Artık vatandaşlar yargı yoluna başvurarak, bankaların oluşturduğu kartelden dolayı haksız yere kesilen ve kendilerinden alınan paraların tekrar iadesini alabilecek.

2007-2011 yılları arasında 12 bankanın kendi aralarında uzlaşma sağlayarak kartel oluşturması ve rekabetin korunması kanununa aykırı hareket ettiği gerekçesiyle açılan davanın sonucunda 12 bankanın yüksek faiz oranları uygulayarak tüketici ve şirketlerden fazla para aldığı ortaya çıktı. Bu kararın ardından mağdur olan tüketici ve şirketler mahkemelere başvurarak zararlarını tazmin etme mücadelesine başladı.  Kahramanmaraşlı Avukat Duran Karademir, konuyla ilgili vatandaşlara çağrıda bulunarak,  Rekabet Kurulu tarafından 12 bankanın kartel oluşturduğuna yönelik verilen kararın, Danıştay tarafından da hukuka uygun bulunduğunu ifade ederek, "Banka müşterisinin, 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında, 12 bankadan herhangi birisinden mevduat, kredi ve kredi kartı hizmeti almışsa, suni şekilde oluşturulan kartel faizi oranında zararı için 3 kat tazminat davası açma hakkı bulunuyor" dedi.

‘KAHRAMANMARAŞ’TA DA BU DAVALARI AÇMAYA BAŞLADIK’

Karademir, "Rekabet Kurulu, 12 bankanın 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 tarihleri arasında kartel (uyumlu eylem/uzlaşma) oluşturduğunu tespit etmiştir. 12 bankanın kartel oluşturarak faiz oranlarını birlikte belirlemesi nedeniyle serbest piyasa koşulları bozulmuş, faiz oranları artmıştır. Bu yüzden de o dönemde çekilen krediler ve kredi kartlarına olağandan yüksek faiz, mevduatlara ise olağandan düşük faiz uygulanmıştır. 12 banka haksız kazanç elde ederken, banka müşterileri olan tüketiciler, tacirler ve kamu kurumları mağdur edilmiştir. Danıştay’ın verdiği son kararda bunun tekrardan alınması yönünde bir karar verilmiştir. Artık vatandaşlar yargı yoluna başvurarak, bankaların oluşturduğu bu kartelden dolayı haksız yere kesilen ve kendilerinden alınan paraların tekrar iadesini alabilirler. Bununla ilgili Türkiye’nin dört bir yanında davalar açılmaya başlanmıştır. Kahramanmaraş’ta da bu davaları açmaya başladık. Yaklaşık bir aydan bu yana davalarımızı açıyoruz. Halende açmaya devam ediyoruz. Artık önümüzde bir engel kalmadı bu tarihler arasında kredi kullanan vatandaşlar var ise çekinmeden haklarını talep edebilirler. Bunun için yargı yoluna da başvuru yapabilirler daha önce yine dosya masraflarında alındığı gibi başvurularını yaparak gerek bireysel gerek avukatlarıyla birlikte kendilerinden alının fazla kesintileri tekrardan alabilirler. Bu kredilerin içerisine ticari, konut araç, kredi kartları da giriyor. Bu anlamda bankadan alınan bütün hizmetlere dair yapılan fazla kesintileri alabilmeleri söz konusudur. Eğer bu başvuru dava yoluyla açıldığı zaman bilirkişiden geçiyor haksız yere tahsil var ise rapor verilerek mahkemede buna karar veriyor” şeklinde konuştu.

Haber: Mahmut Beyaz

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz