Özellikle bazı bölgelerde farklı sebeplerden dolayı konut kiralarında yaşanan fahiş kira artışını fırsat bilen kapora dolandırıcıları, "oltalama yöntemi" denilen yöntemle tüketiciyi mağdur ediyor. Kendilerine ait olmayan evleri, muadillerin çok altında fiyatla ilana koyup, ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi henüz görmeden kapora ya da toplu kira yatırmasını isteyen dolandırıcılar, ödemenin yapılmasının ardından ortadan kayboluyor.

“KİRA ARTIŞLARI DOLANDIRICILARA FIRSAT VERİYOR”
Konuya ilişkin konuşan Gayrimenkul Uzmanı Ali Osman Aslantürk, şunları söyledi: “Kiralardaki inanılmaz artışlar kiracıların belini bükmeye devam ediyor. Geriden gelen dairelerin olmaması kiralık daire sıkıntısına yol açmakla beraber ucuz ev arayanlar da dolandırıcıların eline düşerek paralarını kaptırmaktadır. Kiralamalarda ki bu artışlar insanları mağdur ettiği gibi dolandırıcılara da fırsat vermektedir.

“KAPORAYI ALIP SIRRA KADEM BASIYORLAR”
Kapora dolandırıcıları olmayan ilanı ilan sitelerine atıp gerçek de olmayan daireleri kiralama yoluna gitmekte şehir dışındaki vatandaşımız ucuz yollu daire buldum diyerek hemen kişi veya kurumun güvenilir olup olmadığını kontrol etmeden hatta toplu para gönderen memur ve öğrenciler kaparo göndermekte ve akabinde kaporayı alan şahıs veya kurum sırra kadem basmaktadır.

“İŞ İŞTEN GEÇİYOR…”
Telefon numaralarına ulaşamayan vatandaş kısa sürede dolandırıldığını anlamakta ama iş işten geçmiş olmaktadır. Bu ve benzeri mağduriyetler yaşamamak için adı sanı bilinmeyen kişilerden Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi olmayan emlak ofislerinden kurum ve kuruluşlardan kesinlikle ev kiralama ve kapora toplu para göndermemelerini istiyoruz. Bu belgeyi ilgili muhataplarından mutlaka istesinler ki bu tür fırsatçılara müsaade etmemelerini istiyoruz.

“MAKUL VE MANTIKLI FİYATLARLA KİRALAMA YOLUNA GİTMEKTE FAYDA VAR”
Kahramanmaraş’ta ki 800 TL-bin TL bandında olan yerler şu dönemde bin 500 TL -2 bin 500 TL bandına çıkmış olup ve hatta 5 bin TL-7 bin TL Kiralık daireler kiraya verilmektedir. Bu durum kiralayan kişileri maddi olarak sarsmaktadır. Yüksek fiyata verilen yerler mülk sahibi için bulunmaz fırsat olup geniş pencereden tabloya baktığınız zaman bu kiralayan 50 bin TL 7 bin TL Kirayı 3-5 ay sonra sıkıntı olduğunda ödememe yoluna giden kiracılarla problem yaşamaya başlayacaklardır. Bu sebeple makul ve mantıklı fiyatlarla kiralama yoluna gitmekte fayda var.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz