Kış aylarının yaklaşması ile birlikte grip, nezle ve bronşit gibi hastalıklara yakalanmak istemeyenler aktarlara akın ediyor. Kahramanmaraş’ta aktar esnafı olan Durdu Akeniş,“Bugünlerde en fazla kış hastalıklarına iyi gelen zencefil, ıhlamur, havlucan, taran, papatya, ada çayı, nane, çörekotu ve keten tohumu sattıklarını söyledi.

Havaların soğumasıyla birlikte nezle, grip, bronşit ve astım gibi hastalıklarda artış gözleniyor. Kışın hastalıklarla boğuşmak istemeyenler ise alternatif tıp olarak bilinen şifalı bitkilere yöneliyor. Aktar Durdu Akeniş, son günlerde grip, nezle, bronşit ve astım gibi hastalıklara iyi gelen şifalı bitkileri almak isteyenlerin sayısının iki katına çıktığını ifade etti. Diğer alanlardaki ekonomik durgunluğa rağmen aktarlar olarak hareketli günler yaşadıklarını dile getiren Akeniş, normal günlerde 120 TL kazandığını, havaların soğumasıyla birlikte günlük kazancının 250 TL’ye çıktığını söyledi. Akeniş, bu aylarda en fazla, paket fiyatı 1 TL ile 10 TL arasında değişen zencefil, ıhlamur, nane, ada çayı ve papatya gibi kış hastalıklarına karşı etkili şifalı bitkiler sattıklarını kaydetti. Vatandaşın özellikle yan etkisi bulunmadığı için şifalı bitkileri tercih ettiğini dile getiren Akeniş, bugüne kadar şifalı bitki kullanan hiçbir müşterisinden şikâyet almadığını anlattı. Diğer bir yandan da soğuk algınlığına iyi gelen şifalı bitkilere artan talep nedeniyle yoğun günler yaşadıklarını vurgulayan Akeniş, Kimi hastaların doktor tavsiyesi ile geldiğini ifade ederken şifalı bitkilerin doktorlar tarafından da önerildiğini belirtti.

HANGİ BİTKİ, NEYE İYİ GELİYOR?

Ada çayı: Bedeni güçlendirir. Kalp krizi tehlikesini azaltır. Lavanta çiçeği ile birlikte aşırı terlemelere iyi gelir. Aşırı güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi sayesinde son verir.

Papatya: Ateş düşürücü ve mikrop öldürücü etkisi vardır. İştahı açar. Sinirleri yatıştırıcı özelliği mevcuttur. Bel ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları dindirir. Diş ağrısına da faydalıdır. Vücuda rahatlık verir.

Zencefil: Bulantılara karsı çok iyi gelir. Migren ağrıları önler. Migrenle ilgili bulantıyı önlemeye yardımcı olur. Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Nezle ya da soğuk algınlığı belirtilerini yatıştırır.

Ihlamur: Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Uykusuzluğa iyi gelir. Sindirime yardımcı olur. İdrar söktürücüdür. Bağırsak ve böbrekleri temizler. Kansızlığı giderir. Terlemeye yardımcı olarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bronşları açar ve balgamı söker. Burkulma ağrılarını hafifletir. Romatizmaya ve gut hastalığına iyi gelir.

Nane: Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğü keser. İştah açar. Sinirleri yatıştırır. Vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz