnek: “3815” yazan bir lastik 2015 yılının 38. haftasında üretilmiş anlamına gelir. 5 yıldan fazla beklemiş satılmamış lastikleri almamanız gerekmektedir. Çünkü 5 yıl boyunca kullanılmayan yatık lastikler özelliğini kaybeder ve diş derinliği bakımından yeni olsa dahi yeterli tutunmayı sağlayamaz. Kullanılan bir lastik yatan bir lastiğe göre yapısını daha iyi korur. Araç kullanım tarzı, kullanılan yol-zemin, hava şartları vb. durumlar lastiğin ömrünü değiştirmekle birlikte yaklaşık 40-50 bin kilometre kullanılabilir. Kış lastikleri yaz lastiklerine oranla daha yumuşak olduğu için daha çabuk aşınır, kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm'nin altına indiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz