Kış mevsiminin gelmesiyle beraber Kahramanmaraşlı vatandaşların sıcak içecek olan ve faydaları saymakla bitmeyen salebe ilgisi bir hayli artmış durumda.

Özellikle kış aylarında çok tüketilen salep yine bu kış da vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Doğal yapısı gereği ne ekilen ne de biçilen salep tamamen kendi kendine kırsal kesimlerde yetişiyor. Salebin kış aylarında bu kadar tercih edilmesinin sebebi ağza hoş bir tat bırakması ve sıcak bir içecek olmasından dolayı kışın insanların içini ısıtması. Bir diğer nedeni ise faydalarının çok olması. İşte bu yüzden de Kahramanmaraş halkı salebe en az dondurma kadar ilgi gösteriyor. Kahramanmaraş’ta salep ustası olan Cahit İnalbars konuyu Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirdi.

‘TAMAMEN KENDİ KENDİNE YETİŞİYOR’
Havaların soğumasıyla birlikte salep zamanının da başladığını söyleyen İnalbars, salebin ekilerek veya biçilerek değil tamamen kendi kendine çıktığını belirtti. İnalbars, “Havaların soğumasıyla salep zamanı da başlamış oldu. Salep hiçbir şekilde ne ekilir ne de biçilir. Tamamen Allah’ın vermiş olduğu doğal bir orkidenin köküdür. Salep nasıl çıkıyor derseniz de tabii biz görmedik ama kırsal kesimde yaşayan arkadaşlarımızın anlattıklarına göre dağda bir orkide olarak çıkıyor. Söktükçe tükenir diyorlar ama yüzyıllar boyunca hiç bitmiyor hala devam ediyor. Kahramanmaraş’ta salep satışlarımız gayet iyi durumda. Halkımızın salebe en az dondurma kadar ilgi gösteriyor.

SALEBİN FAYDALARI
Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşitte faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar.
Haber: Emre Akkış
 

Editör: Mahmut Beyaz