Göreve geldiği ilk gün, “Çiftçilerimizin, su ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılamaya ve onları mağdur etmemeye çalışacağız” sözleriyle kolları sıvayan ve çiftçilere en iyi şekilde hizmet vermeyi amaçlayan Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, başarılı çalışmaları ile takdir topluyor. Özellikle Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölge Müdürü Hasan Kılıç ile Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı arasında imzalanan GAP-TEYAP işbirliği protokolü, başkan Sarı’nın başarılı çalışmalarının en büyük göstergesi oluyor. Yapılan protokolde Başkan Sarı, başta sulamaya açılmış ve açılacak alanlar olmak üzere çiftçilerin ihtiyaç duydukları eğitim ve yayım hizmetlerinin çiftçi örgütleri ile verilmesinin yanı sıra, çiftçi örgütlerinin idari, mali ve teknik açıdan güçlendirilmesini amaçlıyor. Çiftçilerin sürdürebilir ve etkin bir yayım ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi için gerekli araştırmaların yapılmasına da büyük önem veren Başkan Sarı, çiftçilerin kaynakları verimli ve etkin kullanılmasına da katkı sunmak istiyor. Böylelikle her alanda çiftçinin yanında olduğunu gösteren Sarı, yaptığı önemli çalışmaları da birlik bünyesinde hayata geçiriyor. Yaptığı birbirinden başarılı çalışmaları gazetemize anlatan Sarı, birinci ürün ekilmesi şartı ile ikinci ürün indirimi uygulayarak mali açıdan çiftçilerin yükünü hafifleteceklerini söyledi. Türkiye’nin en önemli birliklerinden biri olan Kılavuzlu Sulama Birliği’nin çiftçilerin çıkarları doğrultusunda çalıştığını kaydeden Sarı, güçlü hizmet anlayışıyla yollarına devam edeceklerini de dile getirdi.

SU KAYNAKLARININ SINIRLI OLDUĞU BİLİNEN BİR GERÇEK”

Türkiye’de kullanılabilir suyun yaklaşık %72’sinin tarımsal sulamada kullanıldığını belirten Başkan Sarı, “Su, yeryüzünde hayat kaynağıdır ve bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Bitkiler açısında bakıldığında ise su bitkinin çimlenmesi, canlılığını koruması, topraktaki besin maddelerini almasını sağlar. Su kaynaklarının sınırlı olduğu ise bilinen bir gerçektir. Bitkiler gelişimleri için gerekli suyu doğal yollardan karşılayamadıkları zaman sulama suyu kullanılır. Ülkemizde kullanılabilir suyun yaklaşık %72’si tarımsal sulamada kullanılır. Sulama yöntemi olarak ise genellikle salma sulama yapılmaktadır” dedi.

İKİNCİ ÜRÜN EKİMİNİN VE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİN ARTMASI...”

Tarımsal sulama yönetimindeki amaçlarının su kaynaklarından en yüksek faydayı sağlayacak şekilde kullanılması olduğunu belirten Sarı, “Sulama yapılabilen alanlarda suyun bitkinin canlılığını korumasının yanı sıra ürün miktarında artış, 2. ürün ekiminin yapılabilmesi, ürün çeşitliliğinin artması, gübrelemeyi teşvik etme gibi faydaları da vardır. Tarımsal sulama yönetiminde bizim amacımız su kaynaklarından en yüksek faydayı sağlayacak şekilde su dağıtımı yapmak ve su kullanımını en ekonomik şekilde gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı.

2017 YILINDA HİÇBİR ÇİFTÇİ MAĞDUR OLMADI”

2017 yılında hiçbir çiftçiyi mağdur etmeden en iyi şekilde hizmet verdiklerini ifade eden Sarı, “Proje tamamen bittiğinde Türkiye’nin en büyük sulama birliklerinden biri olacak olan T.C. Kılavuzlu Sulama Birliği olarak biz 2017 sulama sezonunda çiftçilerimizi mağdur etmeden en iyi şekilde hizmet vermiş bulunmaktayız. Bünyemizde çalışmakta olan Ziraat Mühendisleri ile arazi sezon boyunca çiftçi ziyaretlerinde bulunmuş, bu sayede hem çiftçilerimize Tarımsal Danışmanlık hizmeti götürmüş hem de sulama konusunda bir sıkıntı yaşadıkları zaman en kısa süre de çözüme gidilmiştir” şeklinde konuştu.

GAP PROJESİNE DAHİL OLDUK”

Sulama Birliği’ni GAP Projesine dahil etmek amacıyla Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmeler sonucunda projeye dahil olduklarını belirten Sarı, “Sulama Birliğimiz adına Sulama Birlik Başkanı Sulama Birliğimizi GAP (Güney Doğu Anadolu Projesine) dahil etmek için Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüyle görüşmelerin sonucunda Kılavuzlu Sulama Birliği olarak GAP projesine dahil olmamız onaylandı. GAP’la imzalanan protokoller sonucunda çiftçilerimize iyi hizmet sunabilmek için eğitim, yayım ve teknik alamda teknik alanda desteklerini sağlayacağı ümidiyle birliğimizi güçlü hizmet anlayışına götürmektir” dedi.

BEYAN ALIMLARI 31 MART’TA SONA ERECEK”

Sulama sezonu için beyan alımlarının başladığı ve 31 Mart’ta da sona ereceğini dile getiren Sarı, “Ayrıca 2018 sulama sezonu için beyan alımlarımız 1 Ocak itibari ile başlamış olup 31 Mart’ ta sona erecektir. Bu tarihlerde beyan verip peşin ödeme yapan çiftçilerimize ise ekstra ve ikinci ürün ekimini teşvik için ise birinci ürün ekilmesi şartı ile ikinci ürün indirimi uygulayarak mali açıdan çiftçilerimizin yükü hafifletilmeye çalışacağız. Ayrıca 31 Mart tan sonra beyanda bulunan çiftçilerimize yüzde on geç beyan cezası uygulanacaktır. 2018 sulama sezonunun hem bizim hem de çiftçilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz