Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Kahramanmaraş’ta eğitim, sağlık, ulaşım başta olmak üzere kültür ve turizm alanlarında da 6 milyardan fazla proje stokumuz var” dedi.

 

Kahramanmaraş Valiliği tarafından kentin yatırımları değerlendirmek üzere düzenlenen istişare toplantısında şehrin yaşam kalitesini arttıracak önemli yatırımlar ele alındı. Düzenlenen istişare toplantısında kentin yatırımlarının yanı sıra ülke genelindeki yatırımları anlatan Başbakan Yardımcısı Kaynak, Kahramanmaraş’ta 6 milyardan fazla proje stokunun olduğuna dikkat çekti. Kaynak, “Şuan da eski parayla 6 Milyardan fazla bir proje stokumuz var. Bu proje stokunun içerisinde yerel yönetimimiz yok. Sadece kamu merkezi kıymete tabi bağlı kuruluşları bakımından var. Kahramanmaraş’ın yatırımları dışında biz bu toplantıda turizmini, kültürünü, çevre sağlığını da konuştuk. Çok sağlıklı bir toplantı oldu. Hedeflerimizi tekrar gözden geçirmiş olduk” dedi.

 

‘BÜYÜK BİR YATIRIM OLACAK’

Konuşmasında Sultan Ahmet Camii’sinin Ecdat’ın önemli miraslarından olduğuna işaret eden Kaynak, Sultan Ahmet Camii’sinde önemli resterasyon çalışmalarının olacağını belirtti. Kaynak, "Şimdiye kadar bir kısım yerlerinde restorasyon çalışmaları yapılmıştı. Fakat şimdi çok büyük bir yatırım olarak  Sultan Ahmet Camisi'nin restorasyona başlıyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla görüştük. Çünkü orası bütün dünyanın bildiği, beğendiği, ilgisini çeken ecdadımızın çok önemli miraslarından bir tanesidir. Sultan Ahmet Camisi'nin restorasyonunu inşallah yapacağız." diye konuştu.

 

‘HÜKÜMET OLARAK TEDBİRLERİNİ ALIYORUZ’

Lozan Anlaşması gereğince azınlık statüsündeki bütün vakıfların ister sinegog olsun, ister kilise olsun restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapıldığını kaydeden Kaynak, şunları söyledi: "Türkiye bir yandan 15 Temmuz gibi dünyanın hiç bir yerinde hiçbir zaman gerçekleşmemiş çok hain, cani ve vahşi bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Hükümet olarak bunun tedbirlerini alıyoruz. Bir yandan her bakanlık kendi görevlerini yapıyor. Türkiye'nin koyduğu 2023 hedeflerine ulaşması için gayret ediyor. Bir yandan belediyelerimiz, yerel yönetimlerimiz gerçekten hem klasik belediyeciliği, hemde modern belediyecilik örneklerini veriyorlar. Bir yandan Türkiye'nin mülteci sorunu var bir yandan Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonu sürüyor. Bir yandan dışımızda Irak'ta, Musul'da çok önemli gelişmeler var. Türkiye Allah'ın izniyle bütün bu alanlarda her birinin de ayrı ayrı bir şekilde politikalarını icra ediyor."

 

‘SADECE HEDEF AK PARTİ İKTİDARI DEĞİLDİ’

Kaynak, Türkiye'nin PKK ve DEAŞ terörüyle yoğun şekilde mücadele ettiğini vurgulayarak,  Kahramanmaraş'ın yatırımlarını konuşurken teröristlerin yine can aldığını, canlı bombanın kendini patlatması neticesinde 3 polisin Gaziantep'te şehit düştüğünü bildirdi. Terör girişiminin hedefinin de Gaziantep Alevi Kültür Derneği olduğuna dikkat çeken Kaynak, "Türkiye'de mezhep savaşı, iç çatışma aslında 15 Temmuz'da da planlanmıştı. Sadece hedef AK Parti iktidarı ve hükümeti değildi. Türkiye iç savaşa götürülmek istenmişti. Gaziantep'te şehit olan polis kardeşlerimize rabbimden rahmet diliyorum. Mekanı cennettir onların. Ailesine taziye, milletimize başsağlığı diliyorum." diye konuştu.

 

‘YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRACAĞIZ’

Toplantıda konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise, geleneksel olarak il koordinasyon kurulları toplantısı yapıldığını söyledi. Özkan,  “Daha önceleri ulaştırma sektörü ile ilgili Başbakan Yardımcımızın talimatları doğrultusunda ulusal düzeyde bütün genel bütçe kendi alanında tahakkuk eder ve genel koordinasyonla ilgili tüm faaliyetleri takip etmektedir.  Bu yoğun zaman içinde ilimizle ilgili ilimizde insanların yaşam kalitesini arttırmasına yönelik şehirde ve kırsal alandaki projeler ile ilgili de dar boğazları noktasında bize zamanlarını ayırdılar” şeklinde konuştu.

 

‘BİZİM PROJELERİMİZDE FİNANSAL SORUN YOK’

15 yıl öncesine kadar proje yatırımlarının çok uzun yıllar sürdüğünü söyleyen Özkan, şunları kaydetti: “Yatırım programına girdikten sonra her yıl biraz ödenek kopara bilir miyiz diye gayri resmi yine mahallinde ki esnaf, bürokrat, siyasetçi toplanıp Ankara’ya giderlerdi. Bu aslında bir yönüyle hem kaynak yetersizliği, hem idari içerisinde ki zafiyet, hem de bir kamu yönetimi ile ilgili sıkıntılı bir durumdu. Şuanda bizim projelerimizde finansal sorun yok. Talep edilen bütün projelerimiz devlet yatırım programına giriyor. Sadece iki noktada sorunlarımız odaklanıyor. Bizim bürokrattaki işletme sorunu. Bu iki ayakaltında ele alabiliriz. Birincisi bürokrasinin daha iyi çalışması, TBMM bize vermiş olduğu bütçeyi bakanlar projelendirip uygulaması, bunun altında bürokrasinin iyi çalışması, iki yüklenici olarak alan insanların iyi çalışması. Ağırlıklı olarak toplantının çitalardan birisi bu işletmeyi hem kamu yönetiminde hem de yüklenici firmalardan daha iyi iyileştirmemiz ve hızlandırmamız konusunda odaklandık.”

 

‘2016 YILINDA 276 PROJE’

Özkan, “2016 yılında 276 proje var ve finansal rakam 6 milyar 376 milyon” dedi. Stok ile Kahramanmaraş il sınırları içerisinde değişik sektörler de hizmet sunumu yapılmakta olduğunu söyleyen Özkan, “ 2016 yılı içinde parasal olarak kastedilen paranın yüzde 64’ü nakli olarak gerçekleşmiştir. Kahramanmaraş üniversitemizde, sağlık sektöründe ve eğitim sektöründe talep edilen bütün projelerin bize ve ilimize sundukları için hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz