Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, çocukluk ve gençlik döneminin geçtiği tarihi Kapalı Çarşı'da esnafla bir araya geldi.

Hafta sonunu memleketi Kahramanmaraş’ta geçiren Veysi Kaynak, partililerle birlikte 500 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı'yı gezerek esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. Kaynak, babasının esnaflık yaptığı, kendisinin de gençlik ve çocukluk dönemini geçirdiği çarşının esnafları ve vatandaşlarla da fotoğraf çektirdi. Kaynak, burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Ben 5-6 yaşından bu yana bu çarşıda büyüdüm. Bakırcılar çarşının başındaydı mağazamız, sonra kapalı çarşının ucunda toptan mağazamız vardı. Buralar hep bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz, alışveriş yaptığımız, esnaflara saygı duyduğumuz bir yerdi. Gerçekten değerini bilen olursa önemli erdemler kazandıran Kahramanmaraş esnafının öyle bir hayatı var. Bu çarşıda büyümeği hep şans olarak gördüm.”

‘CİDDİ BİR RESTORASYON YAPIYORUZ’

Kapalı Çarşı sonrası tadilatta olan Saraçhane Çarşısında incelemelerde bulunan Kaynak, restorasyon çalışmaları hakkında şunlara değindi; “Saraçhane Çarşısını yeniden restore ediyoruz. İnşallah Saraçhane çarşısını esnafımız var olduğu sürece bizde yaşatmaya gayret edeceğiz. Daha önce bir restorasyon yapılmıştı ama çok ciddi bir restorasyon değildi. Sıvaları kazıttık, çatlaklar falan meydana çıktı. Şuanda ciddi bir restorasyon yapıyoruz. Denetleme şansına şahit olduk.”

‘HALKIMIZDA ARTIK ÖZE DÖNÜŞ BAŞLADI’

Tarihi Kapalı Çarşı'yı bu hale getirmenin başlangıcının geçen dönem Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Poyraz'ın gayret gösterdiğini dile getirdi. Kaynak, “Önceki dönem Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz zamanında bu çarşının hem kültür projesini onaylatılarak restore yapılmıştı. Üzeri kapatıldı. Vatandaşın rahatça alışveriş yapacağı bir hale geldi. Bir yanda Alışveriş Merkezleri şehri boğarken bir yandan ise esnafımızın kendi doğal düzeniyle bu çarşıları yaşatması önemli. Halkımızda artık öze dönüş başladı. Bu çarşımızda artık tarihi açısından Saraçhane, Kapalı Çarşı, Kuyumcular Çarşısı ve bütün çarşılarda insan her aradığını çok uygun fiyata bulabiliyor. Hem ucuz, hem çok çeşit var. Mükemmel bir alışveriş imkânı sağlıyor. Ulaşım ile ilgili alt yapı çalışmalarımızı tamamladığımızda Karadeniz, Akdeniz otoyolunun hızlı treni havaalanımızın termal binası ihale edildi. Göreceğiz ki bu çarşı dışarıdan da çok büyük bir ziyaretçi alacak. Allah’ın izni ile bütün gayretimiz ona” şeklinde konuştu.

’KAHRAMANMARAŞ’IN TARİHİNİ YENİDEN ORTAYA ÇIKARMALIYIZ’

Kahramanmaraş’ın Kapalı Çarşısının tarihte önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kaynak, Kahramanmaraş’ın, Osmanlı ordusunun lojistik merkezi durumunda olduğunu kaydetti. Kaynak, Kahramanmaraş’ın geçen zaman zarfında bu vasfını kaybettiğini ifade ederek, “Osmanlıda tebaalık ve saraçlık sanatının üstün derecede olması önemli bir yere sahip haline getiriyor. Savaş araç gerekçeleri bakımından lojistik merkezi olmuş, hem gıda bakımından lojistik merkezi olmuş. Biz siyasetçiler olarak Kahramanmaraş’ın tarihini yeniden ortaya çıkarmamız ve çaba sarf etmemiz lazım. Ordu’dan başlayıp Karadeniz, Akdeniz otoyolu tamamlandığında onlarca tünel olacak. Hızlı tren Konya, Adana, Mersin, Kahramanmaraş üzerinde olacak. Havaalanı terminal ihalemiz yapıldı. Zannediyorum 18 Aralık’ta Başbakanımız teşvik ederlerse temel atma merasimi yapacağız. Burası inanç, tarih, kültür ve en önemlisi tabiat turizmi bakımından önemli bir yere sahip. Kahramanmaraş’ın bu değerlerini hükümet olarak esnafın zanaatkârın desteklenmesi, onların mekânlarının yeniden ihlası, eski vakıf eserlerinin yeniden restore edilmesini hep beraber inşallah ayağa kaldıracağız” açıklamalarında bulundu.

Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz