Kahramanmaraş’ta yaklaşık 50 yıl önce kocasını kaybetmesinin ardından üç çocuğuyla ortada kalan ve hayatının geri kalan kısmında bir daha evlenmeyerek ömrünü çocuklarına adayan 100 yaşındaki Emine Özkan, şimdilerde ise emeğinin meyvesini topluyor. 79 yaşındaki kızı Zekiye Serin, bir an bile annesini yalnız bırakmayarak vefa borcunu ödüyor. 6 çocuğundan yaklaşık 20 torunu olan Zekiye Serin, annesinin yanından hiçbir zaman ayrılmıyor. Vefa’nın en güzel örneğini sergileyen Zekiye Serin, annesine yardım etmesini, “O nasıl biz küçükken yanımızdan ayrılmadıysa, bebek gibi bakıma muhtaç olduğu bu dönemde de ben annemin yanındayım” şeklinde yorumladı. Bıkmadan ve yorulmadan 100 yaşındaki annesine gözü gibi bakan Zekiye Serin’in yükünü ise bugünlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç öncülüğünde başlatılan ‘Manevi Evlat’ butonu azaltıyor.

YAŞLILARIN MANEVİ EVLADI: BÜYÜKŞEHİR

Emine ve Zekiye teyze gibi nice yaşlı ve hastalar, yeni sistem sayesinde elindeki butona basarak sıcak yemek, evde temizlik hizmeti, sağlık sorunu, evde tadilat gibi birçok talepte bulunabiliyor. Kişi isterse ‘güvenliğim tehlikede’ diyerek ‘polis gönderin’ bile diyebiliyor. Bu sistemle entegreli olan gaz, su baskını, duman-yangını dedektörü de bulunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ‘Yaşlı Dostu Kent’ unvanı alan ve ayrıca kurduğu Akılı Yaşlı Bakım Merkezi ile de Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nden ödül alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yaşlıların adeta manevi evladı oluyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Yaşlı Dostu Kent’ unvanının boşuna verilmediğini Emine ve Zekiye teyzeyi ziyaret ederek yerinde gördük. Yaşlıların sadece bir buton uzağında olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi ekipleri, evlat sıcaklığında yaşlı ve hastalarla ilgileniyor. Manşet Gazetesi haber ekibi olarak Kahramanmaraşlı 79 yaşındaki Zekiye Serin, yıllarca hiç yorulmadan ve usanmadan baktığı 99 yaşındaki annesi Emine Özkan’ı ziyaret ettik. Ziyarette butona basarak bakım hizmeti isteyen Zekiye teyzenin yardımına ise Yaşlı Bakım Merkezi’nden Ayşe Akgül yetişti. Akgül, birçok öz evladın yapamadığını yaparak, Emine ve Zekiye teyzenin isteklerini evlat sıcaklığında yerine getirdi.

VİCDANEN BEN ÇOK RAHATIM”

79 yaşında olan ve uzun yıllardır 100 yaşındaki annesini bir an olsun yalnız bırakmayan Zekiye Serin, yaşına rağmen annesine bakabildiği için vicdanen rahat olduğunu söyledi. Serin, “Daha önce anneme kız kardeşim bakıyordu, sonra annem rahatsızlandı ben bakmaya başladım. Ben şuanda 79 yaşındayım, Emine annem ise 100 yaşında. Yaşlı olmama rağmen anneme bakabildiğim için ben vicdanen çok rahatım. Anneme baktığım için hayatımdan da çok memnunum. Cenab-ı Allah İnşallah ömür verir bende anneme ölene kadar bakarım. Annemin durumu şuanda iyi, en azından öncesine göre çok daha rahat. Kurban olayım Allah’ıma, bugünümüze çok şükür, hamdolsun” dedi.

ECEVİT DÖNEMİNDE YAĞ KUYRUKLARI BEKLİYORDUK, ŞİMDİ İSE...”

Geçmiş dönemlerde çok büyük zorluklar çektiklerini dile getiren Zekiye Serin, Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde yağ almak için bile günlerce beklerini söyledi. Şuanda ise gerek hükümet gerekse belediyelerin çalışmalarıyla rahat bir yaşam sürdüklerini ifade eden Serin, “Daha önce bir temsil yoktu, biz Bülent Ecevit dönemlerinde günlerce kuyruğa dururduk, bir yağ almak için. Ayak tabanlarımız şişerdi, döğüşle kavgayla yağ alırdık. Daha önce gaz ocaklarımız vardı, yemeklerimizi onlarda pişirirdik. Önceden yaşlıya yada hastaya bakmak çok zordu. Ama şimdi durumlar değişti, hükümet bize bakıyor, belediyemiz bakıyor, çocuklarım bakıyor. Şimdi ise her şey rahat. Her şeyimiz bol, Allah hükümetimize, devletimize zeval vermesin. Bugünümüze hamdolsun, çok razıyız” ifadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ HİZMET AYAĞIMIZA GELİYOR”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin evlerine koyduğu ‘Manevi Evlat’ butonu ile her türlü hizmetin ayaklarına geldiğini sözlerine ekleyen Serin, “Büyükşehir belediyemiz evimize bir tane manevi evlat butonu bıraktı, ona bastığımız zaman her türlü hizmetimiz geliyor, hükümetimizde belediyemizde çok sağ olsun, bunu yapandan Allah razı olsun. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımızdan Allah çok razı olsun, biz her şeyden memnunuz. Her ihtiyacımızı anında görüyorlar. Kurban olduğum Allah üzerimizden eksiltmesin bunların gölgesini” dedi.

ALLAH KİMSEYİ ELE MUHTAÇ ETMESİN”

Kendisinin annesine baktığı gibi çocuklarının da kendisine bakacağına inandığını söyleyen Serin, “Allah’ım herkesi annesine bakanlardan eylesin, çocuklarımız bize ele muhtaç etmesin, gerektiğin de anneler çocuklara, gerektiğinde ise çocuklar annelerine baksın. Çocuklar anne ve babalarıyla ilgilensin, kimsenin anne ve babasını aralıkta bırakmasın Allah’ım İnşallah. Bütün herkesin çocuklarına vicdan ve merhamet versin. Benim yavrularımdan Allan razı olsun, hepsinden çok razıyım. Beş oğlum bir de kızım var, hepsinden razıyım. Gelinlerimden de çok razıyım. Ben anneme bakıyorum yanlarına gidemiyorum, anneme bakmamış olsam beni burada bırakmazlar kendi yanlarına alıp bana bakarlar. Öyle çocuklarım var, sağ olsunlar, var olsunlar” şeklinde konuştu.

ALLAH EVLADIN HAYIRLISINI VERSİN”

100 yaşındaki annesi Emine Özkan ise, “Allah evladın hayırlısını versin, çocuklarımıza da hayırlı ömürler versin” dedi. Yaklaşık 50 yıl önce kocasının ölmesinin ardından 3 çocuğu ile ortada kaldığını dile getiren Özkan, “Kurban olduğum Allah’ım, kocam öldüğünde 3 çocuğum ile ortada kalmıştım, küçük küçük çocuklardı. Kocam bir sene hasta yatmıştı, çalışır çalışır onlara bakardım. Eskiden kimse bir kuruş bile vermezdi, hükümet bile yardım etmezdi, günlerce gaz beklerdim. Şimdi hasta da olsak durumumuz iyi en azından bakanımız var. Bir Ecevit vardı, bir yağ için iki üç gün beklerdik, paramızla bile alamazdık. Benim kızım bana bakıyor, herkesin çocuğu da kendine baksın. Kımızın çocukları da kendine baksın. Şimdi televizyonlarda görüyoruz, askerlerimizden de Allah razı olsun, onlara yardım etsin” dedi.

HIZLI BİR ŞEKİLDE YARDIMLARINA KOŞUYORUZ”

Zekiye teyzenin “Manevi Evlat” butonuna basarak yardım istemesiyle birlikte yardıma gelen Yaşlı Bakım Merkezi’nden Ayşe Akgül, hem Zekiye hem de Emine teyzenin isteklerini yerine getirdi. Evlat sıcaklığında iki yaşlıya da yardım eden Ayşe Akgül, sonrasında ise çalışmaları hakkında gazetemize bilgiler verdi. Manevi evlat butonu ile hızlı bir şekilde yaşlı ve hastaların yardımına koştuklarını dile getiren Akgül, “Yaklaşık bir ay önce belediyemizin Yaşlı Bakım Merkezi’nden bakım personeli olarak çalışmaya başladım. Bizim güzel bir hizmetimiz var, yaşlı ve hastalarımızın ihtiyaçlarını görüyoruz. Erkek hastalarda var onlara da erkek arkadaşlarımız bakıyor. Hem temizliği olsun, hem bakımı olsun hem de ambulans hizmeti olsun, bütün yaşlı ve hastalarımızın sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Burada zaten manevi evlat butonumuz var, onun sayesinde daha çabuk daha tez vakitte hasta ve yaşlılarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bakımda mesele teyzelerimiz genellikle banyo yapamıyor, banyolarını yaptırıyoruz. Her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hatta bazı hastalarımızın evlerine gidiyoruz sobasını bile yakıyoruz. Yemeğine kadar elimizden ne gelirse onları yaparak bir nevi manevi evlatları oluyoruz” dedi.

BİZİM MANEVİYATIMIZI DA GÜÇLENDİRİYOR”

Yaptıkları işin kendilerinin maneviyatını da güçlendirdiğine dikkat çeken Akgül, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür etti. Konuşmasında Afrin’de teröristlere karşı askerlerimizin verdiği mücadeleye de değinen Akgül, “Aslında biz bu şekilde bir hizmet personeli değiliz, biz manevi olarak da herkesin evladı gibi neye ihtiyacı varsa onu yapmaya çalışıyoruz. Allah razı olsun Büyükşehir Belediye Başkanımızdan, onun verdiği hizmet çerçevesinde yaşlı ve hastalarımıza yardım ederek kendi maneviyatımızı da güçlendiriyoruz. Aslında bizler bu şekilde insanlarımıza yardım edebiliyorsak, bakımlarını yapabiliyorsak, bu askerlerimizin de sayesindedir. Onların verdiği mücadeleyle bizler güven içerisinde yaşıyoruz, şuanda da Afrin’de teröristlere karşı savaş veren askerlerimizden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Emine ve Zekiye teyze ayrıca geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ayşe Taşkıran’a da teşekkür etti.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN-Mustafa KILINÇ)

Editör: Mahmut Beyaz