Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) öğrencilerin okul kaygılarını gidermek ve okul ortamını sevdirmek, öğrenme ortamını, öğretmen ve arkadaşlarını tanımalarını sağlamak amacıyla başlattığı okula uyum haftasının tamamlanmasının ardından ilkokul, ortaokul ve liselerde de yeni eğitim-öğretim dönemi de başladı. Yaz tatilinin ardından 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili çaldı. 2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk gününde öğrenciler, ücretsiz ders kitaplarını sıralarında hazır buldu. Öğrencilere 2003-2004 eğitim öğretim döneminden itibaren ücretsiz verilmeye başlanan ders kitaplarının dağıtımında bu yıl "sıfır atık" farkındalığını artırmak için plastik poşetler kullanılmadı. Bu yıl uygulama kapsamında 146 milyon ders kitabı ücretsiz dağıtıldı. Öğrenci ve öğretmenlerin, kitapların dijital halinin bulunduğu Eğitim Bilişim Ağı'ndaki (EBA) ders alanına kolay erişim sağlaması için, ders kitaplarının arka kapaklarına kare kod eklendi. Öğrenci ve öğretmenler, mobil cihazlarındaki okuyuculara bu kodu okuttuklarında EBA mobil uygulamasına yönlendirilerek, ilgili ders alanına doğrudan erişecek.

KIRTASİYELERDE YOĞUNLUK BAŞLADI!

Öğrenciler yeni eğitim-öğretim döneminin ilk ziliyle birlikte ders başı yaparken, geçtiğimiz hafta başlayan okula uyum haftasıyla birlikte, tüm sınıflarda eğitim-öğretimin başlamasıyla kitap ve kırtasiyecilerde hareketli günler yaşanıyor. Dövizin yükselmesine bağlı olarak son yıllarda kırtasiye ürünlerinin fiyatlarındaki artış velileri düşündürse de, Kahramanmaraş’taki kitap ve kırtasiyeciler bunu halka yansıtmamaya gayret ediyor. Kitap ve kırtasiyecilerdeki yoğunluk artarken, bu alanda kentin en önemli firmalarından biri olan Tanrıverdi Kitap ve Kırtasiye de eğitim-öğretim dönemi için hazırlıklarını tamamlandı. Kitap ve kırtasiye satışlarıyla ilgili Tanrıverdi Kitap ve Kırtasiye sorumlusu Mehmet Tanrıverdi, okulların tamamen açılmasıyla birlikte yoğunluğun zirve yaptığını söyledi. Yerli ve milli bir duruş sergileyerek fiyatlarda artış yaşansa da vatandaşların cebine bu durumu çok fazla yansıtmayacaklarını dile getiren Tanrıverdi, sağlıklı ürünlerin alınması konusunda da önemli uyarılarda bulundu.

“TANRIVERDİ KIRTASİYE OLARAK HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM”

Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren Tanrıverdi Kitap Kırtasiye’den Mehmet Tanrıverdi, “Bildiğiniz üzere okullarımızda uyum haftası geçtiğimiz hafta başlamıştı. Anaokulu, birinci sınıf, beşinci sınıf ve dokuzuncu sınıflar eğitim ve öğretim hayatına bir hafta önceden start vermişti. Biz de uyum haftası başlamadan önce kırtasiye hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Bütün ihtiyaçları az çok biliyoruz, Tanrıverdi Kitap Kırtasiye olarak uzun yıllar bu şehirde kırtasiye sektöründe öncülük etmiş bir kurumuz. O yüzden az çok anaokulu, ilköğretim ve lisede ne tür kitaplara ihtiyaçlar olur bunların farkındayız. Hazırlıklarımızı da tamamladık. Uyum haftasının aşırı yoğun olacağını düşünmüyorduk, fazla bir yoğunluk yok fakat yavaş yavaş hareketlilik başlıyor. Okulların tamamen açılması, öğretmenlerin öğrencilere listeleri tamamen vermesiyle birlikte daha yoğun bir Eylül ayı bizi bekliyor. Tanrıverdi Kitap Kırtasiye olarak bu sürece hazırız” dedi.

“ALIŞVERİŞLERİNİZİ KIRTASİYELERDEN YAPIN”

Kırtasiye ürünlerini alırken velilerin ve öğrencilerin dikkat etmesi gerekenleri anlatan Tanrıverdi, “Velilerimizin ve öğrencilerimizin kırtasiye ürünlerini alırken öncelikle kırtasiyecileri tercih etmeleri lazım. Çünkü biz kırtasiyeciler kaliteli ürünler satmamızın yanı sıra çocukların sağlığına zararlı hiçbir ürün satmıyoruz. Defter, kitap, kalem gibi kırtasiye ürünlerini alırken mutlaka kırtasiyecileri tercih etmek çok önemli, marketlerde ya da merdiven altı yerlerde satılan ürünler kesinlikle sağlığa zararlıdır ve dikkat edilmeyen ürünlerdir. Bu husus çok önemli. Biz Tanrıverdi Kırtasiye olarak kaliteli ürünler satıyoruz, gerçekten de eğitim için veliler ya da öğrenciler yılda bir kere para harcıyorlar ama aldıkları ürünün kaliteli olmasını ve yıl da bir kere almasını istiyorlarsa kesinlikle kırtasiyeleri tercih etmeleri lazım. Marketlerden ucuz olmasına adlanılıp, alınan ürünleri de yılda üç-dört defa almak da tercih edilebilir ama bu kendilerinin işlerini görmez” ifadelerini kullandı.

“HER BÜTÇEYE UYGUN İHTİYAÇ LİSTESİ TAMAMLANABİLİR”

Her bütçeye uygun ihtiyaç listesinin olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Ortalama bir öğrencinin kırtasiye gideri ne kadar oluyor diye sorarsanız, liste olmadan net bir fiyat söylemek çok doğru olmaz. Şuan da en fazla çanta, kalem, defter, boyalı kalemler, anaokulu malzemeleri satılmakta. A’dan Z’ye tüm kırtasiye ürünlerimizle öğrenci ve velilerimizi bekliyoruz. Ekonomik olan ürünlerde var, örneğin bir öğrenci için 70-80 TL’ye çıkarabileceğimiz ihtiyaç listesi de var, 150-200 TL’ye çıkacak ihtiyaç listesi de var. Bu okulun ve öğretmenlerin öğrencilere sunacağı listeye göre değişiyor. Mesela anaokulu öğrencileri için fiyatlar biraz daha yüksek. Çünkü daha çok ürün var. Beslenme çantası, matarası, okul çantası gibi farklı şeyler var” şeklinde konuştu.

“SULUKLARIN ÇELİK VE CAM OLMASINA DİKKAT EDİN”

Özellikle anaokulu öğrencilerinin suluk gibi ihtiyaçlarında çelik ve cam malzemelerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Tanrıverdi, sözlerine şu şekilde devam etti, “Anaokulu öğrencilerinin suluklarını alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Suluk alırken öncelikle sağlığa zararsız, çelik matara ve cam şişeleri tercih etmelerini öneriyoruz. Çelik suluklar da iki kısma ayrılıyor, birincisi A plus çelik dediğimiz gerçekten çelik olanlar, bir de alüminyum olanlar var. Biz alüminyum olanları satmıyoruz, bütün ürünlerimiz çeliktir ve sağlığa zararsız cam mataralardır. Plastik suluklarda da yeni ürünler çıktı, bildiğimiz göz lensinin plastiğinden üretilen mataralar var. Bunlarda kesinlikle sağlığa zararsız ürünlerdir.”

"ÇANTA AĞIRLIĞI, VÜCUT AĞIRLIĞININ YÜZDE 15'İNİ GEÇMEMELİ"

Çantaların ağır olmasının çocuklarda fiziksel rahatsızlıklara neden olabileceğini ifade eden Tanrıverdi, “Çanta ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 15'ini geçmemeli. Ağır çantalar çocuklarda fiziksel rahatsızlıklara neden oluyor. Oyun hamurları, katkı maddesi içermemeli, çabuk kurumamalı, doğal malzemelerden yapılıyor olmalı. Küçük yaştaki çocuklar ağırlıklı olarak kullandığı için çocuğun yutma yeme gibi risklere karşılık sindirim ile dışarı atmalı ve bunun çocuğa zarar vermemesi gerekiyor. Makaslar, küt uçlu makaslar tercih edilmeli. Sağ el sol ele yatkın, stoplu makaslar olmalı. Yapıştırıcılar, solvent içermemesi gerekiyor” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz