Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte sobalı evlerin ihtiyacı olan odun ve kömüre rağbet olmadığı görülüyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da havaların soğuması ve kış aylarının yaklaşması ile birlikte odun ve kömür satışları da başladı. Ancak kent genelinde doğalgaz kullanımının yaygınlaşması odun ve kömür satışlarını olumsuz etkiledi. Artık Soba yerine genellikle doğalgaz kullanmaya başlayan vatandaşlar, yakacak satıcılarının işlerini durgunlaştırdı. Kış başında odun ve kömür satışlarında umduğunu bulamayan odun ve kömür satıcılar, işlerinin tamamen biteceğinden kaygılı olduklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş Mahrukatçılar Odası Başkanı Ramazan Bayrak, değerlendirmede bulundu. Şu anda Mahrukatçılar Sitesi’nde odun, kömür fiyatlarının bir hayli düşük olduğunu ifade eden Bayrak, işlerin her yıl biraz daha düştüğünü belirtti. Artık satış yapamaz hale geldiklerini dile getiren Bayrak, satışlarını etkileyen başlıca faktörlerden bir tanesinin doğal gaz olduğunu vurguladı.

ODUN VE KÖMÜR FİYATLARI

Kahramanmaraş Mahrukatçılar Sitesi’nde odun ve kömür fiyatlarının uygun olduğunu belirten Bayrak, fiyatları şöyle sıraladı: “Şu anda Mahrukatçılar Sitesi’nde odun ve kömür fiyatları bir hayli düşük durumda. Rus Kömürünün tonu 650 TL, Güney Afrika kömürünün tonu ise 550 TL’dir. Çam odunu 450 TL, meşe odunu ise 500 TL’dir. Fiyatlarımız geçen yılla aynı hiçbir değişiklik yok ve hatta bu yıl daha düşük diyebilirim. Bunun sebebi ise işlerimizin az olmasından dolayı. İşlerimizi birçok faktör etkiliyor. Bunun en büyük etkisi doğal gazın yaygınlaşmasıdır. Normalde 8 veya 9’uncu ayda odun, kömür satışları başlardı ve 11’inci aya kadar devam ederdi. Ama maalesef artık bu olmuyor, neredeyse satış yapamaz hale geldik.”

‘İŞLERİMİZ HER YIL BİRAZ DAHA DÜŞÜYOR’

Kalorifer merkezi ısınma sistemi olan binalarda doğalgaza geçilmesini kendilerini zora soktuğunu ifade eden Bayrak, “Kahramanmaraş’ta ısınmak için doğalgazın hızla tercih edilmesi işlerimizi oldukça kötü etkiledi. Son 5 yılda işlerimiz yarı yarıya düştü. Her yıl işlerimiz biraz daha düşüyor ”dedi.

Haber: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz