Türkiye’de daha çok Güneydoğu Bölgesi’nde popüler olan ve Türk mutfağının vazgeçilmez ürünleri arasındaki yerini koruyan kırmızıbiber, vatandaşların acılı lezzeti olmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ın tarihi Kapalı Çarşısı’nda uzun yıllardan bu yana Kırmızıbiber satarak vatandaşın sofrasına ayrı bir lezzet katan Muzaffer Taşçı, Kırmızıbiber’in Kahramanmaraş için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Tarlalardan toplanan biberler, torbalar halinde kurutma tesisine götürülüyor. Burada saplarından ayıklanan tonlarca biber, yıkandıktan sonra hijyenik koşullarda güneş ışığında 5 bin metrekarelik alanda kurutuluyor. Bir günde kuruyan biberler işletmede pul biber, isot ve toz biber haline getiriliyor. Kahramanmaraş’ımızın dünya çapında tanınmış ürünlerinden bir tanesi kırmızıbiberdir. Kırmızıbiber baharat olmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli. Maraş Biberi Yurtiçi ve yurtdışında geniş bir pazara sahiptir” dedi.

KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ”

Taşçı, “Sofraların vazgeçilmezi olan Kırmızıbiberin her öğünde kullanılabileceğini “Sabahları kahvaltıda zeytin ile kırmızıbiber karıştırıp yiyeceksin. Öğlen veya akşam Ekşili çorba, meşhur ekşili paça ve Çiğ köftelerin de vazgeçilmesi olarak kullanılıyor.

DİRENCİ ARTIRIR”

Kırmızıbiberin soğuk algınlığına bağlı hastalıkların vücut direncini arttırır diyen Taşçı, “Kahramanmaraş’ın acı biberi sindirimi kolaylaştırır, romatizma, diş ağrılarını ve kanser riskini azaltır. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede kullanılır, sinir hastalıkları ise iyi gelir” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN TANITILMAYA İHTİYACI VAR”

Hasan Kaya ise: Kahramanmaraş’ın tüm yöresel ürünlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Tüm yöresel ürünlerini hem memleketimize hem de yurdun dört köşesine tanıtmak için gayret gösteriyoruz. Kahramanmaraş’ın tanıtılmaya ihtiyacı var. Kahramanmaraşlılar olarak kırmızıbiberi önemseyip gerekli önlemlerini almalıyız.”şeklinde konuştu.

GRİBE KARŞI KORUYUCUDUR”

“Kış aylarında yakamıza yapışan griple mücadelede etkin rol oynayan Maraş biberi satışların atmasında da imdadımıza yetişiyor diyen Kaya, “Gribe karşı korunmamızda tükettiğimiz besinlerin rolü çok büyük. Burun tıkanıklarına karşı acı biberin etkisini günümüzde bilmeyen yok. Hatta eski zamanlardan beri kırmızıbiber ağrı kesici olarak da bilinir” şeklinde ifade etti.

Haber: Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz