Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca öğrenciyi barınma telaşı sardı. Aşılamanın da önemli rakamlara ulaşmasıyla yüz yüze eğitim verilen aranın ardından bu dönem başladı. Emlakçılar, üniversite öğrencilerinin de yüz yüze eğitim alacak olmasının kiralık ev bulmayı daha da zor hale getirdiğini belirtiyor. Öğrenciler okullarının bulunduğu lokasyonlarda kiralık ev bulamazken, Gayrimenkul Uzmanı Büşra Kalakenger, yüz yüze eğitimin başlaması ve üniversiteyi kazananlar ile ataması yapılan memurların da barınma telaşına girmesiyle yoğunluğun arttığını söyledi.

“ŞEHİR DIŞINDAN GELEN ÖĞRENCİLER KİRALIK DAİRE BULAMAMAKTADIR”
Kalakenger, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Üniversitelerde y üz yüze eğitime geçilmesi ile öğrencileri barınma telaşı aldı. Üniversitelerin- Okulların açılması ile kiralık daireler de aşırı bir yoğunluk yaşanmaktadır. Kiralık ev-daire bulmakta güçlük yaşanmaktadır. Zaten kiralık daire sıkıntısı malum olup birde bu eklenince kiralık daireler daha ekrana girmeden kiracı çıkmadan yeni kontratlar yapılmaktadır. Haliyle şehir dışından gelen öğrenciler kiralık daire bulamamaktadır.

“KİRA ÜCRETLERİ DE HAD SAFHAYA ULAŞMIŞ DURUMDA”
Memurların tayin olması, üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile kiralık daire vb. arama yoğunlaştı. Bu bakımdan gelen talepleri karşılayamıyoruz. Çünkü kiralık daire hiç yok. Boşalan daireler ise 30 gün öncesinden rezerve edilmiş vaziyette. Öğrenciler genel olarak ana arterlerden tutmak istemekteler. Bunun sonucunda dolu dairelere bin 500 TL -2 bin TL -2 bin 500 TL fiyata oturmaktadırlar. Bu sebeple öğrenci ve memurlar ev bulamamaktan dolayı şikâyette bulunmaktadır. Kira ücretleri de had safhaya ulaşmış vaziyettedir.

“KİRALIK DAİRE YETERSİZLİĞİ VAR”
Kiralık daire arayanlar şu anda elimizde 500 kişilik bir sıra oluşmuş vaziyette ve şehrimizdeki kiralık daire yetersizliği had safhaya ulaşmış vaziyettedir. Satılık daireler de bu problem bulunmamaktadır. Yeterli yetkiye sahip olmayan kurum ve firmaların yetki belgesi olmasını istiyoruz. Yetki belgesi olmayan kurum ve kuruluşlarla çalışılmamasını istiyoruz. İlimizde geriden gelen yoğun bir inşaat yapılmaması kiralık fiyatlarını da otomatik olarak etkilemektedir. İlanlarımızda ki satılık olan daireleri bile kiraya vermezler mi diye arayan müşterilerimiz bile bulunmaktadır. En kısa zaman da inşaat sektörünün canlanarak yeni siteler vb. yapılmaya başlanması bu daralmayı ortadan kaldıracaktır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz