2014 yılında yapımına başlanarak, çiftçilerin büyük ve zaman içerisinde daha da büyüyen sorunlarından biri olan sulama işlemine çözüm olması amacıyla Onikişubat Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kılavuzlu Sulama Birliği'nin 1. kısmı 2015 yılında hizmet vermeye başlamıştı. Tam olarak tamamlanmayan projenin yapım aşaması sona erdiğinde Türkiye'nin en büyük sulama birlikleri arasında yer alacak. Çiftçilere sahip olduğu imkânlar ve çalışanları ile büyük kolaylık sağlayan Kılavuzlu Sulama Birliği, kentte tarımın gelişmesinde önemli bir etken konumuna geldi.

KILAVUZLU 1. KISIM SULAMASI

Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Ali Çoğan, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilerek yapımı tamamlanan ve Kılavuzlu Sulama Birliğine devri yapılan Kılavuzlu Sulaması 1 Kısımda, 2014 yılından bu yana sulama hizmetleri devam etmektedir. Kılavuzlu 1. Kısımda İşletmeye açılan brüt 46500 dekar net 42000 dekar olup, bu alanda cazibeli ve pompajlı sulama (P1, P2 ve P3) birlikte yapılmaktadır. Projenin Su Kaynağı Kılavuzlu Barajıdır. Kahramanmaraş Menzelet barajından regüle edilen Ceyhan nehri suları, 8 km mansaptaki Kılavuzlu barajında yükseltilerek 80 m3/s başlangıç kapasiteli Kılavuzlu sulaması anakaralı ile proje alanına sulama suyu verilmektedir. Kılavuzlu barajı Kahramanmaraş İlinin 18 km kuzeybatısında Ceyhan Nehri üzerine inşa edilmiştir. Sulama, Enerji ve İçme suyu maksatlı barajın gövdesi zonlu toprak dolgu tipinde olup, talvegden yüksekliği 56 metredir. 74 hm3 depolama hacmi bulunan barajın 54 MW Kurulu gücü bulunmaktadır.

2020 YILI SULAMA SEZONUNDAKİ HEDEFLER

Ülkemizdeki su kaynaklarının kısıtlı olması ve su talebinin tüm sektörlerde gün geçtikçe artması, mevcut su kaynaklarının en ekonomik şekilde kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede; tarımsal sulamada suyun iletimi ve dağıtımı sırasındaki kayıpların önlenmesi ve sulanan alanlardaki fazla su talebi riskinin azaltılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle toprak ve su kaynaklarının tarımsal açıdan korunarak sürdürülebilir kullanımının sağlanması, mevcut ve gelecekte inşa edilecek sulama projelerinin en iyi şekilde yönetilmesi ve etkin bir şekilde işletilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede; DSİ tarafından inşa edilen ve işletmesi 2014 yılında Kılavuzlu Sulama Birliğine devredilen Kılavuzlu Sulamasında, Kılavuzlu Barajından alınan su ile 13 tarım bölgesinde (Kahramanmaraş Merkez, Kuyumcular, Altınova, Avşar, Hacı Mustafa, Karacasu Ferhuş, Şerefoğlu, Cüceli, Selimiye Araplı, Kurtlar, Hacıağalar, Önsen, Tekerek ve Pınarbaşı Mahallesi) sulama hizmeti verilmektedir. Birlik tarafından her tarım bölgesinde görevli personeller aracılığıyla tarımsal sulama hizmetlerinin çiftçilere, planlı su dağıtımı uygulaması ile sulama suyunun adaletli ve düzenli bir şekilde, istenilen zamanda ve randımanda ulaştırarak bütün sulama alanında tarımsal üretim kapasitesi ve kalitesine ulaşılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

TARIMSAL SULAMADA ÖN YÜKLEMELİ SU SAYACI KULLANIMI

Kapalı Sulama Sistemlerinde sulama işletmeciliğinin etkin, verimli, sürdürülebilir ve ekonomik olabilmesi için suyun ölçülerek kontrollü şekilde tarlalara ulaştırılması önem arz etmektedir. Ülkede yaygın olarak kullanılan modellerden biri ise ön yüklemeli sayaç modelidir. 2020 yılı içerisinde, sulama şebekemize ön yüklemeli sayaçların entegrasyonunu sağlayarak; çiftçilerimizin suyu bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda ve gerektiği kadar kullanımını sağlayarak su tasarrufu sağlamak, pompa makinelerinin gerektiği kadar çalışmasını sağlayarak kullanım ömürlerini uzatmak ve enerji giderlerini minimum seviyelere düşürmek, bu sayede çiftçilerimizden alınan Su Kullanım Hizmet Bedelinin ekonomik seviyelere çekilmesi ve benzeri hedeflere ulaşılmasının sağlanması hedeflenmektedir.

TESİSLERDE BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARI

Sulama sahasında bulunan tesislerin tarımsal sulamayı aksatacak veya yavaşlatacak kısımların birlik teknik personelleri tarafından sulama öncesinde giderilmektedir. Tesislerde sulama sezonunda oluşan şebeke tamiratı sulama aksatılmadan onarılmaktadır. Şehrin içerisinden geçen ana kanal temizliği DSİ ile koordineli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Tesislerde can ve mal güvenliği için bakım, onarım, uyarı levhaları ve tel çit çalışması yapılmaktadır.  Sorumlu olunan sulama sahasında birlik bünyesinde istihdam edilen teknik personeller arazide ve idari binada çiftçilere her zaman daha iyi hizmet verebilme gayreti içerisindedir.”

Editör: Mahmut Beyaz